//

Wegańskie bajaderki – bez cukru i bez glutenu.

5
(3)
Wegańskie bajaderki EasyVege

Wegańskie bajaderki bez cukru, bez glutenu i pełne zdrowych składników odżywczych? – tak! A do tego prosty przepis i niewiele pracy we własnej kuchni! 😉

Jest takie warszawskie (chociaż znane w całej Polsce) ciastko, które bardzo często bywa marzeniem dzieci i zmorą rodziców w cukierniach! – bajaderka! Nie dostawałam bajaderek w dzieciństwie, a dziś zdarza mi się w cukierni słyszeć jak cierpliwe mamy wytrwale odmawiają dzieciom tej słodkiej przyjemności. Z bajaderkami, które możemy kupić, jest zawsze ten sam problem: nie wiadomo co tak naprawdę znajdziemy w środku! 😉

To ciasto powstało w myśl zasady, by nie marnować skrawków i resztek różnych ciast w cukierniach.

Idea bardzo mi bliska i zacna.

Bajaderki wyglądają tak, że zwykle mam ochotę zjeść je natychmiast!

Hamuję się z trudem!

I… robię zdrowe bajaderki w domu.

Przepis, który znajdziecie poniżej powstał z mojej wielkiej potrzeby jedzenia zdrowych, słodkich deserów do kawy. Idealnie też sprawdzi się w roli śniadania, drugiego śniadania lub słodkiej przekąski na podwieczorek.

Składniki:

na ok 9-10 porcji

CIASTO:

  • 350ml mleka roślinnego
  • 100g mąki gryczanej lub jaglanej, lub owsianej bezglutenowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek ksylitolu/erytrytolu
  • 80ml oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKI:

  • 50-80g słodkich suszonych śliwek
  • 50g suszonych rodzynek
  • garść orzechów włoskich, migdałów lub pistacji
  • garść suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła wegańskiego
  • 5 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku (alkohol można zamienić na sok wyciśnięty z pomarańczy)

DO POSYPANIA:

  • sezam
  • pokruszone suszone maliny
  • drobno zmielone orzechy
  • kakao

Przygotowanie:

  1. Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem w kubeczku. Wody powinno być tyle, by swobodnie zakryła owoce, ale niewiele więcej. Odstawiamy owoce do namoczenia, najlepiej na całą noc. Namoczone owoce blendujemy wraz z wodą.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. W dużej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Mleko roślinne, olej i ksylitol/erytrytol podgrzewamy lekko w garnuszku i mieszamy do momentu aż słodzik się rozpuści. Wlewamy płynną zawartość garnuszka do miski z suchymi składnikami. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy ciasto do natłuszczonej formy (może być tortownica lub zwykła blaszka) i pieczemy przez ok. 20minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
  3. Ostudzone ciasto na wegańskie bajaderki rozkruszamy w dłoniach i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy zblendowane śliwki z rodzynkami, drobno posiekane orzechy, pokrojone owoce żurawiny, syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy oraz ewentualnie alkohol lub sok z pomarańczy. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie zagniatamy dłonią aż powstanie elastyczne, gęste ciasto o strukturze plasteliny.
  4. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy jej w przygotowanej posypce.
  5. Bajaderki powinny chłodzić się w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Moja posypka to zblendowane suszone maliny oraz biały sezam. Wegańskie bajaderki udekorowałam też płatkami róży.

Wegańskie bajaderki EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne zdrowe słodkości

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska kiełbasa w słoiku – dla wielbicieli mięsnych smaków.

Next Story

Wegańskie pierogi z soczewicą dla miłośników mięsnego smaku.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.