//

Wegańska pasta o smaku jajek i wędzonej makreli.

4.9
(18)
Wegańska pasta o smaku jajek i wędzonej makreli EasyVege

Intuicja podpowiada mi, że każdy kto nie był wege od urodzenia, zapewne zna smak pasty z wędzonej makreli i jajek na twardo! Dla mnie samej był to dawniej tak bardzo lubiany smakołyk, że zweganizowałam to danie jako jedno z pierwszych w mojej wege historii! Przed Wami więc przepis testowany w moje kuchni kilkadziesiąt razy – wegańska pasta o smaku jajek i wędzonej makreli.

Gdy byłam dzieckiem, to pastę z wędzonej makreli i jajek robił mój tato… Czasem dostawaliśmy ją na śniadanie, częściej na kolację. Pamiętam z jakim pietyzmem tato wybierał ości z ryby, by nawet małe dzieci mogły swobodnie zjeść to danie. Tamten smak jest dla mnie wzorem – tak właśnie powinna smakować rybno-jajeczna pasta!

Dziś nie jem ryb, więc…nie muszę spędzać długiego czasu na wydłubywaniu ości, bo…tofu nie ma ości! 😀 A moja wegańska pasta o smaku jajek i wędzonej makreli smakuje niemal zupełnie identycznie jak ta z dzieciństwa.

Zdecydowałam się na przekazanie Wam tego przepisu właśnie teraz, ponieważ nadchodzi wiosna, a wraz z wiosną Wielkanoc. Każda z tych okoliczności jest wprost idealna, by przetestować bezrybną i niejajeczną pastę, która smakuje idealnie w towarzystwie chrupiących nowalijek i zielonych listków. Zaproście ją na odświętne śniadanie – będzie pysznie! 😊

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 – 2 płaty nori LUB 1 – 2 łyżki sproszkowanego nori
  • 1 hojna łyżka majonezu
  • 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno LUB oleju rydzowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka czarnej soli Kala Namak
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku (u mnie ok. ½ łyżeczki)
  • 1 duża lub średnia marchewka
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 – 3 ogóreczki konserwowe LUB kiszone
  • szczypiorek
Wegańska pasta o smaku jajek i wędzonej makreli EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę po gotowaniu, a marchewkę rozgniatamy widelcem na drobne, nieregularne cząstki.

2. Cebulkę i ogóreczki kroimy w drobniutką kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

3. Jeśli mamy glony nori w płatach, to rwiemy je na mniejsze kawałeczki, wkładamy do miseczki i zalewamy ok. 3 łyżkami ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Jeśli mamy glony sproszkowane, to nie trzeba ich moczyć w ten sposób.

Takie namoczenie glonów sprawi, że łatwiej będzie je mocno rozdrobnić podczas blendowania z tofu i wegańska pasta będzie miała przyjemniejszą konsystencję.

4. Do malaksera/kielicha blendera/naczynia w którym lubicie blendować pasty, wrzucamy rozkruszone w palcach tofu, dodajemy nori, majonez, zimnotłoczony olej, musztardę, czarną sól i pieprz. Blendujemy wszystko razem na gładką masę o konsystencji twarożku.

5. Mieszamy zblendowaną pastę z tofu z rozdrobnionymi warzywami, smarujemy pastą pajdy świeżego pieczywa i…gotowe! 😊

Polecam podawanie tej pasty w towarzystwie świeżych, zielonych listków i chrupiącej rzodkiewki.

Wegańska pasta o smaku jajek i wędzonej makreli EasyVege

WYPRÓBUJ TEŻ INNE PASTY:

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 18

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem – prawdziwie kresowe smaki!

Next Story

Wegańska sałatka jarzynowa.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.