Tort winno-jabłkowy rodziny Załęckich.

5
(3)
Tort winno-jabłkowy rodziny Załęckich EasyVege

Drodzy, dziś przychodzę do Was z przepisem wyjątkowym, bo nie moim, ale budzącym mój zachwyt! Oto tort winno-jabłkowy rodziny Załęckich! 😉

Gdy dawno temu studiowałam w Krakowie, to przyjaźniłam się z pewną piękną gdańszczanką Anią. Lata bliskiej zażyłości i godziny rozmów nie tylko o nauce sprawiły, że wiedziałyśmy o sobie bardzo dużo. Właśnie wtedy dowiedziałam się także o pewnym rodzinnym deserze, który mama Ani przygotowuje dla niej od lat, Ania go uwielbia, a przepis jest rodzinną specjalnością! – tort winno-jabłkowy, bo o nim mowa!

Wiele lat po zakończeniu studiów udało mi się dostąpić zaszczytu i w ramach świątecznego prezentu dostałam od Ani i od jej mamy przepis na ten kultowy deser. Muszę przyznać, że absolutnie zakochałam się w tym smaku od pierwszego upieczenia!

Tort winno-jabłkowy rodziny Załęckich ma w sobie wszystko, co uwielbiam w deserach! – subtelna słodycz, orzeźwiające owoce, maślane ciasto, intrygujący twist smaku wina i limonki, duuuużo owoców i kołderkę z kremowej bitej śmietany!

To obłędnie dobre ciasto wypiekam na wyjątkowe okazje i gdy ostatnio przygotowałam je na urodziny taty, pomyślałam, że chciałabym zapytać właścicielki receptury o możliwość podzielenia się przepisem z Wami, tu na EasyVege. Dostałam zgodę, a więc Wy dziś dostajecie przepis na jedno z moich ulubionych ciast na specjalne okazje! Przed Wami tort winno-jabłkowy!

PS. Jeśli przychodzi Ci do głowy, że to zwykła szarlotka, to…najpierw po prostu spróbuj! Zrozumiesz dlaczego nie nazywamy tego ciasta szarlotką!😉

PS2. Zmodyfikowałam nieco przepis na kruchy spód i wypiekam go z przepisu na moje galette, więc pozostawię Wam obydwa, do wyboru.

SKŁADNIKI:

na 8-10 porcji

CIASTO:

przepis oryginalny

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • mąka do podsypania stolnicy

LUB mój przepis na kruche ciasto do galette, które możecie zrobić w wersji wege lub vegan

WNĘTRZE:

  • 1 kg twardych, kwaskowych jabłek
  • 500 ml białego, wytrwanego lub półwtrawnego wina (może być bezalkoholowe)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g cukru (ja dodaje mniej (ok. 130 g) cukier można zamienić ksylitolem/erytrytolem)
  • skórka otarta z 1 limonki (ja dodaję także nieco soku limonkowego)

NA WIERZCH:

  • 250 g zimnej śmietany kremówki (lub tłusta śmietanka kokosowa, lub stała część mleczka kokosowego z puszki)
  • 1-2 opakowania zagęstnika do śmietany (śmietan-fix)
  • ew. 1 łyżeczka cukru pudru
  • płatki migdałowe i cynamon
Tort winno-jabłkowy rodziny Załęckich EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Ze składników na ciasto kruche zagniatamy szybko jednolitą kulę ciasta, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

2. Formę (o średnicy ok. 24 cm), w której będziemy wypiekać tort winno-jabłkowy smarujemy tłuszczem. Polecam używanie okrągłej tortownicy z odpinanymi brzegami! 😉

3. Zimne ciasto kruche rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, ale niezbyt cienko. Przenosimy ciasto do natłuszczonej formy i wylepiamy tak, by powstały ranty o wysokości ok. 4 cm. Tak przygotowaną formę wstawiamy do zamrażalnika na ok. 20 minut.

4. Gdy ciasto się chłodzi, myjemy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy owoce na połówki, a następnie w cieniutkie plasterki/płatki. Dokładnie odsączamy jabłka z soku.

5. Limonkę myjemy dokładnie, ścieramy jej skórkę do jabłek, możemy też dodać nieco soku limonkowego zwłaszcza jeśli jabłka nie są kwaśne. Mieszamy jabłka z limonką.

6. Większość wina podgrzewamy w garnku wraz z cukrem do momentu aż zawrze. Z pozostałym, zimnym winie (np. 150 ml) mieszamy proszki budyniowe aż do momentu gdy znikną wszystkie grudki. Wlewamy powoli wino z budyniem do wrzącego wina w garnuszku i ciągle mieszając rózgą, na małej mocy palnika, znów podgrzewamy aż do zagotowania i gotujemy ok. 1-2 minut.

7. Winny budyń mieszamy z pokrojonymi jabłkami tak, by otulił wszystkie plasterki owoców cienką warstewką.

8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 C.

9. Na schłodzony kruchy spód, wykładamy równomiernie nadzienie jabłkowe, wyrównujemy wierzch i wkładamy całość do gorącego piekarnika na ok. 40 minut.

10. Upieczone ciasto chłodzimy najpierw na blacie, a następnie w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc.

11. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni i ostudzamy. Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem (i ew. z cukrem pudrem) na sztywny krem. Wykładamy ubitą śmietanę na porządnie schłodzony tort, posypujemy wierzch płatkami migdałowymi i cynamonem.

Gotowe! Tort winno-jabłkowy możecie podawać od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Tort winno-jabłkowy rodziny Załęckich tabela odżywcza EasyVege
Tort winno-jabłkowy rodziny Załęckich EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE SŁODKOŚCI:

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Pieczone kotlety wegańskie z niemięsa, soczewicy i pieczarek.

Next Story

Co mnie wkurza w byciu wege?

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.