Letni deser – pudding truskawkowy.

5
(2)
Letni deser pudding truskawkowy EasyVege

Sezon truskawkowy w pełni i wszyscy jedliśmy już chyba te nasze typowo letnie owoce na dziesiątki sposobów. Dziś chcę Wam zaproponować jeszcze jedną odsłonę truskawkowej przyjemności – zanotujcie więc przepis na pudding truskawkowy, czyli prosty i błogi letni deser z truskawek.

PUDDING TRUSKAWKOWY - SKŁADNIKI:

na ok. 5 porcji

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 500 ml tłustego mleka kokosowego
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

+

  • pokruszone herbatniki lub bezy, świeże owoce, listki mięty
Letni deser pudding truskawkowy EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie pozostawiamy pod przykryciem, by nie ostygł za bardzo.

2. Truskawki oczyszczamy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy na suchą patelnię. Podgrzewamy owoce, dodając w międzyczasie cukier kokosowy. Mieszamy i podsmażamy na niewielkiej mocy palnika do momentu aż truskawki zmiękną, a sok nieco zgęstnieje.

3. Budyń i truskawki przekładamy do blendera (lub malaksera) i blendujemy do momentu aż uzyskamy gładki, puszysty krem.

4. W pucharkach układamy warstwę pokruszonych herbatników, następnie wylewamy porcje lekko ciepłego kremu truskawkowego. Wierzch deseru możemy posypać okruchami herbatników. Warto też dodać świeże owoce.

Pudding truskawkowy schładzamy aż stężeje, podajemy chłodny i zajadamy ten błogi, letni deser, zajadając się nim w z przyjemnością!

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Klasyczny barszcz z botwinki, czyli wiosenna zupa jak u mamy!

Next Story

Tłuczony bób z młodymi ziemniaczkami – letni obiad prosto z kresów.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.