Wegańskie pierogi z soczewicą dla miłośników mięsnego smaku.

4.9
(8)
2
Porcja gotowych pierogów na pięknej zastawie Bolesławiec.

Wegańskie pierogi, których farsz będzie tak aromatyczny i bogaty w umami, by przypominał smakiem mięsny kąsek, to było wyzwanie, które sama przed sobą postawiłam. I udało się! 😉

Pierogi to danie bardzo charakterystyczne dla naszych polskich, tradycyjnych, domowych kuchni. Trudno chyba znaleźć kogoś, kto nie pamiętałby pierogów z kuchni swojej mamy czy babci. Znane w każdym regionie polski, różnią się zwykle farszem, kształtem, czasem też nieco różnią się strukturą ciasta.

Zamojszczyzna i Roztocze są szczególnie bliskie mojemu sercu, ponieważ były dla mnie domem przez pierwsze dwie dekady życia. Pierogi charakterystyczne dla tego regionu, to pierogi z kaszą gryczaną i białym serem ukrytymi w pszennym cieście. Są wspaniałe i z przyjemnością podzielę się przepisem już wkrótce.

Mięsne pierogi natomiast zna chyba cała Polska! – pora teraz, by wegańskie pierogi z soczewicą stały się tak samo popularne, bo smakują bardzo podobnie!

składniki na wegańskie pierogi z soczewicą:

na ok. 30 dużych pierogów

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1 szklanka mąki orkiszowej drobnej
  • ok. 250ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

FARSZ:

  • 200 g suchej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-10  suszonych pomidorów z oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki słodkiej
  • mielone ostre chili, do smaku
  • 1 łyżeczka ciemnego cukru
  • pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki sosu Worcestershire
  • pieprz czarny, najlepiej świeżo i grubo mielony, do smaku
  • sól, do smaku
  • kilka łyżek oleju do smażenia
Obraz przedstawia proces powstawania pierogów.

przygotowanie:

1. Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie moczymy w ciepłej wodzie przez ok. 1h. Wodę należy wymienić 1-2 razy podczas moczenia. Tak przygotowaną soczewicę gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Na patelni o grubym dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone w drobne kawałki pomidory, liście laurowe i ziele angielskie.

3. Gdy marchewka będzie już miękka, a cebula zeszklona, doprawiamy warzywa na patelni sosem sojowym, majerankiem, wędzoną papryką, cukrem i chili, ewentualnie sosem Worcestershire. Dodajemy też połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Mieszamy wszystko i jeszcze chwilę podsmażamy.

Następnie studzimy całość i usuwamy z patelni liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego.

4. Ostygniętą soczewicę i zawartość patelni mieszamy, a następnie blendujemy. Polecam nie blendować farszu na gładką masę. Kawałki warzyw i niezmielone ziarna soczewicy nadają ciekawą strukturę.

5. Taki zblendowany farsz wyrabiamy jeszcze przez chwilę dłonią, dzięki temu masa staje się bardziej elastyczna.

Na tym etapie warto doprawić farsz solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

6. Gotowy farsz odstawiamy do lodówki i przygotowujemy ciasto na wegańskie pierogi. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy ciastu odpocząć przez 15-20min. W tym czasie gluten sprawi, że miasto stanie się bardziej elastyczne.

Obraz przedstawia proces powstawania pierogów.

7. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Lepimy okrągłe pierożki zlepiając dwa kółka ciasta nadziane solidną porcją farszu. Bardzo dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.

Ta niezbyt tradycyjna forma pierożków powstała z powodu mojego pośpiechu – nie miałam zbyt wiele czasu, a taki sposób był szybszy niż lepienie tradycyjnych pierożków. Okazało się jednak, że był to doskonały pomysł, ponieważ w ten sposób możemy zamknąć w pierożku naprawdę dużą porcję farszu, a gotowe pierożki możemy zaserwować na cztery sposoby.

8. Surowe wegańskie pierogi należy wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut od wypłynięcie ich na powierzchnię. Czas gotowania trzeba dostosować do wielości pierożków i grubości rozwałkowanego ciasta. Warto podczas gotowania wyciągnąć jednego pierożka i sprawdzić czy jest gotowy.

9. Ugotowane pierogi świetnie smakują oprószone solą, grubo mielonym pieprzem i posypane natką pietruszki. Ich smak doskonale podkreśli też podsmażona na złoto cebulka.

Jeśli przechowacie ugotowane ju z wegańskie pierogi z soczewicą w lodówce, to następnego dnia można je tradycyjnie podsmażyć lub ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować olejem i podpiec w 180C, w piekarniku. Upieczone w taki sposób pierogi podajemy z ulubionymi surówkami. Znam takich, którzy twierdzą, że najlepsze są z keczupem i musztardą ;). Jeśli zatrzymamy pierogi w piekarniku dłużej, to ich skórka stanie się brązowa i chrupiąca – w ten sposób upieczemy naprawdę pyszne paszteciki, idealne jako przekąska do barszczu czerwonego.

Porcja gotowych pierogów na pięknej zastawie Bolesławiec.

newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

dla wielbicieli mięsnych smaków

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 8

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

2 Comments

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie bajaderki – bez cukru i bez glutenu.

Next Story

Wegańskie flaki z boczniaków.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.