//

Wegańska kiełbasa w słoiku – dla wielbicieli mięsnych smaków.

5
(20)
Wegańska kiełbasa w słoiku EasyVege

Mój dyrektor marketingu bardzo długo wywierał na mnie presję, bym opublikowała ten przepis, bo cyt. „To jest najgenialniejsza wegańska kiełbasa jaką jadłem!”. Ja zaś opierałam się długo i z pomocą mocnych argumentów, np. „Może i tak, ale nie wygląda wystarczająco atrakcyjnie!”. W końcu jednak uległam. Dyrektorowi nie można odmawiać w nieskończoność, zwłaszcza gdy jest Twoim mężem! 😉

No więc, dziś przed Wami kolejny z ulubionych przepisów mojego męża (może w menu bloga powinna pojawić się oddzielna kategoria, bo ostatnio mocno chwalicie polecane przez Niego dania? 😉 ), czyli wegańska kiełbasa w słoiku. Przepis dla wielbicieli mięsnych smaków, inspirowany tradycyjnymi, domowymi wekami z „mięsiwem” w środku.

Kto był w harcerstwie, ten wie! 😉 Kto na studiach dostawał słoiki od mamy, ten wie! 😉

Oto więc znany przysmak w wersji wegańskiej – ma prosty skład, dużo białka i naprawdę „kiełbasiany” smak.

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 puszka fasoli białej
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ½ małego jabłka
  • 5 – 6 łyżek oliwy
  • 2 – 3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz czarny, do smaku (u mnie ½ łyżeczki)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta ziela angielskiego mielonego
  • ewentualnie: sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona –  do smaku
Wegańska kiełbasa w słoiku EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Tofu rozkruszamy w palcach na bardzo drobno. Fasolę płuczemy wielokrotnie pod bieżącą wodą, a następnie rozgniatamy widelcem do momentu aż ziarna nie będą już widoczne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli i będzie intensywnie pachnieć, dodajemy do cebuli fasolę i mieszamy dokładnie. Podsmażamy razem przez kilka minut.

Mieszanie jest właściwie najtrudniejszym elementem przygotowywania tej kiełbasy. Masa jest dość gęsta i lepka, przylepia się do łyżki. Tak właśnie powinno być, dzięki temu uzyskamy później przyjemną konsystencję. Trzeba (i warto!:)) znieść tę niedogodność!

3. Następnie dodajemy do patelni tofu oraz czosnek, znów mieszamy dokładnie i znów podsmażamy przez kilka minut.

4. Dodajemy sos sojowy, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek i ziele angielskie. Mieszamy dokładnie i znów podsmażamy przez chwilę.

5. Na koniec dodajemy starte jabłko, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.

6. Zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy olej kokosowy i mieszamy dokładnie z gorącą zawartością patelni do momentu aż olej zupełnie się roztopi i zniknie. Ewentualnie doprawiamy przyprawami i solą (jeśli jest taka potrzeba!) – gotowe! 😉

Podajemy z pajdą świeżego chleba, ogórkami kiszonymi/konserwowymi, grzybkami… I oczekujemy eksplozji radości od tych wegan/wegetarian, którzy tęsknią czasem za tradycyjnymi smakami! 😉

Wegańska kiełbasa w słoiku EasyVege

WASZE OPINIE:

JUŻ JEST MÓJ NOWY EBOOK!

Okładka Ebooka Roślinne Jednogarnkowe
Ebook Roślinne Jednogarnkowe

WYPRÓBUJ TEŻ INNE "MIĘSNE" SMAKI:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 20

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

8 Comments

  1. Zrobiłam wczoraj, dałam dużo mniej oleju, bo akurat mi się skończył 😉 To jest sztos, jakich mało. Do tego kiszony ogór, marynowane grzybki, prażona cebulka i szczypiorek i o matko <3

    • Oooo…ale świetny komentarz! Dziękuję! 🙂 I bardzo się cieszę, że wegańska kiełbasa podbiła także Pani kubki smakowe! 😀

    • Bardzo się cieszę, że smakuje! – to najważniejsze! 😉 Kolor może być zależny np. od tego jak dużo i jak ciemnego sosu sojowego Pani dodała. Lub też od barwy tofu. A może od światła, które oświetla to zdjęcie? 😉 Pozdrawiam bardzo! 😉

    • Może Pani dodać po prostu nieco więcej oleju, na którym Pani smażyła. To nieco zmieni konsystencję (kiełbasa nie będzie tak zwarta po wyjęciu z lodówki), ale nie popsuje smaku. Jeśli jest Pani wegetarianką, to olej kokosowy można z powodzeniem zamienić masłem klarowanym.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Kremowe risotto z leśnymi grzybami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.