Deser sentymentalny, czyli waniliowa manna z sokiem malinowym i z letnimi owocami.

5
(2)
Waniliowa manna z sokiem malinowym.

Czy to włoska panna cotta z polskimi owocami? – niezupełnie… A może to lody z malinową polewą? – też nie do końca!

Jest to zweganizowana i nieco uwspółcześniona wersja deseru, który większość z nas świetnie pamięta z dzieciństwa. Oto przed Państwem manna z sokiem malinowym i z owocami.

Co łączy ten tradycyjny smakołyk z włoską „panną”? – po pierwsze typowa forma podania, a po drugie tłusta śmietanka kokosowa w składzie, która sprawia cuda! 😉 Co ma wspólnego ten deser z lodami? – jest naprawdę bardzo porządnie schłodzony, co sprawia, że zimna, kremowa konsystencja przywodzi na myśl właśnie tłuste, kremowe lody waniliowe.

Jak powstał pomysł na ten deser? – ostatnio stałam w długiej kolejce do jednej z najpopularniejszych warszawskich lodziarni. To miejsce przy Placu Zbawiciela słynie z pysznych lodów o tradycyjnych smakach, ale też z tworzenia ciągle nowych, intrygujących pomysłów na lodowe niespodzianki. 70% osób stojących w kolejce przede mną poprosiło o ten sam smak lodów. Jaki? – manna z sokiem malinowym! Kiedy zorientowałam się, że wszyscy tam tęskniliśmy do spróbowania właśnie tego konkretnego smaku, poczułam wzruszenie. Przecież my tu się nie znamy, pochodzimy z różnych części Polski, z różnych domów, jesteśmy w różnym wieku, ale okazuje się, że kulinarne wspomnienia z dzieciństwa pewnie mamy podobne! 😉 To było świetne uczucie!

Dziś polecam Wam przepis na deser sentymentalny, zimny, kremowy, orzeźwiający – dobry na upały, dobry dla dzieci i dobry dla naszych wewnętrznych dzieci! 😉

SKŁADNIKI:

na 4 porcje

  • 500ml tłustej śmietanki kokosowej (ew. tłustego mleka kokosowego),
  • 3-4 łyżeczki cukru z wanilią (LUB po prostu cukier + ziarna wanilii z ok. 3cm laski waniliowej)
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 150ml soku malinowego (idealny będzie taki domowy sok do herbaty)
  • 1 łyżeczka agaru
  • odrobina oleju o neutralnym smaku i zapachu, do posmarowania kokilek (kokosowy, rzepakowy…itp.)

DO PODANIA:

  • letnie owoce
  • cukier puder
  • listki mięty

Wegańska manna z sosem malinowym.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietankę zagotowujemy w niewielkim garnuszku wraz z cukrem. Gdy już będzie porządne wrzała zdejmujemy garnuszek z palnika, wsypujemy powoli mannę do śmietanki, jednocześnie mieszając intensywnie rózgą kuchenną, by nie powstały grudki.
  2. Gdy już manna będzie wmieszana w śmietankę, stawiamy garnuszek na palniku o niewielkiej mocy i doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy 1-2 minuty. W tym czasie konsystencja śmietanki z manną stanie się gęstsza, ale wciąż będzie na tyle płynna, by możliwe było przelanie kaszki do kokilek.
  3. Blendujemy gorącą kaszkę przez kilka minut na wysokich obrotach blendera – dzięki temu manna stanie się jeszcze gładsza i będzie bardziej puszysta.
  4. Kokilki natłuszczamy wewnątrz olejem i do każdej wlewamy porcję zblendowanej kaszki. Odstawiamy kokilki do ostygnięcia, a gdy już będą jedynie lekko ciepłe, to wkładamy je do lodówki na min. 2 godziny.

Gdy oszacujemy, że do podania deseru pozostało nam ok. 30minut, to przygotowujemy sos malinowy.

  1. Sok malinowy mieszamy z agarem tak, by zniknęły wszystkie grudki. Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie warto jeszcze kilkukrotnie zamieszać sok.
  2. Po upływie tego czasu, zagotowujemy sok malinowy i pozwalamy mu wrzeć przez 2-3 minuty, mieszając nasz powstający sos.
  3. Studzimy sos malinowy – gdy będzie już chłodny, to zacznie delikatnie tężeć na łyżeczce. To jest moment na udekorowanie nim deserów.
  4. Wyjmujemy delikatnie deserki z kokilek (podważamy boczki, aż same wypadną nam na dłoń😉), układamy na talerzach deserowych, polewamy tężejącym sosem, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Podajcie desery póki zimne! 😉

Wegański deser z dzieciństwa.

 

 

 

Jeśli poszukujecie letnich inspiracji na roślinne, domowe, proste dania idealne na upały, to przypominam Wam o moim ebooku WEGAŃSKIE LATO 2022, który możecie kupić TUTAJ lub za pomocą czerwonej zakładki SKLEP u góry strony.

Oto kilka zdjęć dań z ebooka – pozostawiam je tu dla zaostrzenia Waszego apetytu! 😉

 

Wegańskie Lato 2022
Galette wegański z truskawkami.
Zielony chłodnik wegański.
Letni makaron z pulpetami.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Letni sos pomidorowy z klopsikami i makaronem.

Next Story

Wegańskie, letnie bowle śniadaniowe.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.