Oto szybki przepis na wegańskie gołąbki, z wykorzystaniem pysznej, młodej kapustki, ale bez czasochłonnego zawijania i wypiekania. Gołąbki last minute, w sam raz na obiad nawet w środku tygodnia! 😉
Mocno doceniam i bardzo lubię wegańskie gołąbki przyrządzane w tradycyjny sposób, a więc farsz z roślinnego niemięsa i ryżu owinięty w liście kapustki, duszony i zapiekany długo, a później podany w towarzystwie sosu pomidorowego. Pyszny, domowy obiad! Niestety rzadko mam wystarczająco dużo czasu na przygotowanie tego przepisu właśnie w taki sposób, bo cała procedura trwa przecież kilka godzin.
Na szczęście można inaczej, a smak będzie taki sam! 😉
W tym przepisie ułatwiamy sobie sprawę, minimalizujemy stopień trudności i znacznie skracamy czas oczekiwania na smakowity obiad. Polecam Wam więc wegańskie gołąbki nawet dziś! 😉
Składniki:
na ok. 14 małych gołąbków
EATP I
½ młodej kapustki (ok. 350g)
1 łyżeczka soli
ETAP II
400g niemięsa mielonego
80g ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka soli LUB sól do smaku
½ łyżeczki pieprzu LUB pieprz do smaku
mąka pszenna, do obtoczenia gołąbków
olej rzepakowy, do smażenia
ETAP III
650ml passaty pomidorowej
150ml wody
1 łyżeczka soli LUB sól do smaku
pieprz, do smaku
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
śmietanka roślinna, do zabielenia
PRZYgotowanie:
1. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, ugniatamy dłońmi przez ok. 1minutę i odstawiamy na 20minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy kapustę w dłoniach z nadmiaru wody.
2. Ryż gotujemy do miękkości.
3. Cebule siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
4. W dużej misce łączymy niemięso mielone, cebulę, czosnek, siemię, bułkę tartą, sól i pieprz. Wyrabiamy dłonią przez kilka minut, do połączenia się składników. Dodajemy ciepły ryż i znów wyrabiamy dłonią przez kilka minut aż do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kapustę i znów wyrabiamy przez kolejne kilka minuty.
Wyrobiona masa na wegańskie gołąbki powinna być elastyczna, puszysta, na tyle zwarta, by udało się z łatwością formować porcje.
5. Z powstałej masy formujemy kilkanaście małych porcji wielkości i kształtu jajka. Obtaczamy je w mące pszennej i delikatnie spłaszczamy.
6. Podsmażamy gołąbki z dwóch stron na porządnie rozgrzanym oleju. Każdy gołąbek powinien delikatnie zezłocić się z 2 stron.
7. Podsmażone gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do zapiekania.
8. W garnuszku mieszamy passatę pomidorową, wodę, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i cukier. Zagotowujemy całość i pozwalamy gotować się spokojnie przez kilkanaście minut
Jeśli macie ochotę na zabielony sos, to pod koniec gotowania możecie dodać nieco śmietanki roślinnej. Warto też kontrolować ostateczny smak i w razie potrzeby, dodać więcej soli czy pieprzu. Wegańskie gołąbki z dobrze przyprawionym sosem będą smakowały jak tradycyjne, babcine gołąbki!
9.Ułożone w naczyniu gołąbki, zalewamy sosem. Powinny być nim obficie polane, ale nie powinny utonąć w sosie.
10. Naczynie owijamy folią aluminiową, a folię nakłuwamy w kilkunastu miejscach nożem. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i zapiekamy przez ok. 45 minut.
11. Po upieczeniu, pozwalamy gołąbkom nieco ostygnąć i podajemy ciepłe wraz z solidną porcją sosu!