Śniadaniowe drożdżówki z twarogiem, truskawkami i kruszonką.

Moja babcia budziła się wraz ze świtem i już wtedy zaczynała krzątaninę po kuchni. W efekcie czego, inni domownicy mogli liczyć na ciepłe, pachnące drożdżówki z twarogiem w porze śniadania. Muszę przyznać, że ja nie jestem aż tak mocno zmotywowana budzącym się rano słońcem i moje poranki nie rozpoczynają się aż tak wcześnie.
Na całe szczęście, mam świetny przepis na nocne ciasto drożdżowe, które wyrasta gdy my śpimy, a rano jest gotowe do wypiekania w kilka chwil! Dzięki temu naprawdę szybko jestem w stanie przygotować obłędnie pyszne, pachnące, ciepłe, świeżutkie drożdżówki na odświętne śniadanie!
Sezon na truskawki właśnie się rozpoczyna, a więc z przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem. Oto śniadaniowe drożdżówki wypełnione po brzegi twarogiem, truskawkami i hojnie posypane kruszonką!
NOCNE CIASTO DROŻDŻOWE:
NADZIENIE:
KRUSZONKA:
1.WIECZOREM: Do ciepłego mleka roślinnego wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn drożdżowy powinien być puszysty i spieniony.
2. W dużej misce łączymy mąkę, cukier, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym przez ok. 5minut. Ciasto będzie dość gęste i lepiące. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez kolejne ok. 7minut. Pod koniec wyrabiania ciasto wchłonie całe masło, będzie gładkie, elastyczne i nie będzie już lepiło się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do dużej miski, owijamy miskę folią spożywczą. W folii robimy 1-2 małe nacięcia. Tak przygotowaną miskę z ciastem wkładamy do lodówki.
3. WIECZOREM warto też przygotować nadzienie i kruszonkę. Owoce myjemy i osuszamy. Twaróg mieszamy z jajkiem oraz słodzidłem i wkładamy do lodówki. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w palcach do momentu aż mąka i cukier połączą się z tłuszczem, dając nam idealną kruszonkę. Taką kruszonkę także wkładamy na noc do lodówki.
4. RANO rozgrzewamy piekarnik do ok. 30-35C. Wyjmujemy ciasto z lodówki – powinno podwoić swoją wieczorną objętość, ale nie będzie typowo puszyste. Będzie raczej dość zwarte, przypominające plastelinę. Formujemy z ciasta mały „wałek” – polecam Wam uformować wałek o średnicy kilku centymetrów, przypominający puszkę fasoli czy też napoju gazowanego… 😉
5. Wałek zimnego ciasta kroimy na ok. 6 okrągłych/owalnych plastrów. Każdy plaster będzie miał ok. 1-1 ½cm grubości. W dłoniach formujemy okrągłe porcje ciasta i układamy je w znacznych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Gdy piekarnik jest już ciepły, wyłączamy grzanie i wkładamy co środka blaszkę z porcjami ciasta drożdżowego. Zamykamy piekarnik i czekamy ok. 30minut.
7.Po upływie kilkudziesięciu minut, wyjmujemy blaszkę z wyrośniętym ciastem z piekarnika, a piekarnik ustawiamy na 180C i potrzebujemy teraz kilku chwil, by porządnie się rozgrzał.
8. Kształt wyrośniętych drożdżówek możemy teraz delikatnie poprawić jeszcze palcami, uformować zgrabniejsze brzegi, ładniejsze owale – po upieczeniu drożdżówki będą bardzo zbliżone do kształtu, który teraz nadamy. Staramy się jednak robić to delikatnie, by nie odpowietrzać wyrośniętego już ciasta.
9.Pośrodku każdej porcji ciasta formujemy wgłębienie i wypełniamy je hojną porcją twarogowej masy. Następnie układamy pokrojone truskawki i posypujemy wszystko kruszonką.
10.Drożdżówki z twarogiem i truskawkami wkładamy do porządnie rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25minut, do ulubionego poziomu zrumienienia.
Upieczone, ciepłe drożdżówki serwujemy na śniadanie i rozpływamy się nad ich doskonałością wspólnie z bliskimi! 😉
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak