
Przepis powstał (oczywiście, jak to zwykle bywa z moimi „mięsnymi” daniami w wersji wegańskiej) dla mojego Męża. Wielkanoc bez białej kiełbasy z pewnością jest możliwa, ale…jeśli można jednak zaserwować ją z chrzanem i młodymi ziemniaczkami, to…czemu nie? 😊
Wegańska biała kiełbasa z mojego przepisu ma wysoką zawartość białka. Czosnek oraz przyprawy charakterystyczne dla tradycyjnej białej kiełbasy sprawiają, że smak i aromat będą odpowiadały wielbicielom mięsnych wspomnień. Po upieczeniu i wystudzeniu kiełbasy przez kilka godzin, jej konsystencja i forma będą wręcz bliźniaczo podobne do jej mięsnego odpowiednika. Możecie nawet pokroić ją w plasterki! 😀
Jeśli wegańska biała kiełbasa z mojego przepisu zagości na Waszym stole podczas odświętnego obiadu, koniecznie dajcie znak co o niej myślicie Wy i Wasi goście! 😉
11.Ostygnięte wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po takim schłodzeniu wegańska biała kiełbasa jest gotowa! Możecie ją teraz pokroić cienko i podać jak wędlinę, możecie podgrzać w całości, w piekarniku (stanie się wtedy nieco bardziej miękka) i podać do obiadu, możecie też pokroić w talarki i podsmażyć na patelni.
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 10
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak
Bardzo mi się ten przepis podoba, planuję spróbować na święta, ale coś czuję, że nie znajdę w żadnym pobliskim sklepie kaszy krakowskiej… Czy można ją czymś zastąpić? Albo czy jeśli wrzucę do miksera białą grykę, to wyjmę z niego kaszę krakowską? 😀 Bo białą niepaloną kaszę gryczaną mam…
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu! 😉 – Proszę spróbować kaszę jasną gryczaną delikatnie pulsacyjnie (koniecznie tylko pulsacyjnie) rozbić w blenderze/malakserze. Nie na mąkę, tylko na tyle, by ją połamać. Wtedy powinno się udać! 😉 Powodzenia!