/

Grzanka z halloumi, brzoskwinią BBQ, słodkimi pomidorami i miętą, czyli ostatnie letnie grillowanie.

0
(0)
Grzanka z grilla - halloumi, brzoskwinie i pomidory.

Wiem, że są wśród nas prawdziwi eksperci i miłośnicy grilla! Tacy, którzy mogliby ubiegać się z miejsca o habilitację w tym temacie! 😉 Gdy wiosną opublikowałam przepis na WEGE KOFTY Z GRILLA, naszym rozmowom o bezmięsnych pomysłach na grillowanie nie było końca. Domyślam się więc, że dla wielu sezon grillowy nie kończy się nawet wraz z pierwszym śniegiem. Dla mnie natomiast kończy się wtedy, gdy zaczyna mi być zimno. Domyślam się więc, że nadchodzący weekend może być moim ostatnim w tym roku grillowaniem na świeżym powietrzu. Szczęśliwie, przez cały rok działa niezmiennie dobrze moja ulubiona żeliwna patelnia grillowa.

Z okazji końca lata i oficjalnego powitania jesieni, z okazji nadchodzących wielkimi krokami zimnych wieczorów i z okazji sezonu na najpyszniejsze pomidory oraz brzoskwinie, dziś mam dla Was przepis na grilla.

Być może ostatniego letniego grilla.

A być może też na pierwszego grilla jesiennego! 😉

Proste, pyszne, sezonowe jedzenie. Smak robi spektakularne wrażenie na gościach!

SKŁADNIKI: 

na 4 porcje

  • 4 duże pajdy świeżego chleba typu włoskiego
  • 200g sera halloumi
  • 2 dojrzałe, ale jędrne brzoskwinie
  • 1 dojrzały pomidor malinowy
  • 1 dojrzały pomidor żółty
  • garść listków mięty
  • kilka łyżek sosu BBQ (ja używam Jack Daniels Honey Barbecue Glaze)
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Wegetariański grill - grzanka z halloumi, brzoskwiniami BBQ i pomidorami.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów. Podobnie postępujemy z brzoskwiniami i z pomidorami.
  2. Za pomocą rąk lub pędzelka nacieramy brzoskwinie sosem BBQ tak, by sos stworzył na owocach brązową warstewkę. Plastry brzoskwiń pozostawiamy do zamarynowania przez ok. 15 min.
  3. Pajdy chleba smarujemy hojnie sosem BBQ wymieszanym z olejem (np. rzepakowym do smażenia) w proporcji 1:1.. Smarujemy kromki tylko z jednej strony – to będzie ta strona, na której będziemy później układać pozostałe składniki.
  4. Na rozgrzanym grillu (tradycyjnym, elektrycznym lub po prostu na patelni grillowej) układamy: pajdy chleba, plasterki sera i plasterki zamarynowanej brzoskwini.
  5. Grillujemy wszystkie produkty z 2 stron. Chcemy uzyskać taki efekt, by pajdy chleba miały przypieczoną skórkę z obydwu stron, ale miękkie i puszyste wnętrze. Ser powinien być przypieczony na złoto, a brzoskwinie rozgrzeją się i lekko zmiękną.
  6. Gdy składniki są już gotowe, to składamy grzankę. A więc na gorącej pajdzie chleba układamy ciepłe składniki, kolejno ser, brzoskwinie i chłodne pomidory. Posypujemy całość drobnymi listkami mięty i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

To wszystko! Brzmi banalnie prosto i wygląda jak zwykła kanapka. A jednak! – jeśli zdecydujecie się spróbować tego połączenia smaków, to zaskoczy Was wyjątkowa kompozycja słodkości dojrzałych brzoskwiń i słoności sera, a do tego orzeźwiające pomidory i chrupiąca grzanka! Cudne połączenie! Nie pomijajcie też mięty – ona jest jak bardzo potrzebna kropka nad i!

Na zdrowie… 😉

Wege grill - grzanka z halloumi, brzoskwiniami BBQ i pomidorami.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański galatte z korzennymi śliwkami – moje ulubione jesienne ciasto.

Next Story

Moja ulubiona jesienna surówka.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.