//

Wegańska ryba po grecku na Święta.

5
(10)
6
Wegańska ryba po grecku EasyVege

Oto przepis na wegańską wersję dania, które gości na świątecznych stołach w całej Polsce! Wegańska ryba po grecku ma wiele zalet (jak to zwykle bywa z wegańskim jedzeniem…😊), ale ma też jedną zasadniczą, która sprawia, że jest to przykład dania bezdyskusyjnie lepszego w wersji wegańskiej niż w tradycyjnej. W wersji wege nie ma ości! 😊

Pamiętam te wszystkie niezliczone ryby po grecku, których w swoim mięsożernym etapie życia nie zjadłam, mimo że tak lubiłam ten smak! – smak lubiłam, ale wręcz nie znosiłam tego momentu, gdy spośród góry pysznych warzyw trzeba było wygrzebać zabłąkaną rybią ość! Albo – o zgrozo! – podjąć szybką decyzję „Połknąć z kamienną twarzą? Pogryźć dzielnie? Wypluć w serwetkę? Pójść do łazienki?” gdy okazywało się, że ta zabłąkana ość jest już w ustach… Brr…! Wzdrygam się na samą myśl! To właśnie dlatego przez lata rezygnowałam z ryby po grecku podczas przyjęć poza domem. 😉

To wyjątkowe połączenie smaków warte jest jednak upamiętnienia i odtworzenia w wersji wege, dlatego powstała ta wegańska ryba po grecku i teraz wszyscy możemy cieszyć się pełnym białka i warzyw daniem świątecznym bez obawy o ości!

Składniki:

na 6 niewielkich porcji

  • 2 kostki tofu naturalnego

RYBNA MARYNATA:

  • 2 łyżeczki sproszkowanego nori LUB 2 rozdrobnione płaty nori
  • 50ml oleju rzepakowego (zwykłego, do smażenia)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

PANIERKA:

  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej/orkiszowej/owsianej + 12 łyżek wody – wymieszane na gładką, jasną zawiesinę
  • bułka tarta

DUSZONE WARZYWA:

  • 3 duże marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • kilkucentymetrowy kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • 200ml wody (do duszenia warzyw)
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, do smaku (u mnie ok. 1 łyżeczki)
  • pieprz, do smaku (u mnie ok. ½ łyżeczki)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + ok. 50ml wody

+

  • olej do smażenia filetów (tego oleju powinno być raczej więcej niż mniej, na pewno powinien swobodnie przykrywać dno patelni i powinien być porządnie rozgrzany)
Wegańska ryba po grecku EasyVege

Przygotowanie:

1. Tofu osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, lekko odciskając je z nadmiaru płynu. Następnie kroimy każdą kostkę tak, by uzyskać 3 płaskie „filety”. Każdego „fileta” nacinamy w cienkie paseczki, ale tak by jeden z boków pozostał nierozcięty.

2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, nori, sól, pieprz ziołowy i sok z cytryny. Marynatą obficie smarujemy filety tofu z dwóch stron. Naczynie z zamarynowanymi filetami zamykamy lub zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na dobę.

3. Następnego dnia, przygotowujemy duszone warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim cebulę z liśćmi laurowymi. Gdy cebula zeszkli się i zmięknie, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

4. Do podsmażających się warzyw dodajemy zmielone ziele angielskie, sól, pieprz, cynamon i mielone goździki oraz 200ml wody. Mieszamy wszystko, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy moc palnika tak, by warzywa delikatnie się dusiły. Po 20 minutach warzywa powinny być ugotowane al dente. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dodajemy koncentrat wymieszany z 50ml wody, mieszamy i gotujemy bez przykrycia tak długo aż większość płynu odparuje z patelni. To potrwa zaledwie kilka minut.

5. Zamarynowane tofu wyjmujemy delikatnie z naczynia (bardzo przyda się płaska łopatka kuchenna!), moczymy z 2 stron w zawiesinie wody i mąki, następnie panierujemy z 2 stron w bułce tartej.

6. Smażymy każdego fileta z 2 stron na porządnie rozgrzanym oleju. Wszystkie filety powinny być złote i mieć chrupiącą skórkę.

TERAZ MÓJ ULUBIONY MOMENT: Filety z tofu znikają, a pojawia się wegańska ryba po grecku. 😉

7. W dużym, płaskim naczyniu układamy usmażone filety, przykrywamy je warzywami i A) podajemy od razu, B) schładzamy i podajemy na zimno, bo wegańska ryba po grecku jest też pyszna jako zimna przekąska C) TO JEST MOJA ULUBIONA OPCJA: schładzamy i pozwalamy smakom dojrzeć, ale przed podaniem lekko podgrzewamy.

Wegańska ryba po grecku EasyVege

Wasze opinie

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 10

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

6 Comments

  1. Bardzo dobry koncept, by tofu ponacinać! Wtedy, jak rozumiem, dzieli się na cząstki niczym ryba właśnie 🙂 Dodam, że ja robiłam nieraz fasolę Jasia po grecku, bez silenia się o uzyskanie namiastki ryby – też było b. b. smaczne!

  2. Pani Ireno, ja jestem wielką fanką fasoli jaś i aż się uśmiechnęłam na Pani pomysł! 🙂 Brzmi świetnie! Natomiast co do ponacinania tofu, to tak! – właśnie po to! Ale też dzięki temu lepiej się marynuje.

  3. Przepis super. Na pewno wypróbuję. Nieśmiało zauważę, że smażymy ‘każdy filet’, a nie ‘każdego fileta’Pozdrawiam! Marta

    • Pani Marto, dziękuję że zwróciła Pani uwagę! Ładniej będzie w mianowniku, chociaż biernik “fileta” też będzie tu formą dopuszczalną przez uzus, ale i przez wsjp. Trzymam kciuki za debiut przepisu na Pani stole! 😉

  4. Pani Justyno,
    Zrobiłam na tzw. próbę, bo nie byłam pewna czy moja mięsożerna rodzina jest już gotowa na tofurybę (choć z reguły poddają się moim eksperymentom). Jest naprawdę pysznie dziękuję za przepis.

    • Pani Ewo, bardzo się cieszę! To jest zawsze wielki komplement, gdy mięsożercy zajadają się wegańskimi odpowiednikami tradycyjnych dań 🙂 – Pozdrawiam Państwa! 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wege pasztet świąteczny, który smakuje nie tylko w Święta!

Next Story

Wykwintne wegańskie pralinki – bez cukru, bez glutenu i pyszne!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.