Wegańskie gołąbki bez zawijania.

5
(2)
Wegańskie gołąbki bez zawijania EasyVege

Oto szybki przepis na wegańskie gołąbki, z wykorzystaniem pysznej, młodej kapustki, ale bez czasochłonnego zawijania i wypiekania. Gołąbki last minute, w sam raz na obiad nawet w środku tygodnia! 😉

Mocno doceniam i bardzo lubię wegańskie gołąbki przyrządzane w tradycyjny sposób, a więc farsz z roślinnego niemięsa i ryżu owinięty w liście kapustki, duszony i zapiekany długo, a później podany w towarzystwie sosu pomidorowego. Pyszny, domowy obiad! Niestety rzadko mam wystarczająco dużo czasu na przygotowanie tego przepisu właśnie w taki sposób, bo cała procedura trwa przecież kilka godzin.

Na szczęście można inaczej, a smak będzie taki sam! 😉

W tym przepisie ułatwiamy sobie sprawę, minimalizujemy stopień trudności i znacznie skracamy czas oczekiwania na smakowity obiad. Polecam Wam więc wegańskie gołąbki nawet dziś! 😉

Składniki:

na ok. 14 małych gołąbków

EATP I

  • ½ młodej kapustki (ok. 350g)
  • 1 łyżeczka soli

ETAP II

  • 400g niemięsa mielonego
  • 80g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli LUB sól do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu LUB pieprz do smaku
  • mąka pszenna, do obtoczenia gołąbków
  • olej rzepakowy, do smażenia

ETAP III

  • 650ml passaty pomidorowej
  • 150ml wody
  • 1 łyżeczka soli LUB sól do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • śmietanka roślinna, do zabielenia

PRZYgotowanie:

1. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, ugniatamy dłońmi przez ok. 1minutę i odstawiamy na 20minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy kapustę w dłoniach z nadmiaru wody.

2. Ryż gotujemy do miękkości.

3. Cebule siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.

4. W dużej misce łączymy niemięso mielone, cebulę, czosnek, siemię, bułkę tartą, sól i pieprz. Wyrabiamy dłonią przez kilka minut, do połączenia się składników. Dodajemy ciepły ryż i znów wyrabiamy dłonią przez kilka minut aż do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kapustę i znów wyrabiamy przez kolejne kilka minuty.

Wyrobiona masa na wegańskie gołąbki powinna być elastyczna, puszysta, na tyle zwarta, by udało się z łatwością formować porcje.

5. Z powstałej masy formujemy kilkanaście małych porcji wielkości i kształtu jajka. Obtaczamy je w mące pszennej i delikatnie spłaszczamy.

6. Podsmażamy gołąbki z dwóch stron na porządnie rozgrzanym oleju. Każdy gołąbek powinien delikatnie zezłocić się z 2 stron.

7. Podsmażone gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do zapiekania.

8. W garnuszku mieszamy passatę pomidorową, wodę, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i cukier. Zagotowujemy całość i pozwalamy gotować się spokojnie przez kilkanaście minut

Jeśli macie ochotę na zabielony sos, to pod koniec gotowania możecie dodać nieco śmietanki roślinnej. Warto też kontrolować ostateczny smak i w razie potrzeby, dodać więcej soli czy pieprzu. Wegańskie gołąbki z dobrze przyprawionym sosem będą smakowały jak tradycyjne, babcine gołąbki!

9.Ułożone w naczyniu gołąbki, zalewamy sosem. Powinny być nim obficie polane, ale nie powinny utonąć w sosie.

10. Naczynie owijamy folią aluminiową, a folię nakłuwamy w kilkunastu miejscach nożem. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i zapiekamy przez ok. 45 minut.

11. Po upieczeniu, pozwalamy gołąbkom nieco ostygnąć i podajemy ciepłe wraz z solidną porcją sosu!

wegańskie gołąbki tabela wartości EasyVege
Wegańskie gołąbki bez zawijania EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też:

Obserwuj EasyVege na

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Moje najlepsze wegańskie risotto – cytrynowe ze szparagami i miętą.

Next Story

Spektakularnie pyszny zielony chłodnik.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.