/

Śniadaniowe drożdżówki z twarogiem, truskawkami i kruszonką.

5
(4)
Drożdżówki z twarogiem EasyVege

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami, posypane niebotyczną porcją kruszonki, to dla mnie pyszne wspomnienia rozpoczynającego się lata, pierwszych naprawdę ciepłych poranków, czerwcowych śniadań u babci...

Moja babcia budziła się wraz ze świtem i już wtedy zaczynała krzątaninę po kuchni. W efekcie czego, inni domownicy mogli liczyć na ciepłe, pachnące drożdżówki z twarogiem w porze śniadania. Muszę przyznać, że ja nie jestem aż tak mocno zmotywowana budzącym się rano słońcem i moje poranki nie rozpoczynają się aż tak wcześnie.

Na całe szczęście, mam świetny przepis na nocne ciasto drożdżowe, które wyrasta gdy my śpimy, a rano jest gotowe do wypiekania w kilka chwil! Dzięki temu naprawdę szybko jestem w stanie przygotować obłędnie pyszne, pachnące, ciepłe, świeżutkie drożdżówki na odświętne śniadanie!

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczyna, a więc z przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem. Oto śniadaniowe drożdżówki wypełnione po brzegi twarogiem, truskawkami i hojnie posypane kruszonką!

Składniki:

NOCNE CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 300g mąki pszennej
  • 120–130ml ciepłego mleka roślinnego
  • 20-25g drożdży świeżych
  • 30g cukru brązowego
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 30g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 250g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru/etrytrytolu/ksylitolu/innego słodzidła, do smaku
  • truskawki (a gdy kończy się na nie sezon, to mogą być także jagody, porzeczki, borówki, śliwki, jabłka…)

KRUSZONKA:

  • 70g mąki pszennej
  • 30g cukru/erytrytolu/ksylitolu (w kruszonkach mieszam zwykle cukier w pudrze z takim w drobnych kryształkach)
  • 50g zimnego masła
Drożdżówki z twarogiem EasyVege

PRZYgotowanie:

1.WIECZOREM: Do ciepłego mleka roślinnego wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn drożdżowy powinien być puszysty i spieniony.

2. W dużej misce łączymy mąkę, cukier, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym przez ok. 5minut. Ciasto będzie dość gęste i lepiące. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez kolejne ok. 7minut. Pod koniec wyrabiania ciasto wchłonie całe masło, będzie gładkie, elastyczne i nie będzie już lepiło się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do dużej miski, owijamy miskę folią spożywczą. W folii robimy 1-2 małe nacięcia. Tak przygotowaną miskę z ciastem wkładamy do lodówki.

Ważne, by lodówka nie była bardzo mocno wychłodzona. Ja ustawiam ją zwykle na 5-7C i wkładam ciasto na drożdżówki z twarogiem na najwyższą półkę, gdzie jest najcieplej.

3. WIECZOREM warto też przygotować nadzienie i kruszonkę. Owoce myjemy i osuszamy. Twaróg mieszamy z jajkiem oraz słodzidłem i wkładamy do lodówki. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w palcach do momentu aż mąka i cukier połączą się z tłuszczem, dając nam idealną kruszonkę. Taką kruszonkę także wkładamy na noc do lodówki.

I idziemy spokojnie spać! 😉

4. RANO rozgrzewamy piekarnik do ok. 30-35C. Wyjmujemy ciasto z lodówki – powinno podwoić swoją wieczorną objętość, ale nie będzie typowo puszyste. Będzie raczej dość zwarte, przypominające plastelinę. Formujemy z ciasta mały „wałek” – polecam Wam uformować wałek o średnicy kilku centymetrów, przypominający puszkę fasoli czy też napoju gazowanego… 😉

5. Wałek zimnego ciasta kroimy na ok. 6 okrągłych/owalnych plastrów. Każdy plaster będzie miał ok. 1-1 ½cm grubości. W dłoniach formujemy okrągłe porcje ciasta i układamy je w znacznych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Gdy piekarnik jest już ciepły, wyłączamy grzanie i wkładamy co środka blaszkę z porcjami ciasta drożdżowego. Zamykamy piekarnik i czekamy ok. 30minut.

W tym czasie ciasto mocno urośnie, będzie puszyste, puchate i nieco straci idealny kształt. Nie przejmujemy się tym, za chwilę to naprawimy.

7.Po upływie kilkudziesięciu minut, wyjmujemy blaszkę z wyrośniętym ciastem z piekarnika, a piekarnik ustawiamy na 180C i potrzebujemy teraz kilku chwil, by porządnie się rozgrzał.

8. Kształt wyrośniętych drożdżówek możemy teraz delikatnie poprawić jeszcze palcami, uformować zgrabniejsze brzegi, ładniejsze owale – po upieczeniu drożdżówki będą bardzo zbliżone do kształtu, który teraz nadamy. Staramy się jednak robić to delikatnie, by nie odpowietrzać wyrośniętego już ciasta.

9.Pośrodku każdej porcji ciasta formujemy wgłębienie i wypełniamy je hojną porcją twarogowej masy. Następnie układamy pokrojone truskawki i posypujemy wszystko kruszonką.

UWAGA: Bądźcie hojni w momencie nadziewania! Cała magia śniadaniowych drożdżówek z twarogiem polega na tym, że są one wypakowane po brzegi pysznym nadzieniem! Ja z tego przepisu przygotowałam 6 drożdżówek, zużyłam cały twaróg, całą kruszonkę i kilkanaście truskawek.

10.Drożdżówki z twarogiem i truskawkami wkładamy do porządnie rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25minut, do ulubionego poziomu zrumienienia.

Upieczone, ciepłe drożdżówki serwujemy na śniadanie i rozpływamy się nad ich doskonałością wspólnie z bliskimi! 😉

Drożdżówki z twarogiem EasyVege
Drożdżówki z twarogiem tabela EasyVege.pl JPG

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne drożdżowe wypieki

Obserwuj EasyVege na

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Ziołowa kartoffelsalat.

Next Story

Moje najlepsze wegańskie risotto – cytrynowe ze szparagami i miętą.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.