/

Wiosenna bomba witamin – chrupiące nowalijki, czarna quinoa, pieczona ciecierzyca i wyrazisty sos.

5
(1)
Wiosenna kasza z warzywami.

Kasza z warzywami – klasyk kuchni wegańskiej! 😊

Wszyscy wiemy,  że to danie ma wiele zalet. Jest proste – nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, ani skomplikowanych składników. Szybkie – kasza gotuje się sama, my organizujemy w tym czasie kilka dodatków. Jest zdrowe, a może być nawet bombą witaminową! To danie uniwersalne i sycące – może stanowić przekąskę, drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad lub kolację.

Dla mnie kolejną zaletą wegańskiej kaszy z warzywami jest to, że tego typu dania mogą być wspaniałym sposobem celebrowania sezonowych smaków. O ile jesienią opowiadałam Wam o kaszy z pieczonymi warzywami korzeniowymi, brukselką i kalafiorem, to teraz wiosną chcę pokazać wiosenną odsłonę tego dania. Spodziewać możecie się więc chrupiących ogórków, pikantnych rzodkiewek, słodkiej papryki, świeżej natki i tym podobnych kulinarnych przeżyć.

Pieczona ciecierzyca w wyrazistych przyprawach sprawi, że to danie nie rozczaruje nawet naprawdę głodnych domowników, sprawdzi się też jako satysfakcjonujący obiad do pracy lub do szkoły.

SKŁADNIKI:

dla 5-6 osób

KASZA QUINOA:

  • 150g suchej kaszy quinoa (polecam w tym przepisie czarną, ale oczywiście ta jasna także będzie odpowiednia)
  • 5 dużych rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 słodka papryka szpiczasta czerwona
  • 1 słodka papryka żółta
  • 2 duże cebulki dymki ze szczypiorem
  • duża garść natki pietruszki

SOS:

  • 5 łyżek surowego (tłoczonego na zimno) oleju rzepakowego lub słonecznikowego, lub ew. dobrej oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ostrego sosu Sriracha (lub innego sosu chili) – dopasujcie poziom pikantności sosu do własnych preferencji
  • sól, do smaku (ja dodałam 1 łyżeczkę)

PIECZONA CIECIERZYCA:

  • 400g ugotowanej ciecierzycy (oczywiście może to być ciecierzyca ze słoika lub z puszki)
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. zwykłego oleju rzepakowego/słonecznikowego do smażenia)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki cukru kokosowego lub trzcinowego (ale bardzo polecam w tym przepisie cukier kokosowy)
  • 1 łyżka wegańskiego sosu Worcestershire

PRZYGOTOWANIE:

  1. Najpierw GOTUJEMY KASZĘ – a więc, płuczemy quinoe pod bieżącą wodą i wrzucamy do osolonego wrzątku. Wody powinno być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy – jeśli mamy szklankę kaszy, to gotujemy ją w 2 szklankach wody. Quinoe gotujemy na małej mocy palnika, pod przykryciem. Wystarczy zamieszać ją jedynie 1/2 razy na początku gotowania, a później pozostawić już pod przykryciem do momentu aż zauważymy, że kasza wchłonęła niemal całą wodę. Wtedy zapewne będzie już miękka i popękana, zauważymy też widoczne kiełki. Zdejmujemy garnuszek z palnika, ale pozostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut, by bardziej napęczniała i stała się przyjemnie sypka. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę garnuszka, mieszamy i studzimy kaszę.
  2. Jednocześnie PIECZEMY CIECIERZYCĘ – najpierw trzeba dokładnie opłukać ją pod bieżącą wodą i otrząsnąć z wody. Następnie umieszczamy ziarna ciecierzycy w misce ze wszystkimi przyprawami i z olejem. Mieszamy cierpliwie, aż wszystkie groszki zostaną otulone przyprawami. Przekładamy ciecierzycę na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150C przez 40 minut. Co 10 minut ciecierzycę należy przemieszać, wtedy podpiecze się równomiernie ze wszystkich stron. Po tym czasie ciecierzyca będzie już miękka w środku, a gdy ostygnie, to zyska delikatnie chrupiącą skorupkę.
  3. Umyte rzodkiewki, obrane ogórki, czyste papryki, cebulkę ze szczypiorem i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno.
  4. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki na SOS – potrząsamy zamkniętym słoiczkiem tak długo aż uzyskamy przyjemną emulsję.
  5. Ostudzoną (może być wciąż ciepła, ale nie gorąca) quinoe mieszamy dokładnie i cierpliwie, w dużej misce, z posiekanymi drobno warzywami i z sosem.
  6. Danie możemy podać w formie bowli – wtedy quinoe wkładamy do miseczek, a ciepłą ciecierzycę układamy na wierzchu. Możemy też wymieszać ostudzony groszek z resztą składników, natomiast wtedy ciecierzyca stanie się bardziej miękka, straci delikatnie chrupiącą skórkę.

Wiosenna kasza z warzywami i pieczoną ciecierzycą w wyrazistym sosie.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Drożdżowe bułeczki z wiosenną zieleniną – wegańskie zero waste.

Next Story

Placki z młodych ziemniaków ze szparagami i sadzonym jajkiem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.