W tym przepisie jest tylko jedna trudność: czekanie. Wegańska biała kiełbasa, którą przygotujecie dziś, będzie gotowa do podania dopiero jutro. Ale wiecie co? – warto poczekać! To prawdziwy rarytas dla wielbicieli mięsnych smaków!
Przepis powstał (oczywiście, jak to zwykle bywa z moimi „mięsnymi” daniami w wersji wegańskiej) dla mojego Męża. Wielkanoc bez białej kiełbasy z pewnością jest możliwa, ale…jeśli można jednak zaserwować ją z chrzanem i młodymi ziemniaczkami, to…czemu nie? 😊
Wegańska biała kiełbasa z mojego przepisu ma wysoką zawartość białka. Czosnek oraz przyprawy charakterystyczne dla tradycyjnej białej kiełbasy sprawiają, że smak i aromat będą odpowiadały wielbicielom mięsnych wspomnień. Po upieczeniu i wystudzeniu kiełbasy przez kilka godzin, jej konsystencja i forma będą wręcz bliźniaczo podobne do jej mięsnego odpowiednika. Możecie nawet pokroić ją w plasterki!
Jeśli wegańska biała kiełbasa z mojego przepisu zagości na Waszym stole podczas odświętnego obiadu, koniecznie dajcie znak co o niej myślicie Wy i Wasi goście! 😉
SKŁADNIKI:
na 8 – 10 porcji
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej krakowskiej (łamanej)
- 1 kostka naturalnego tofu (ok. 200 g)
- 1 puszka białej fasoli (ok. 240 g)
- 1 nieduża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 – 1 ½ łyżeczki soli
- ½ – 1 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- ½ – 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 50 g oleju kokosowego rafinowanego (bezzapachowego)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gryczaną gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody. Po ugotowaniu będzie zwartą, gęstą i lepką masą. Studzimy kaszę.
2. Fasolę odsączamy z zalewy, dokładnie płuczemy ciepłą i zimną wodą na sicie. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części.
3. Tofu, fasolę, cebulę i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na średnim sicie.
4. Do zmielonych składników dodajemy kaszę, następnie sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, cukier, siemię, mąkę ziemniaczaną i roztopiony olej kokosowy.
5. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią aż do uzyskania elastycznej masy, z której łatwo uformujecie kulę.
Warto w tym momencie sprawdzić smak, by wegańska biała kiełbasa była odpowiednio doprawiona.
6. Dzielimy masę na ok. 8 – 10 równych części. Z każdej porcji formujemy kształt kiełbaski.
Ja zrobiłam to tak: natłuściłam dłonie olejem, każdą porcję masy najpierw formowałam na kształt kuli w dłoniach, a następnie turlałam na blacie do momentu uzyskania wałeczka o odpowiednim kształcie i wielkości.
7. Kiełbaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C (funkcja góra-dół). Wegańska biała kiełbasa powinna piec się ok. 20-30 minut.
UWAGA: Możliwe, że podczas pieczenia część kiełbasek nieco się zdeformuje i straci idealny kształt. Nie przejmujcie się tym zupełnie! Naprawicie to po upieczeniu…
8. Blaszkę z upieczonymi kiełbaskami wyciągamy z piekarnika i pozwalamy im nieco ostygnąć. Po kilku minutach możemy poprawić kształt tych kiełbasek, które nieco się zdeformowały. Za pomocą łopatki/szpatułki po prostu podgarniamy niedoskonałości, by uzyskać odpowiedni kształt – stygnąc i tężejąc kiełbaski zachowają formę, którą im nadamy na tym etapie.
9. Gdy kiełbaski będą już jedynie delikatnie ciepłe, możemy raz jeszcze poprawić ewentualne mankamenty w kształcie, teraz już dłońmi.
Gdy ja piekłam kiełbaski i kilka z nich straciło formę wałeczków (stały się bardziej płaskie), to poczekałam do momentu aż niemal zupełnie wystygną i wtedy raz jeszcze turlałam je po blacie bardzo delikatnie, by przywrócić im dobrą formę.
10. Ostygnięte kiełbaski wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po takim schłodzeniu wegańska biała kiełbasa jest gotowa! Możecie ją teraz pokroić cienko i podać jak wędlinę, możecie podgrzać w całości, w piekarniku (stanie się wtedy nieco bardziej miękka) i podać do obiadu, możecie też pokroić w talarki i podsmażyć na patelni.
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
INNE POMYSŁY NA WEGE WIELKANOC
OBSERWUJ EASYVEGE NA:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 9
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak
Bardzo mi się ten przepis podoba, planuję spróbować na święta, ale coś czuję, że nie znajdę w żadnym pobliskim sklepie kaszy krakowskiej… Czy można ją czymś zastąpić? Albo czy jeśli wrzucę do miksera białą grykę, to wyjmę z niego kaszę krakowską? 😀 Bo białą niepaloną kaszę gryczaną mam…
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu! 😉 – Proszę spróbować kaszę jasną gryczaną delikatnie pulsacyjnie (koniecznie tylko pulsacyjnie) rozbić w blenderze/malakserze. Nie na mąkę, tylko na tyle, by ją połamać. Wtedy powinno się udać! 😉 Powodzenia!
Koniecznie z dodatkiem majeranku, gotowana z zielem, liściem i pieprzem.