/

Kotlety z wegańskiego niemięsa, soczewicy i pieczarek.

5
(1)
Wegański kotlet.

Nawet jeśli na co dzień uwielbiamy eksperymentować w kuchni, wykorzystywać nowe składniki, szukać inspiracji i tworzyć swoje własne, unikatowe smaki, to jednak… Bądźmy szczerzy: czasem każdy chce po prostu zjeść najzwyklejszy na świecie, najprostszy obiad! Dla mnie takim obiadem zawsze będą gotowane, tłuczone ziemniaki, kotlet i jakieś warzywo, np. moje ulubione ogóreczki ze słoika, prosto od mamy! Do tego jeszcze domowy kompot (o tej porze roku koniecznie z szarych renet!) i taki posiłek naprawdę można uznać za tradycyjny, polski obiad, nawet jeśli wegański! 😊

Jeśli natomiast ktoś z Was ma dziś większą ochotę na dobry, domowy fast-food w formie wielkiego i wypakowanego po brzegi burgera, to te kotlety świetnie sprawdzą się w roli dobrego hamburgera do bułki! 😉 Tylko wtedy zróbcie trochę większe porcje, a więc nie dzielcie masy na 7-8 mniejszych, ale na 4-5 dużych porcji.

SKŁADNIKI: 

na 7-8 kotletów

  • 300g niemięsa mielonego (ja używałam w tym przepisie powszechnie dostępnej Dobrej Kalorii, ale także Beyond – obydwa produkty pasują do przepisu, ale ja zdecydowanie bardziej lubię Beyond i ten produkt Wam polecam)
  • 200g ugotowanej soczewicy brązowej lub zielonej (to będzie ok. 70g suchej soczewicy)
  • 200g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz ziołowy, do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • olej do smażenia, kilka łyżek
  • bułka tarta, 2-3 łyżki do kotletów + kilka łyżek do panierowania

Wegańskie kotlety z pieczarkami.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Soczewicę blendujemy na gładką masę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Smażymy do momentu aż cała woda odparuje, cebulka będzie zarumieniona, a grzyby pachnące. Na koniec smażenia, dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy przez 1-2minuty.
  3. Do dużej miski wrzucamy niemięso, dodajemy zblendowaną soczewicę, podsmażone pieczarki z cebulą i z czosnkiem (oraz z całym olejem z patelni), sól, pieprz ziołowy i majeranek. Mieszamy wyrabiamy dłonią masę aż do momentu, gdy składniki dokładnie się wymieszają, a masa na kotlety będzie lepka i zwarta na tyle, by łatwo było formować zgrabne porcje.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, funkcja góra-dół.
  5. Formujemy kotlety, panierujemy je delikatnie w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wkładamy kotlety do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20minut, po czym przewracamy je na drugą stronę i znów pieczemy przez kolejne 20minut.

Gotowe kotlety będą miały miękki środek, ale chrupiącą skórkę. Przed podaniem, warto pozwolić im kilka minut ostygnąć na kratce.

Kotlet z niemięsa.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Kremowy dahl z dynią i czerwoną soczewicą na mleczku kokosowym.

Next Story

Pumpkin caffee – zdrowa, domowa i wegańska.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.