/

Wegański omlet śniadaniowy.

5
(5)
Wegański omlet EasyVege

Gdybym miała wytypować TOP 10 śniadaniowych dań pod względem szybkości przygotowania, wartości odżywczej i poziomu pyszności, to ten wegański omlet znalazłby się w ścisłej czołówce!

Moja zasada dotycząca jedzenia jajek jest następująca: jeśli wiem skąd jajka pochodzą, jeśli znam opiekunów kurek i wiem że zwierzęta żyją w dobrych warunkach (np. niemal nabożnie czczone przez mojego dziadka), to takie jajka jem z przyjemnością. Niestety nie zawsze mam do nich dostęp. Wtedy z jajek rezygnuję i potrafię je z powodzeniem zastąpić w większości dań.

Tak też powstał wegański omlet śniadaniowy z czerwonej soczewicy – z braku dobrych jajek i wielkiej lubości wobec pysznie nadzianego omletu na dzień dobry! Niby jest to przepis śniadaniowy, ale u mnie sprawdzał się też wielokrotnie na kolację.

Wypróbujcie ten prosty przepis na sycące śniadanie! – czerwona soczewica to bogactwo witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, potasu, manganu i miedzi!

SKŁADNIKI:

na 2 omlety

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy (ok. 100 g)
  • ½ szklanki wody
  • 2 – 3 łyżki wody gazowanej
  • 1 łyżka oliwy + oliwa do wysmarowania patelni
  • ½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak

+

  • wytrawne dodatki, które lubisz, np. świeże warzywa, zielone liście, hummus, pasta warzywna, majonez, sos Sriracha, pestki i nasiona itp.
Wegański omlet EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Wieczorem soczewicę płuczemy od bieżącą wodą i zalewamy połową szklanki czystej wody. Odstawiamy do lodówki na całą noc.

2. O poranku blendujemy soczewicę (z wodą, w której się moczyła) bardzo dokładnie. Pod koniec blendowania – gdy masa będzie już gładka, jednolita i puszysta – dodajemy wodę gazowaną, oliwę i czarną sól. Blendujemy jeszcze przez krótką chwilę.

3. Patelnię rozgrzewamy bardzo porządnie na średniej mocy palniku i natłuszczamy oliwą. Wylewamy porcję soczewicowej masy na patelnię, rozprowadzamy łyżką, by masa pokryła dno patelni i podsmażamy przez kilka minut.

4. Następnie przewracamy omleta (zrobicie to bez problemu, będzie zwarty), podsmażamy jeszcze przez 1- 2 minuty i zdejmujemy z patelni.

5. Tak samo postępujemy z resztą masy soczewicowej.

Ten wegański omlet z soczewicy podajemy na wytrawnie - wypełniamy ulubionymi dodatkami i składamy na pół. Ja latem uwielbiam go w wersji z hummusem, majonezem, świeżymi listkami i warzywami, sosem srircha i z czarnuszką.

Wegański omlet EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Śniadaniowe drożdżówki z twarogiem, truskawkami i kruszonką.

Next Story

Indyjskie chlebki Aloo Parantha.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.