/

Dutch baby – słodkie śniadanie czy zdrowy, szybki deser na lato?

5
(2)
Dutch baby EasyVege

Oto przed Wami dutch baby, czyli urocze, słodkie, ale pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może stać się jednym z Waszych ulubionych letnich, zdrowych deserów! W sezonie, który obfituje we wspaniałe owoce jagodowe wykorzystajcie dutch baby na sto rożnych sposobów. Taki podwieczorek zachwyci małych i dużych łasuchów!

DUTCH BABY - SKŁADNIKI:

na 2 porcje

  • 3 duże jajka
  • 100 g mąki (pszennej lub orkiszowej jasnej)
  • 180 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub ksylitolu/erytrytolu w pudrze
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • cynamon lub wanilia

+

  • skyr lub gęsty jogurt naturalny
  • świeże owoce
  • płatki migdałowe
Dutch baby EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. Wybieramy naczynie do pieczenia (może być to np. ceramiczna forma do pieczenia tarty o średnicy ok. 22 cm) i umieszczamy je na ruszcie w piekarniku. Piekarnik ustawiamy na 200C i bardzo porządnie rozgrzewamy z formą w środku.

3. Jajka wybijamy do naczynia, dodajemy cukier/ksylitol/erytrytol, następnie miksujemy przez kilka chwil, do momentu aż powstanie jednolita, lekko puszysta masa.

4. Dodajemy do masy jajecznej mleko, mąkę, ew. wanilię lub cynamon i znów miksujemy przez kilka chwil.

5. Otwieramy ostrożnie gorący piekarnik i do nagrzanej formy wkładamy łyżeczkę masła klarowanego. Masło rozsmarowujemy na dnie i po bokach formy. Zamykamy piekarnik, by jeszcze dogrzać formę z tłuszczem przez 1 – 2 minuty.

6. Mieszamy zmiksowaną masę jajeczną, by była jednolita gdy będziemy ją wylewać do formy. Otwieramy znów piekarnik i tak szybko jak to możliwe wylewamy masę jajeczną do gorącej formy. Zamykamy piekarnik.

7. Wypiekamy dutch baby przez ok. 20 – 25 minut, w tym czasie boczki wyrosną (na mące pszennej mocniej niż na orkiszowej), będą chrupiące i rumiane, a wnętrze pozostanie miękkie i puszyste choć także nieco urośnie.

Upieczony dutch baby podajemy ze skyrem/jogurtem, owocami i zrumienionymi płatkami migdałowymi. Można też oprószyć danie cukrem/ksylitolem/erytrytolem w pudrze!

Dutch baby, który widzicie poniżej, to wersja pszenna (mocniej wyrośnięta, z mąki typu 500) z prażonymi jabłkami – tak też świetnie smakuje!

Dutch baby z jabłkami EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

SPRÓBUJ TAKŻE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Deser sentymentalny, czyli waniliowa manna z sokiem malinowym i z letnimi owocami.

Next Story

Wieniec drożdżowy z pesto ziołowym.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.