Oto przed Wami dutch baby, czyli urocze, słodkie, ale pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może stać się jednym z Waszych ulubionych letnich, zdrowych deserów! W sezonie, który obfituje we wspaniałe owoce jagodowe wykorzystajcie dutch baby na sto rożnych sposobów. Taki podwieczorek zachwyci małych i dużych łasuchów!
DUTCH BABY - SKŁADNIKI:
na 2 porcje
3 duże jajka
100 g mąki (pszennej lub orkiszowej jasnej)
180 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka cukru pudru lub ksylitolu/erytrytolu w pudrze
1 łyżeczka masła klarowanego
cynamon lub wanilia
+
skyr lub gęsty jogurt naturalny
świeże owoce
płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Wybieramy naczynie do pieczenia (może być to np. ceramiczna forma do pieczenia tarty o średnicy ok. 22 cm) i umieszczamy je na ruszcie w piekarniku. Piekarnik ustawiamy na 200C i bardzo porządnie rozgrzewamy z formą w środku.
3. Jajka wybijamy do naczynia, dodajemy cukier/ksylitol/erytrytol, następnie miksujemy przez kilka chwil, do momentu aż powstanie jednolita, lekko puszysta masa.
4. Dodajemy do masy jajecznej mleko, mąkę, ew. wanilię lub cynamon i znów miksujemy przez kilka chwil.
5. Otwieramy ostrożnie gorący piekarnik i do nagrzanej formy wkładamy łyżeczkę masła klarowanego. Masło rozsmarowujemy na dnie i po bokach formy. Zamykamy piekarnik, by jeszcze dogrzać formę z tłuszczem przez 1 – 2 minuty.
6. Mieszamy zmiksowaną masę jajeczną, by była jednolita gdy będziemy ją wylewać do formy. Otwieramy znów piekarnik i tak szybko jak to możliwe wylewamy masę jajeczną do gorącej formy. Zamykamy piekarnik.
7. Wypiekamy dutch baby przez ok. 20 – 25 minut, w tym czasie boczki wyrosną (na mące pszennej mocniej niż na orkiszowej), będą chrupiące i rumiane, a wnętrze pozostanie miękkie i puszyste choć także nieco urośnie.
Upieczony dutch baby podajemy ze skyrem/jogurtem, owocami i zrumienionymi płatkami migdałowymi. Można też oprószyć danie cukrem/ksylitolem/erytrytolem w pudrze!