/

Wegańska pascha wielkanocna, waniliowo-różana.

5
(5)
Wegańska pascha wielkanocna EasyVege

Ten deser większość z nas przygotowuje jedynie raz w roku – warto zadbać o to, by był więc wyjątkowo pyszny i odświętny! Wegańska pascha z mojego przepisu rozpływa się w ustach!

Jeśli lubicie słodkie, kremowe i tłuste serniki, to polubicie też paschę! W wersji tradycyjnej powstaje z tłustego twarogu, masła, śmietanki i żółtek – taką uwielbiam! Natomiast w tym roku udało mi się stworzyć satysfakcjonującą wegańską wersję paschy na bazie twarożku migdałowego, z dodatkiem jedwabistego tofu i tłustego mleczka kokosowego. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że to dobry przepis! – bo dobry jest zarówno skład, jak i smak oraz konsystencja!

Wypróbujcie, jeśli macie ochotę na taki wegański, odświętny specjał!

SKŁADNIKI:

na ok. 6 porcji

  • 300 g silken tofu
  • 250 g płatków migdałowych (lub migdały bez skórki, ale płatki łatwiej zblendować)
  • 200 gęstej części mleczka kokosowego 22 % (to akurat z 1 puszki mleczka)
  • 1 hojna łyżka oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
  • cukier/erytrytol/ksylitol, do smaku (u mnie ok. 5 – 7 łyżek ksylitolu)
  • wanilia
  • płatki różane lub konfitura różana (lekko zabarwi paschę na pudrowo różowy kolor 😉)
  • inne dodatki, które lubicie np. bakalie

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki migdałowe dokładnie płuczemy, wrzucamy do dużej miski i zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na ok. 8 – 12 godzin. Następnie wodę odlewamy, płatki znów płuczemy i blendujemy je na zupełnie gładką masę.

UWAGA: Ten proces może potrwać dłużej niż Ci się wydaje… Warto natomiast wykazać się cierpliwością, blendować migdały długo, dawać nawet chwile odpoczynku blenderowi i wracać do blendowania gdy maszyna ostygnie. Od tego jak bardzo gładkie będą migdały zależy cudownie gładka konsystencja paschy.

2. Gęstą część schłodzonego mleczka kokosowego wyjmujemy z puszki, wykładamy do miseczki i odstawiamy, by mleczko zmiękło i złapało temperaturę pokojową. Tofu także wyjmujemy z lodówki i z opakowania, by było w temperaturze pokojowej, gdy będziemy łączyć składniki.

3. Zblendowane na gładko migdały odciskamy z nadmiaru wilgoci. To jest bardzo ważny punkt! – za pomocą bawełnianej ściereczki kuchennej dokładnie i starannie odciskamy nadmiar wilgoci z miazgi orzechowej. Dzięki temu pascha nie rozpłynie się przy podawaniu.

Polecam poprosić o pomoc w tej czynności kogoś, kto ma krzepę w dłoniach, bo odciśnięcie migdałów wymaga siły!

Uzyskany po odciśnięciu orzechów płyn, to mleko migdałowe, więc zachowajcie je koniecznie, przyda się z pewnością w przedświątecznej kuchni!

4. Odciśnięte migdały mieszamy w dużej misce z tofu, olejem kokosowym i (miękkim już) mleczkiem kokosowym, dodajemy słodzidło, wanilię i rozdrobnione płatki różane (lub konfiturę różaną) albo inne dodatki, które chcecie wkomponować w paschę. Mieszamy całość mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie przez kilka minut.

5. Miseczkę (w której chcemy chłodzić i kształtować paschę) wykładamy podwójną warstwą suchej bawełnianej ściereczki. Do tak przygotowanej miseczki przekładamy masę na paschę, na wierzchu układamy niewielki spodeczek, a na nim stawiamy coś ciężkiego (np. słoik z dżemem, moździerz…). Zawijamy brzegi ściereczki tak, by okryły dodatkowo wierzch paschy i taki pakunek odstawiamy w najzimniejsze miejsce lodówki na dobę.

UWAGA: Jeśli np. po 12 godzinach zajrzycie do paschy i zobaczycie, że zaczyna już tężeć, ale ściereczka jest mocno wilgotna, to warto pod ściereczkę, na dno miseczki, podłożyć kilka arkuszy ręcznika papierowego. Ja tak robiłam – podnosiłam paschę wraz ze ściereczką do góry, podkładałam ręcznik papierowy i znów układałam zawiniątko z paschą w misce, na ręcznikach.

Wegańska pascha EasyVege
Wegańska pascha EasyVege

6. Po dobie w chłodzie pascha będzie gotowa do udekorowania i podania. Rozwińcie ściereczkę, zdejmujcie obciążenie i spodeczek, ułóżcie talerz/paterę na misce z paschą i jednym sprawnym ruchem przewróćcie miskę do góry nogami, tak by pascha wylądowała na talerzu. Zdejmujcie delikatnie miskę i ściereczkę.

Ja udekorowałam swoją paschę posiekanymi migdałami i płatkami różanymi.

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

POMYSŁY NA WEGE WIELKANOC

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska biała kiełbasa.

Next Story

Wegańskie sznycle – czyli tradycyjny obiad na co dzień i na Święta!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.