Szuba jest daniem bardzo popularnym w kuchni ukraińskiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by to właśnie taka wegańska sałatka powitała Twoich gości z Ukrainy w Twoim domu.
Szuba to moja trzecia propozycja dla Was, która zrodziła się ze wspomnień dzieciństwa i z inspiracji kuchnią wschodu.
Dziś nie będzie długiego wstępu z mojej strony… Po prostu zostawiam Wam przepis na pyszną, prostą, tanią i dostępną dla wszystkich szubę. Poza oczywistymi walorami smakowymi, ta wegańska sałatka wygląda spektakularnie, zachęcająco i smakowicie.
PS. Jeśli zdecydujecie się przygotować szubę z mojego przepisu, to podejrzewam, że będziecie skłonni (tak jak ja!) przyznać, iż ta sałatka jest wręcz stworzona do „wywoływania wiosny”! A „wiosna przyjdzie i tak!”
Składniki:
na ok. 6 – 7 porcji
- 200g surowych boczniaków
- 1 płat nori lub 1-2 łyżki sproszkowanego nori
- sól i pieprz czarny (najlepiej taki świeżo mielony, z młynka), do smaku
- kilka łyżek oleju do podsmażenia boczniaków
- 1 duża ugotowana marchewka
- 3-4 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 duża cebula cukrowa
- 2-3 ugotowane buraki (lub ok. 250g startych, ugotowanych buraków)
- kilka łyżek majonezu wegańskiego (a w wersji wegetariańskiej, może to być majonez tradycyjny)
- duża garść świeżego kopru
- w wersji niewegańskiej: 2-3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:
Na dzień przed przygotowywaniem szuby, marynujemy „śledzie” z boczniaków. W tym celu:
- Boczniaki czyścimy, płuczemy, otrząsamy z wody i dzielimy na niewielkie kawałki, np. 1-2cm paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju do smażenia i gdy tłuszcz będzie gorący, podsmażamy na nim boczniaki. Układamy boczniaki na rozgrzanej patelni, pozostawiamy tak podsmażające się grzyby na ok. 3-4 minuty i w tym czasie nie dotykamy ich i nie przewracamy. Następnie przekładamy boczniaki na drugą stronę i znów nie dotykamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmujemy grzyby z patelni i przekładamy do miski wraz z tłuszczem, na którym się podsmażały.
- Jeśli mamy nori w płacie, to za pomocą malaksera lub młynka, rozdrabniamy płat jak najdrobniej.
- Mieszamy boczniaki z nori, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i pozostawiamy na ok. 24 godziny w lodówce.
Następnego dnia składamy sałatkę:
- Ziemniaki, marchewkę i cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli kupiliśmy już gotowe tarte buraki, to mamy mniej pracy. Koperek siekamy drobno.
- Jeśli przygotowujemy wersję wegetariańską, nie wegańską, to jajka także siekamy bardzo drobno.
- Na dnie salaterki układamy ziemniaki, oprószamy je solą oraz pieprzem i smarujemy majonezem. Następnie układamy warstwę marchewki, znów oprószamy solą oraz pieprzem. Na marchewce układamy połowę cebuli, boczniaki i znów połowę cebuli, tę warstwę także oprószamy solą i pieprzem. Na cebulę wykładamy buraczki, a warstwę buraczków smarujemy obficie majonezem. Jeśli przygotowujemy wersję wegetariańską, teraz pora na jajka – wykładamy je na majonez. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską, to pomijamy jajka.
- Wierzch sałatki wieńczy zawsze drobno posiekany koperek w dużej ilości.
Szuba będzie doskonała jeśli po złożeniu sałatki, pozwolimy jej przez 1-2 godziny odpocząć w lodówce.


newsletter
Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!
Obserwuj EasyVege na:
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak