/

Mocno migdałowe, kruche, wegańskie, bezglutenowe ciasteczka świąteczne bez cukru.

5
(6)
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne EasyVege.pl

Czy w Waszych domach istnieje tradycja wypiekania świątecznych ciastek i zamykania ich w puszce, by następnie móc je wspólnie podjadać przez cały świąteczny czas? – ja co roku mocniej odkrywam jaki to fantastyczny pomysł! 😉 W tym roku przygotowałam przepis na bezglutenowe ciasteczka świąteczne z migdałów. Wyszły tak dobre, że pierwsza porcja zniknęła bez śladu zanim zdążyła ostygnąć… Taka to magia grudnia! 😊

Muszę szczerze przyznać, że idea „świątecznych ciasteczek” nie była mi bliska przez większość mojego życia. Tym bardziej, nie przychodziły mi wtedy do głowy pomysły na bezglutenowe ciasteczka świąteczne…

W dzieciństwie mama i babcia wypiekały na święta wspaniałe ciasta, serniki, makowce i były to spektakularne słodkości z wieloma piętrami najrozmaitszych mas i kremów, z puszystymi biszkoptami, kruchymi spodami podtrzymującymi zagadkowe i absolutnie odświętne kompozycje smaków. Świątecznych ciasteczek (takich, wiecie…do puszki!) jednak nigdy nie piekliśmy. Dopiero jako nastolatka sama upiekłam swoje pierwsze pierniczki, które następnie zdobiłam pieczołowicie i wieszałam na choince. Myślę, że niektóre z nich udałoby się wciąż jeszcze odnaleźć w domu moich rodziców.

Od kiedy Święta Bożego Narodzenia spędzam z moim Mężem, z rozkoszą ulegam jednak rodzinnej tradycji jego domu pochodzenia. Tam wypiekanie rozmaitych uroczych, kruchych ciasteczek świątecznych było stałym elementem przygotowywania Świąt i miłym sposobem na wspólne, adwentowe wieczory. Rozmiłowałam się w tym zwyczaju!

Standardem są oczywiście wspólnie pieczone pierniczki o ciekawych kształtach. Rok temu upiekliśmy dodatkowo także wspaniałe ciasteczka cytrynowo-imbirowe. W tym roku, zamarzyłam o ciasteczkach, które mogliby podjadać ze świątecznej puszki wszyscy nasi goście – także Ci, którzy unikają glutenu i cukru, ale bardzo cenią zdrowe słodycze.

Tak powstały te oto mocno migdałowe, kruche, bezglutenowe ciasteczka świąteczne .

Składniki:

na ok. 35-40 niewielkich ciasteczek

  • 170g mąki migdałowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 100g zimnego masła wegańskiego (pokrojonego w drobne kostki)
  • 3-4 łyżek syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie, ale warto!)
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne EasyVege.pl
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne EasyVege.pl

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i zagniatamy jak najszybciej gładkie, jednolite, elastyczne ciasto. Warto na początku pomóc sobie np. ubijaczką do puree z ziemniaków. Dzięki temu nie nagrzewamy ciasta dłonią zbyt długo, bo chłodna ubijaczka rozgniata i miesza tłuszcz z pozostałymi składnikami. Dopiero na koniec zagniatamy ciasto dłonią bardzo krótko. Oczywiście robot planetarny będzie wspaniałym sposobem, jeśli tylko macie w domu taki sprzęt.
  2. Z ciasta formujemy 2 kule, które owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180C (funkcja góra-dół) wraz z blaszką, na której będziemy piekli ciasteczka.
  4. Wyjmujemy pierwszą kulę ciasta, rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 3-4mm. Wycinamy kształty za pomocą foremek, układamy je na arkuszu papieru do pieczenia. Być może potrzebna będzie łopatka kuchenna, by przenieść ciasteczka na papier bez uszkodzeń.

UWAGA: Kto chociaż raz w życiu piekła kruche ciasto bezglutenowe, ten wie czym różni się ono od tego z glutenem. Kto jednak dodatkowo piekła bezglutenowe ciasteczka wegańskie (czyli bez żółtka), ten wie też dokładnie jakich trudności może się spodziewać w tym przepisie… Nie martwcie się tym, że ciasto nie wałkuje i nie formuje się tak swobodnie jak typowe ciasto kruche. Tak już jest gdy eliminujemy gluten. Jeśli brak Wam cierpliwości na wycinanie wymyślnych kształtów, to po prostu róbcie w dłoniach ciastowe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczajcie je na papierze do pieczenia i upieczcie takie urocze kółeczka! 😉 Smak będzie ten sam!

UWAGA II: W formowaniu ciasteczek BARDZO, BARDZO, BARDZO pomoże Wam porządne schłodzenie ciasta! 😉

  1. Papier z uformowanymi ciasteczkami, przekładamy szybko na gorącą blaszkę do pieczenia i równie szybko przekładamy do piekarnika. Pieczemy 8-10 minut – ten czas zależy od tego jak duże są Wasze ciasteczka, jak mocno działa piekarnik i jaki stopień wypieczenia lubicie. Ja swoje wyjmuje wtedy, gdy zaczynają się rumienić na brzegach, czyli po ok. 8 minutach.
  2. Po wyjęciu z piekarnika, delikatnie zsuwamy papier z ciasteczkami z gorącej blaszki, by nie przypiekły się one zanadto od spodu. Studzimy najpierw na papierze, później na kratce do studzenia.
  3. Taka samą procedurę powtarzamy z drugą kulą schłodzonego ciasta.

Zakładając, że Wasze bezglutenowe ciasteczka świąteczne nie znikną podczas studzenia, to po zupełnym ostygnięciu zamknijcie je w puszce lub słoiku. Mogą tam spokojnie spędzić kilka dni.

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne EasyVege.pl

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie śledzie bożonarodzeniowe.

Next Story

Wege pasztet świąteczny, który smakuje nie tylko w Święta!

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.