//

Wegański koktajl malinowy z kaszą jaglaną i z tofu.

5
(6)
3
Wegański koktajl malinowy EasyVege.pl

Oto wegański koktajl malinowy z kaszą jaglaną (obiecuję, że jest niewyczuwalna), z tofu (także po nim nie ma śladu) i z zimnotłoczonym olejem rzepakowym (nigdy byście nie zgadli!) – porcja takiego koktajlu z powodzeniem zastąpi posiłek.

Przygotowując poświąteczne spotkania towarzyskie, jak zwykle pytałam naszych gości „co dobrego chcielibyście zjeść?”. I niemal w 100% przypadków dostawałam odpowiedź „Po Świętach? NIC! Coś dobrego do picia, to chętnie…!” Zainspirowana tą powszechną potrzebą, ale też w myśl zasady, że coś jeść jednak trzeba, nawet gdy nie ma się ochoty na typowe śniadanie, domowy obiad czy standardową kolację, przygotowałam przepis na sycący, wegański koktajl malinowy. W takich okolicznościach sprawdza się świetnie!

Składniki:

na 2-3 porcje

  • 60g kaszy jaglanej
  • 350ml wody
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ kostki tofu naturalnego
  • 250g mrożonych malin
  • 500ml mleka sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

+

  • opcjonalnie, do dekoracji: świeże maliny i rozkruszone maliny liofilizowane

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczemy bardzo dokładnie i wielokrotnie pod bieżącą, ciepłą i zimną wodą. Następnie gotujemy w 350ml wody tak długo, aż kasza wchłonie wodę, będzie zupełnie miękka, a nawet może się wydawać rozgotowana.
  2. Ugotowaną kaszę blendujemy na gładko, gdy wciąż jeszcze jest gorąca.

Blendowanie kaszy na zupełnie gładką masę może potrwać nieco dłużej niż się spodziewacie, ale warto! – to od Waszej cierpliwości na tym etapie zależy jedwabistość całego koktajlu!

  1. Do zblendowanej kaszy dodajemy banany, rozkruszone w palcach tofu, maliny, mleko sojowe i olej. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji.
  2. Podajemy koktajl udekorowany (np. świeżymi i liofilizowanymi malinami) lub saute.
Wegański koktajl malinowy EasyVege.pl

WASZE OPINIE 😉

WYPRÓBUJ TEŻ INNE PRZEPISY NA PRZEKĄSKI

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

3 Comments

  1. Justynko, czy takie płukanie kaszy, poza aspektem umycia, zastąpi przelewanie jej wrzątkiem w celu pozbycia się goryczy?

    • Natalio, jeśli przelewasz ciepłą wodą, to tak! Ja używam zwykłej wody z kranu, płuczę dość długo i ta woda jest bardzo ciepła, pewnie nawet gorąca. NATOMIAST niestety zauważam kolosalną różnicę w smaku kasz różnych producentów. Niestety, jeśli kasza jaglana jest “stara” i nieświeża lub była źle przechowywana, to nie da się jej uratować. Będzie gorzka. Jeśli mogę polecić Ci moją ulubioną, to zdecydowanie najpyszniejsza jest z BioPlanet.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska zapiekanka chili sin carne.

Next Story

Brawurowy gulasz z fasoli pachnący ogniskiem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.