/

Wegańskie galette z letnimi owocami.

5
(5)
Wegańskie galette z letnimi owocami EasyVege

Czy zrozumiecie jeśli w najbliższym czasie na EasyVege znajdziecie w większości raczej niezbyt wyszukane, sielskie w swej prostocie, przepisy na letnie wege menu? Cóż... Lato mnie motywuje do korzystania głównie z sezonowych darów ziemi i bardzo prostego, szybkiego ich przygotowywania! Wegańskie galette z sezonowymi owocami jest idealnym przykładem takiej właśnie letniej kuchni!

Właśnie takim daniem jest wegańskie galette! – cudny, prosty, szybki letni deser! Ciasto, które powstaje w mgnieniu oka i jest tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z tym nawet dziecko! Co więcej, zawsze wychodzi i ma wiele twarzy, bo możecie wykorzystywać do niego takie owoce, na które akurat jest sezon! Ja zwykle piekę pierwsze galette z truskawkami i rabarbarem, następnie z truskawkami i polskimi morelami, później łączę morele z jagodami lub porzeczkami, na przełomie sierpnia i września przygotowuję natomiast moje ulubione jesienne wegańskie galette ze śliwkami i korzennymi przyprawami! 😉 Spróbujcie własnych połączeń smakowych i koniecznie dajcie znak jak wyszło! – zainspiruję się Waszymi pomysłami z przyjemnością!

Suwalszczyzna 4
Suwalszczyzna 3
Suwalszczyzna 5
Suwalszczyzna 2

Wraz z początkiem czerwca, wyruszyliśmy na północ, by spędzić lato tam, gdzie najlepiej czujemy jak mocno tętni w nas życie! Tam, gdzie serca nam się otwierają bez względu na okoliczności… Jako, że od września nie udało nam się zorganizować “honeymoon”, to uznaliśmy, że zorganizujemy “honeysummer” na kochanej Suwalszczyźnie!

Składniki:

na ok. 6 porcji

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej
  • 125g dobrego masła wegańskiego
  • 40g cukru pudru lub erytrytolu/ksylitolu w pudrze
  • 2-3 łyżki roślinnej śmietany 18%
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 300 – 350g letnich owoców (ja użyłam ponad 200g truskawek i 100g rabarbaru)
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier/ksylitol/erytrytol do smaku, jeśli potrzebujecie dosłodzić owoce
  • nieco soku z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

DO WYKOŃCZENIA:

  • odrobina oleju, do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  • cukier trzcinowy i płatki migdałowe, do posypania ciasta przed pieczeniem

PRZYgotowanie:

  1. Zagniatamy CIASTO: w dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier puder, sól i zimne masło, podzielone na małe kawałki.  Zagniatamy szybko ciasto przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego, lepkiego ciasta. To ciasto nie odejdzie zupełnie gładko od ręki, ale da się uformować z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotowujemy NADZIENIE: myjemy i osuszamy owoce, kroimy je także na mniejsze kawałki. Do owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną i ew. odrobinę soku z cytryny oraz nieco cukru. Mieszamy wszystko delikatnie, by nie rozgnieść owoców. 
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko – placek powinien mieć kilka milimetrów.

Podczas wałkowania ciasto na wegańskie galette podsypujemy mąką w takiej ilości, która sprawi że ciasto nie będzie lepiło się do wałka.

  1. Rozwałkowany placek posypujemy z jednej strony bułką tartą i cukrem trzcinowym tak, by większość bułki i cukru znalazły się po środku placka. 
  2. W centralnej części placka układamy owoce, następnie zawijamy brzegi ciasta do środka, by uzyskać formę taką, jak widoczna na zdjęciach. Ciasto smarujemy olejem, posypujemy cukrem i płatkami migdałów. 
  3. Odstawiamy wegańskie galette do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wkładamy blaszkę z galette do rozgrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 35 – 45 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale nie przypalone, a nadzienie pełne soku i bulgoczące. 
  4. Galette studzimy przed podaniem do temperatury pokojowej, dzięki temu wnętrze nieco stężeje. Podajemy solo lub z gałką ulubionych lodów!
wegańskie galette tabela odżywcza EasyVege
Wegańskie galette z letnimi owocami EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też:

Obserwuj EasyVege na

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie drożdżowe kieszonki z bobem, czosnkiem i cukinią.

Next Story

Wieniec drożdżowy z pesto ziołowym.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.