/

Wegańska focaccia z tofu i z ziołami.

5
(6)
Focaccia z tofu Easyvege

To coś więcej niż zwykły placek drożdżowy na słono… Focaccia, to puszysta królowa włoskich pikników na plaży, pełna najlepszej oliwy, rozdająca hojnie pyszne dodatki i smakowite aromaty. Ta tutaj to wegańska focaccia z tofu i dzięki temu dodatkowi stała się porządnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ale to nie wszystko, bo dodatek tofu sprawia też, że focaccia dłużej pozostaje świeża! – spróbujcie!

Wegańska focaccia z tofu, cóż to za pomysł? – moglibyście zapytać, gdyby nie to, że wielu z Was z pewnością próbowało już tego włoskiego specjału w wersji podobnej, bo z…ziemniakami! Być może nawet o tym nie wiecie, ale jeśli smakowaliście focaccie na południu Włoch (zwłaszcza w Apuli), to z dużym prawdopodobieństwem w cieście były ugotowane ziemniaki! Dzięki temu takie pieczywo jest oczywiście puszyste i lekkie, ale jednocześnie wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Nas Polaków nie powinno to dziwić zanadto, ponieważ tradycja pieczenia chleba z ziemniakami sięga zamierzchłych czasów naszej historii i…jest wciąż żywa do dziś! Bułki z dodatkiem ziemniaków w cieście możemy kupić nawet w jednej z sieci popularnych marketów.

Wracając jednak do naszej dzisiejszej bohaterki: wegańska focaccia z tofu powstała z inspiracji wypiekami południa Włoch i z potrzeby wzbogacenia tego smakołyku o roślinne białko, które zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Dziś, to jest mój ulubiony przepis na domową focaccię, więc polecam Wam go z przyjemnością! 😉

SKŁADNIKI:

  • 180g tofu naturalnego, zblendowanego na gładką masę
  • 500g mąki pszennej typu 500
  • 250ml ciepłej wody
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
  • suszone zioła, rodzaj i ilość według uznania (ja dodałam po łyżeczce oregano i tymianku)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo:

  • czerwona cebula, rozmaryn, suszone pomidory, kapary, oliwki, papryka, pomidorki itp. smaczne dodatki, które lubimy
Focaccia z tofu Easyvege

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15minut. Po tym czasie zaczyn powinien być puszysty i spieniony.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, pieprz i zioła. Dodajemy zaczyn oraz zblendowane tofu. Mieszamy wszystko razem przez chwilę, a następnie wyrabiamy ciepłą dłonią przez ok. 10 minut.
  3. Do ciasta wlewamy oliwę i znów cierpliwie wyrabiamy przez ok. 10 minut. Ciasto ostatecznie będzie miękkie, elastyczne i swobodnie odejdzie od ręki.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem natłuszczamy oliwą i owijamy folią spożywczą. Folię następnie nakłuwamy w kilku miejscach, by umożliwić dostęp powietrzu. Przykrywamy jeszcze folię bawełnianą ściereczką i tak zaopatrzone ciasto odstawiamy na ok. 90 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie smarujemy oliwą blaszkę, w której będziemy piekli focaccię. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze, a następnie rozciągamy natłuszczonymi dłońmi na blaszce. Znów okrywamy ciasto folią spożywczą oraz bawełnianą ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok. 60minut.
  6. Po tej godzinie zdejmujemy ściereczkę oraz folię z ciasta i skrapiamy je hojnie oliwą. Palcami dłoni tworzymy charakterystyczne wgłębienia ugniatając ciasto.
  7. Na wierzchu układamy przygotowane dodatki, oprószamy ciasto solą (najlepiej gruboziarnistą) oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika.
  8. Piekarnik ustawiamy na 180C i pieczemy focaccie przez ok. 30-40 minut, do zrumienienia.

Jeśli uda Wam się nie zjeść całej na ciepło i pozostawić trochę na drugi dzień, to ta wegańska focaccia z tofu świetnie sprawdzi się jako pieczywo do kanapek, na lunch, do pracy, do szkoły… 😊 Z powodzeniem zastąpi pieczywo z piekarni!

Focaccia z tofu Easyvege

Wasze opinie:

komentarz ev foccacia 12.05
komentarz ev foccacia 2 12.05

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne drożdżowe wypieki

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie wrapy gryczano-ryżowe z chrupiącym tofu w złotej panierce.

Next Story

Wegański mazurek czekoladowy.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.