Wiosenny, wegański obiad – kapustka z marchewką, koperkiem i z fasolą.

0
(0)
Wegański, wiosenny obiad - kapustka z fasolą.

Chociaż minione święta wielkanocne były zdecydowanie inne niż wszystkie jakie wcześniej przeżyłam, chociaż tematy poruszane w rodzinnym gronie nie pozwalały na zbyt wiele chwil błogiej radości, chociaż trudno nam było choć na chwilę zapomnieć o rzeczywistości, w której wszyscy się znaleźliśmy, to jednak wszyscy też czuliśmy przez ostatnie dni ulgę z powodu nadchodzącej wiosny.

Pierwsze prawdziwie ciepłe promienie słoneczne na twarzy, przyjemny wiatr pachnący mokrą ziemią, pąki i kwiaty na gałęziach drzew, a nawet pierwsze grzmoty! – to wszystko pozwala mi uznać, że wiosna naprawdę się zaczęła!

Mocno czekam na ukwiecone drzewa, na świeżą zieleń, wyprawy rowerowe i świergocące w lesie pisklęta. Tak samo mocno stęskniłam się także za wiosenną kuchnią w moim domu… Dziś mam więc dla Was pierwszy wiosenny obiad na EasyVege.pl!

Poniższy przepis to jeden z tych przepysznych pomysłów mojej mamy Eli, które zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania! Oryginalną recepturę zweganizowałam zastępując masło klarowane olejem do smażenia.

Dzielę się z Wami świetnym, banalnie prostym i bardzo pysznym przepisem na wegański obiad pełen wiosennego słońca!  

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości kapusta młoda lub kapusta włoska
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250 g ugotowanej fasoli z puszki (polecam pinto lub cannellini)
  • garść gałązek kopru
  • opcjonalnie 1-2 ostre papryczki pepperoni
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina mąki

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużym garnku zagotowujemy ok. 2 litrów wody. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i resztę siekamy niezbyt drobno. Posiekaną kapustę wrzucamy do wrzącej wody. Moc palnika pod garnkiem z wodą powinna być na tyle duża, by woda wrzała gdy wrzucimy kapustę, ponieważ chcemy ją szybko zblanszować we wrzątku. A więc kapusta powinna pogotować się we wrzątku tylko przez ok. 2-3 minutki. Po tym czasie odcedzamy kapustę.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oleju (na palniku o małej mocy!) aż marchewka zmięknie. Warto dość często mieszać i smakować marchewkę, by wyczuć ten moment, w którym już nie będzie surowa, ale nadal pozostanie słodka i elastyczna. Taką gotową marchewkę zdejmujemy z palnika i odstawiamy.
  3. W głębokiej patelni o grubym dnie (lub po prostu w dość dużym garnku o grubym dnie) rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulę. Mieszamy często i czekamy do momentu aż cebula będzie miękka, zeszklona i pachnąca. Wtedy dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy warzywa przez 1-2 minuty, mieszając cierpliwie, by nie przypalić czosnku.
  4. Do podsmażającej się cebuli z czosnkiem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez kilkanaście minut.

UWAGA: Jeśli jest taka potrzeba, to kapustkę podlewamy delikatnie wodą. Chodzi o to, by warzywa dusiły się, a nie smażyły.

  1. Kapustę dusimy do momentu aż osiągnie ulubioną przez nas miękkość. By sprawdzić czy jest już gotowa trzeba poszukać w patelni dość grubego/dużego kawałeczka kapusty i skosztować go, upewniając się czy jest już odpowiednio miękki.
  2. Do miękkiej kapusty dodajemy podsmażoną wcześniej marchewkę, posiekany drobno koperek, bardzo dokładnie opłukaną fasolę oraz ewentualnie pokrojone w cienkie kawałeczki papryczki. Mieszamy całość i podsmażamy teraz przez kilka/kilkanaście minut bez pokrywki. Woda powinna odparować, a danie zasmaży się delikatnie.
  3. Na koniec doprawiamy danie sokiem z cytryny (ja używam zwykle 1-2 łyżek soku), ewentualnie solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

UWAGA: Jeśli chcielibyście bardziej zagęścić kapustkę, to na koniec oprószcie ją odrobiną (np. ½ łyżeczki) mąki, wymieszajcie i smażcie jeszcze 1-2 minutki aż zgęstnieje.

Wiosenną kapustkę możemy zjeść solo, podać z młodymi ziemniaczkami lub z kromką dobrego chleba.

Wege obiad. Kapustka z marchewką, fasolą i koperkiem.

*Wiosenna kapustka jest daniem wegańskim, wolnym od laktozy i bezglutenowym (jeśli nie użyjemy mąki pszennej).

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegetariańska pieczeń świąteczna – z jajeczkami przepiórczymi i z sosem chrzanowym.

Next Story

Wegańska zupa pomidorowa z azjatyckim twistem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.