Klasyczny barszcz z botwinki, czyli wiosenna zupa jak u mamy!

5
(5)
Barszcz z botwinki EasyVege

Gdybym miała wskazać jedną zupę, która najbardziej kojarzy mi się z tą cudowną porą roku, gdy wiosna powoli staje się latem, to bez chwili wahania powiedziałabym „barszcz z botwinki”! Jadam go właściwie jedynie w maju i czerwcu, smakuje jak rozpoczynające się wakacje. Wiem, że każda kuchnia ma swój przepis na taki barszczyk – mój stworzyłam w oparciu o kultowy smak barszczu mojej mamy!

SKŁADNIKI:

  • 2l gorącego wywaru warzywnego
  • 2 pęczki botwinki wraz z małymi buraczkami
  • 1 – 2 młode cebulki
  • 3 młode marchewki
  • kilka młodych ziemniaczków
  • duża garść świeżego koperku
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • hojna łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz świeżo mielony, do smaku
  • sok z cytryny, do smaku
  • śmietana do zabielania

+

  • dodatkowo jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w małe kostki. Marchewki myjemy dokładnie i kroimy w talarki lub w kostkę. Liście i łodyżki botwinki dokładnie oczyszczamy i kroimy drobno. Małe buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy jak lubimy. Cebulki także obieramy i kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oczyszczony koperek drobno siekamy.

2. W dość dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy marchewkę, ziemniaki, cebulką, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego przez kilka minut.

3. Do garnka wlewamy wywar i dodajemy botwinkę wraz z buraczkami. Mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez ok. 30 minut.

4. W trakcie gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy też koperek i czosnek. Gdy buraczki i ziemniaczki będą już miękkie, dodajemy też sok z cytryny i mieszamy.

5. Na koniec zabielamy barszcz z botwinki śmietaną.

Podajemy barszcz z botwinki w towarzystwie jajek na twardo i świeżego koperku.

Barszcz z botwinki EasyVege tabela
Barszcz z botwinki EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE LETNIE ZUPY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Coś pysznego na Dzień Mamy!

Next Story

Letni deser – pudding truskawkowy.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.