//

Krucha, wegańska tarta z budyniem i owocami – deser bez glutenu, bez laktozy i bez presji…

4.8
(4)
2
Wegańska tarta bez glutenu EasyVege.pl

Zachęcam Was do wypróbowania tego bezpretensjonalnego, prostego, domowego smakołyku, który wymaga minimum pracy i trafia w gusta kulinarne większości znanych mi osób! 😉 Wegańska tarta bez glutenu

Majówka w pełni i pogoda jest tak piękna, że rozumiem absolutnie każdą osobę, która nie ma ochoty spędzać w kuchni ani chwili dłużej niż to konieczne! Sama postanowiłam cieszyć się możliwościami przygotowania błyskawicznych i pysznych posiłków jakie dają chrupiące nowalijki, młode ziemniaczki, szparagi, dobre pieczywo i wiosenne, kolorowe pasty do kanapek.

Jednocześnie bardzo nie chciałam pozbawiać się przyjemności przygotowania majówkowego deseru. Kryteria były następujące: wegański, bez laktozy, bez glutenu, pyszny, lekki, wiosenny, owocowy, prosty i szybki! Nie przychodziło mi do głowy nic lepszego niż krucha wegańska tarta bez glutenu, z delikatnym kremem budyniowym i ze świeżymi owocami.

Składniki:

SPÓD – KRUCHE CIASTO:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki kokosowej
  • 50g wiórków kokosowych
  • 120g cukru pudru
  • 150g dobrej, zimnej margaryny (lub masła, jeśli deser nie musi być wegański)

MASA BUDYNIOWA:

  • 2 paczki (każda po 40g) bezglutenowego budyniu waniliowego lub śmietankowego (np. BioPlanet), jeśli nie zależy Ci na tym, by deser był bezglutenowy, to możesz użyć dowolnego budyniu
  • 700 – 800ml tłustego mleka kokosowego (ok. 14% – 22%)
  • 2-3 łyżki cukru
  • opcjonalnie (potrzebne zwłaszcza gdy mleko nie jest bardzo tłuste) 1- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam nierafinowany)

DODATKOWO:

  • świeże owoce, np. maliny, borówki, porzeczki, jeżyny
  • świeże listki mięty
  • cukier puder
Wegańska tarta bez glutenu EasyVege.pl 2

Przygotowanie:

  1. SPÓD wymaga 5 minut pracy. Wszystkie składniki na CIASTO wrzucamy do dużej miski, mieszamy i rozcieramy w palcach tak długo, aż powstanie elastyczna, lepka kruszonka.
  2. Na spód tortownicy (najlepiej takiej z odpinanymi bokami) wkładamy papier do pieczenia. Przesypujemy ciasto do tortownicy i wylepiamy ciastem tortownicę tak, by powstał spód oraz ranty. Mocno dociskamy ciasto, by spód był stabilny i jednolity po upieczeniu. Owiniętą folią spożywczą tortownicę z surowym ciastem, wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto musi być twarde i bardzo dobrze schłodzone.
  3. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy piekarnik (funkcja góra-dół) do 180C i do gorącego piekarnika wstawiamy tortownicę (oczywiście wcześniej zdejmujemy folię😉). Pieczemy ok. 15 – 20 minut. Spód powinien być rumiany, ale nie przypalony. Studzimy spód.
  4. MASA BUDYNIOWA, to bardzo prosta sprawa. 500-600ml mleka kokosowego zagotowujemy w garnuszku wraz z cukrem. W pozostałych 200ml chłodnego mleka należy rozmieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka kokosowego wlewamy (powoli, cienkim strumyczkiem, ciągle mieszając) mleko z rozmieszanym budyniem. Gotujemy i mieszamy całość rózgą przez ok. 1-2 minuty.
  5. Do budyniu dodajemy olej kokosowy, znów intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i znów gotujemy ok. 1-2 minuty, mieszając. Budyń powinien być gęsty już na tym etapie. Im dłużej będzie gotowany, tym będzie gęstszy. Studzimy gotowy budyń.
  6. Na ostudzony nieco spód wykładamy lekko ciepły budyń, rozprowadzamy masę równomiernie. Dekorujemy wierzch OWOCAMI i odstawiamy deser do lodówki na całą noc (10 – 12 h).
  7. Przed podaniem dekorujemy jeszcze wegańską tartę bez glutenu LISTKAMI MIĘTY i posypujemy CUKREM PUDREM.

 

 

 

*Jeśli lubisz wegańskie tarty bez glutenu i laktozy, to polecam Ci także tę tartę z kremem chałwowym i kwaśnymi owocami.

Wegańska tarta chałwowa EasyVege.pl

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

2 Comments

    • Pani Alicjo, ja bym zastąpiła ksylitolem lub erytrolem. Syrop daktylowy zmieni kolor i smak budyniu i sprawi, że kruszonka nie będzie tak chrupiąca.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska ogórkowa – inspirowana zupą mojej babci, ale…roślinna! ;)

Next Story

Wiosenna pasta do pieczywa zero waste – z liśćmi rzodkiewki.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.