Tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami – letni obiad prosto z kresów.

5
(7)
Bób tłuczony z młodymi ziemniaczkami.

Dzisiejszy przepis na tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami powstał z inspiracji książką Sielskie smaki, którą uważam za absolutną gratkę dla wszystkich miłośników książek o gotowaniu. Celowo nie używam zwrotu "książka kulinarna", bo Sielskie smaki, to inna kategoria książek...

Autorka – Olia Hercules – to mieszkająca w Londynie ukraińska szefowa kuchni, autorka tekstów kulinarnych i stylistka kulinarna. Napisała i przepięknie wydała książkę, w której odnajdziecie sielskie przepisy budujące jej kulinarną tożsamość w dzieciństwie. Ale to nie wszystko, bo Sielskie smaki pełne są też opowieści o ludziach, o miejscach i o tradycjach narodu ukraińskiego.

Moje pochodzenie sprawia, że odnajduję w tej książce wiele bardzo mi bliskich i znajomych nie tylko smaków, ale i kodów kulturowych. Czy wiecie np. co to letnia kuchenka? – ja wiem!

Bób tłuczony z ziemniakami, to (znów muszę to napisać!) jedno z moich letnich, wakacyjnych wspomnień. Ćwierć wieku temu po bób chodziłam do babcinego ogrodu, nie (jak dziś) na targ. Do koszyka zrywałam dojrzałe strąki z pnącej się wysoko rośliny. Następnie długimi kwadransami łuskałam strączki siedząc na nagrzanym przez słońce, kamiennym ganku wiejskiego domu. Bobu musiało być dużo, bo przecież dziadkowie gościli w wakacje nawet kilkanaścioro wnuków jednocześnie! Ja byłam jednym z nich, być może tym najbardziej zainteresowanym kucharzeniem z babcią. 😉

Przepis, który podaję poniżej, to zweganizowana i nieco zmodyfikowana wersja przepisu, który znajdziecie także w książce. Moja babcia zapewne podałaby do tego dania także zimne, zsiadłe, kwaśne mleko lub solidną łyżkę gęstej śmietany na wierzch. Sami zdecydujcie jak chcecie zjeść ten letni rarytas – bazowy przepis jest prosty, szybki i wegański.

TŁUCZONY BÓB Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI - SKŁADNIKI:

na 3 – 4 porcje

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie: 2 – 3 ząbki młodego czosnku
  • sól – 1 łyżeczka do gotowania bobu + nieco soli do doprawienia ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru do gotowania bobu
  • pieprz, do smaku
  • 4 – 5 łyżek oleju oliwy
  • tłusta śmietana roślinna – kilka łyżek, do smaku
  • opcjonalnie: mocno przysmażone niemięso roślinne
Bób i młode ziemniaki - letni obiad.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki oczyszczamy (mogą zostać w mundurkach), kroimy na połówki lub na ćwiartki, umieszczamy w szczelnie zamkniętym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 60 minut. W tym czasie ziemniaki powinny upiec się do zupełnej miękkości.

2. Bób gotujemy do miękkości wrzucając opłukane pod bieżącą woda ziarna do wrzącej wody z cukrem i solą. Do garnka warto dodać także pół pęczka koperku (związanego sznureczkiem), by ugotowany bób był łatwiejszy do strawienia. 😉 Gotowanie potrwa 15 – 20 minut, w zależności od tego jak młody mamy bób. Ugotowany bób odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykryciem.

3. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Smażyć należy cebulę długo, ale na niewielkiej mocy palnika. Chcemy by była złoto-brązowa, ale na pewno nie spalona. Warto często mieszać cebulę w patelni, by smażyła się równomiernie.

UWAGA: Jeśli chcecie, by tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami miał lekko czosnkowy aromat i smak, to czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do patelni z cebulą na 1 - 2 minuty przed zakończeniem smażenia. Czosnek powinien także się podsmażyć, mieszajcie jednak zawartość patelni bezustannie przez ten czas, by nie spalić czosnku.

4. Do garnka z ugotowanym i odcedzonym bobem dodajemy upieczone ziemniaki, większość usmażonej cebulki (lub cebulki z czosnkiem), garść posiekanego drobno koperku, sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek tłustej śmietany roślinnej. Rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków tak, by uzyskać ulubioną konsystencję. Przekładamy porcje do miseczek, okraszamy dodatkowo resztką podsmażonej cebulki z patelni oraz koperkiem.

UWAGA: Jeśli chcecie dodać do dania „skwarki” z mocno wysmażonego niemięsa roślinnego, to po prostu posypcie nim porcje, by kawałeczki nie straciły chrupkości pod wpływem wmieszania w danie.

Tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami EasyVege tabela
Wegański obiad - bób i tłuczone ziemniaki.

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

2 Comments

    • Świeżego, młodego bobu nie ma potrzeby obierać. Jeśli chodzi o bób mrożony, to ja także tego nie robię, natomiast tu już warto przyjrzeć mu się i zobaczyć czy skorupki nie są twarde. Wtedy mozna obrać.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Letni deser – pudding truskawkowy.

Następny przepis

Śniadaniowe drożdżówki z twarogiem, truskawkami i kruszonką.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.