//

Wieniec drożdżowy z pesto ziołowym.

5
(1)
Wieniec drożdżowy z pesto ziołowym EasyVege

Przed kilkoma tygodniami pokazywałam w swojej instagramowej relacji nasze tradycyjne, długie i późne weekendowe śniadanie. Tym razem, gwiazdą był upieczony o poranku wieniec drożdżowy. Bardzo wiele osób zapytało wtedy o przepis na to cudo! – a więc, proszę oto i on przed Wami!

JEŚLI CHCESZ ZAJRZEĆ NA MÓJ INSTAGRAM, TO

I codziennie OBSERWUJ nowości na EasyVege!

Wieniec drożdżowy, to bardzo wdzięczna forma ciasta! Pamiętam jak po raz pierwszy spróbowałam go, gdy przyjaciółka przyniosła upieczony przez siebie wieniec drożdżowy na przyjęcie w naszym domu. Wszyscy rzuciliśmy się gremialnie na ten piękny wypiek i szybko zniknął. Spodobała mi się jednak ta forma bardzo i od tej pory zdarza mi się wypiekać drożdżowy wieniec średnio raz w miesiącu, zwykle na weekendowe śniadanie. Czasami wieńce na naszym stole bywają słodkie (np. z korzennymi jabłkami, czekoladą i rodzynkami!), ale zwykle jednak są wytrawne.

Dziś polecam Wam przepis na letnią wersję wieńca, któremu charakter nadaje ziołowe pesto na słoneczniku.

PS. Nie przerażajcie się formą skomplikowaną na pierwszy rzut oka. To tylko pozory! W trakcie zawijania zobaczycie jakie to proste! A nawet jeśli nie zawiniecie wieńca idealnie, to cóż… Po upieczeniu i tak będzie wyglądał pięknie i smakował świetnie! Takie to właśnie wdzięczne są wypieki z drożdżowego ciasta… 😉

Składniki na WIENIEC DROŻDŻOWY:

na 8 porcji

CIASTO:

  • 500g mąki pszennej typu 500
  • 30g drożdży świeżych
  • 250ml ciepłej wody
  • 30g oliwy (lub roztopionego masła)
  • 30g cukru
  • 1 łyżeczka soli

PESTO:

  • duży pęczek, umytych dokładnie i osuszonych ziół (może to być natka pietruszki, lubczyk, koperek lub oczywiście także bazylia, ALE możecie też oczywiście wymieszać rożne zioła!)
  • 70-100g łuskanych nasion słonecznika
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, do smaku
  • pieprz świeżo mielony, do smaku
  • oliwa
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek zimnej wody
  • ok. 70g sera twardego wegańskiego (wybierzcie taki z dobrym składem, np. SERio) LUB tyle samo tradycyjnego twardego sera, polecam kozi

Przygotowanie:

  1. NAJPIERW CIASTO: Do garnuszka z delikatnie ciepłą wodą, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy całość i zostawiamy na kilkanaście minut, przykrywając ściereczką. Po tym czasie drożdże powinny napęcznieć i zobaczymy drożdżową pianę na powierzchni mleka.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, całą sól i spieniony zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto cierpliwie przez ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy oliwę i znów wyrabiamy ciasto przez ok. 5-7 minut.
  3. Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy miskę folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  4. W tym czasie PRZYGOTOWUJEMY PESTO: zioła, słonecznik, obrany czosnek, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy oraz 1-2 łyżki wody umieszczamy w blenderze i blendujemy cierpliwie aż do uzyskania gładkiej, zielonej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i blendujemy jeszcze przez minutę.

Celowo nie podaję dokładnej gramatury oliwy oraz wody! – blendując pesto musicie kierować się intuicją i własną oceną. Powinno być tłuste i mieć konsystencję miękkiego masła. Będziecie tym za chwilę smarować ciasto na wieniec drożdżowy. Zwróćcie uwagę, by pesto nie było zbyt rzadkie! – powinno być kremowe, by nie spływało podczas pieczenia i utworzyło wyraźne, zielone warstwy.

  1. Blat kuchenny lub stolnicę obsypujemy hojnie mąką i wykładamy na tę mąkę wyrośnięte ciasto drożdżowe. Będzie ono dość miękkie, lepiące i rzadkie – tak ma być! Teraz zagniatamy ostrożnie (nie rozrywajcie go!) ciasto na blacie podsypując delikatnie mąką do tego momentu aż ciasto przestanie lepić się do dłoni i do blatu.
  2. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia i na tym arkuszu rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, ale niezbyt cienki. Smarujemy ciasto cienko pesto ziołowym, posypujemy startym serem i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  3. Rulon rozcinamy wzdłuż ostrym nożem i zawijamy/okręcamy wokół siebie dwie rozcięte połówki rulonu. Łączymy końce i delikatnie formujemy okrągłą formę, przypominającą wieniec.
Wieniec drożdżowy z pesto ziołowym EasyVege
Wieniec drożdżowy z pesto ziołowym EasyVege
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, funkcja góra-dół.
  2. Wieniec drożdżowy przed pieczeniem pozostawiamy jeszcze na ok. 15-20 minut na blacie, przykryty ściereczką. Następnie zdejmujemy ściereczkę, smarujemy wieniec olejem, oprószamy solą, przesuwamy ostrożnie papier z wieńcem na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  3. Pieczemy wieniec drożdżowy przez ok. 30-40 minut, aż będzie pięknie zrumieniony! Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki do połowy i tak studzimy wieniec przez ok. 15-20 minut. Podajemy wieniec drożdżowy z oliwą, octem balsamicznym i świeżymi warzywami!

UWAGA: Jeśli czujesz, że Twój blender nie poradzi sobie ze zblendowaniem słonecznika na gładką masę, to nic się nie martw! W takim wypadku, zalej ziarna słonecznika wrzątkiem w kubeczku (tak, by woda jedynie przykryła ziarna), przykryj kubek i poczekaj kilka godzin. Następnie odcedź ziarna słonecznika, które staną się dzięki temu dużo bardziej miękkie i łatwiej będzie je rozdrobnić. Pamiętaj, że jeśli Twój słonecznik był w taki sposób namoczony, to podczas przygotowania pesto będzie trzeba dodać znacznie mniej wody lub zupełnie z niej zrezygnować. Woda jest już w słoneczniku! 😉

wieniec drożdżowy tabela odżywcza EasyVege
Wieniec drożdżowy z pesto ziołowym EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Spróbuj też:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie galette z letnimi owocami.

Next Story

Czarny ryż z sosem waniliowym i owocami, czyli wegańskie śniadanie na powitanie wakacji!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.