Oto kolejny przepis na wegański koktajl – tym razem jest on moją własną oznaką kończącej się właśnie zimy! Czas wyjadać zapasy mrożonych owoców, już niedługo targowiska uśmiechną się przecież do nas świeżymi skarbami wiosny i lata!
TEN KOKTAJL JAGODOWY PEŁEN JEST:
– BIAŁKA KOMOSY RYŻOWEJ, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne,
– ANTYOKSYDANTÓW, bo jagody są jednym z najlepszych źródeł tych cudownych substancji, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed procesami chorobowymi,
– NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, pochodzących z tłoczonego na zimno oleju rzepakowego i z komosy,
– WITAMIN I MINERAŁÓW, bo niemal każdy z użytych tu składników jest pełen cennych wartości odżywczych!
Uwielbiam gęste odżywczo koktajle, ponieważ mogą one z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy posiłek. Ten jagodowy rarytas możecie przygotować wieczorem i wypić rano na pośpieszne śniadanie. Możecie zabrać go do pracy/szkoły i zapewnić sobie w ten sposób świetne drugie śniadanie lub lunch. Sprawdzi się też jako kolorowy podwieczorek dla dzieciaków wracających z przedszkola/szkoły lub też jako lekka kolacja.
Składniki:
na 2-3 porcje
- 50-70g jasnej komosy ryżowej
- ok. 300ml wody
- 1-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu LUB innego zdrowego słodzidła
- 300g jagód mrożonych lub świeżych
- 500ml mleka sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka masła z nerkowców LUB innego masła orzechowego o słodkim smaku
Przygotowanie:
- Komosę ryżową płuczemy dokładnie, a następnie gotujemy w wodzie osłodzonej erytrytolem (lub innym zdrowym słodzidłem) do momentu aż będzie zupełnie miękka, może nawet wydawać się rozgotowana.
- Blendujemy gorącą komosę ryżową cierpliwie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do kielicha blendera wrzucamy zblendowaną komosę ryżową, jagody, masło orzechowe i mleko sojowe.
- Blendujemy wszystko razem aż do uzyskania gładkiego, bajecznie fioletowego koktajlu i gotowe! 😉
UWAGA: Wegański koktajl jagodowy z tego przepisu możecie oczywiście modyfikować (np. użyć innego rodzaju mleka czy masła roślinnego) i dostosować jego gęstość do własnych preferencji. Jeśli po zblendowaniu okaże się, że wolicie bardziej płynną konsystencję, dolejcie więcej wody lub mleka roślinnego i zblendujcie raz jeszcze.

WYPRÓBUJ TEŻ INNE KOKTAJLE
NEWSLETTER
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 8
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak