//

Wegańskie sznycle – czyli tradycyjny obiad na co dzień i na Święta!

5
(11)
6
Sznycle wegańskie EasyVege.pl

Dziś mam dla Was coś wegańskiego, prostego, pysznego, domowego i tradycyjnego.... Wegańskie sznycle! -  dobry pomysł na obiad, który ucieszy wielbicieli klasyki.

Oto przepis na wegańskie sznycle, które wyglądają jak ich mięsni przodkowie, ale nie smakują jak mięso. Powstały z soczewicy i z warzyw. Są świetnym źródłem białka i sycącym obiadem! Ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy ani wiele wprawy. Można przyrządzić od razu podwójną porcję i przechowywać gotowe w zamrażalniku, a po rozmrożeniu odpiec sznycle raz jeszcze lub odsmażyć.

To przepis bardzo uniwersalny, ponieważ:

– wegańskie sznycle będą podstawą doskonałego domowego obiadu, który zadowoli wegan, wegetarian, a nawet mięsożerców (!),

możemy z powodzeniem użyć ich przygotowując domowe burgery w bułce, z dodatkiem warzyw i sosów,

– zamknięte w lunchbox wraz z kaszą i warzywami będą świetnym obiadem do pracy,

dobrze smakują na ciepło i na zimno.

Polecam Wam ten prosty pomysł na zdrowy wegański obiad!

SKŁADNIKI:

na ok. 10 – 12 sznycli

  • 200 g suchej soczewicy brązowej lub zielonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 – 3 duże ząbki czosnku
  • 4 – 5 średnich pieczarek brązowych
  • 4 – 5 łyżek oliwy do smażenia + odrobina do posmarowania sznycli podczas pieczenia
  • 3 – 4 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz czarny i pieprz ziołowy, do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • do podania np. tłuczone ziemniaczki i zasmażane buraczki lub inna ulubiona sałatka
Sznycle wegańskie EasyVege.pl

PRZYGOTOWANIE:

1. Soczewicę płuczemy kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Następnie moczymy przez 1-2 godziny, odlewamy wodę po moczeniu soczewicy i jeszcze raz płuczemy ziarna. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy soczewicę.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki siekamy w drobną kosteczkę.

3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, gdy będzie już zeszklona, dodajemy do niej marchewkę, a po kilku minutach smażenia także pieczarki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem, mieszając od czasu, do czasu.

4. Gdy warzywa na patelni zaczną mięknąć, dodajemy sos sojowy, tymianek, ziele angielskie pieprz czarny oraz pieprz ziołowy, mieszamy wszystko dokładnie i smażymy jeszcze kilka-kilkanaście minut, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

5. W dużej misce umieszczamy ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa, mieszamy wszystko łyżką, a następnie blendujemy ALE niezbyt dokładnie.

W tym przepisie nie chcemy uzyskać gładkiej masy. Fragmenty warzyw i soczewicy, które pozostaną nierozdrobnione, dodadzą ciekawej struktury sznyclom.

6. Po zblendowaniu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą, znów mieszamy masę, która powinna być lepka i wilgotna, ale na tyle gęsta, by pozwolić na ulepienie w dłoniach kotletów. Gdyby okazało się, że masa jest za rzadka, to dodajemy więcej bułki tartej i mąki ziemniaczanej. Im mniej dodamy mąki i bułki tartej, tym bardziej miękkie i delikatne będą sznycle.

7. Gdy mamy już gotową masę, to przygotowujemy piekarnik i blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

8. Dłonie natłuszczamy olejem, oddzielamy porcje masy, formujemy w dłoniach kotleciki, układamy je na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Z podanych proporcji mnie wychodzi zwykle ok. 12 sznycli.

9. Sznycle pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-30 minut z jednej strony. Po tym czasie smarujemy wierzch sznycli olejem, przewracamy je i smarujemy olejem także drugą stronę (tę, która przed chwilą była spodem, a teraz stała się wierzchem😉).

10. Dopiekamy sznycle jeszcze przez ok. 10-15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy. Bardzo gorące sznycle są półpłynne w środku.

11. Podajemy z ulubionymi dodatkami obiadowymi, np. z tłuczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

WASZE OPINIE:

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE WEGAŃSKIE OBIADY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 11

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

6 Comments

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska pascha wielkanocna, waniliowo-różana.

Next Story

Wegański mazurek różany z limonką i z malinami…

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.