//

Szuba, czyli sałatka inspirowana kuchnią wschodu.

0
(0)
Wegańska sałatka szuba EasyVege.pl

Szuba jest daniem bardzo popularnym w kuchni ukraińskiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by to właśnie taka wegańska sałatka powitała Twoich gości z Ukrainy w Twoim domu.

Szuba to moja trzecia propozycja dla Was, która zrodziła się ze wspomnień dzieciństwa i z inspiracji kuchnią wschodu.

Dziś nie będzie długiego wstępu z mojej strony… Po prostu zostawiam Wam przepis na pyszną, prostą, tanią i dostępną dla wszystkich szubę. Poza oczywistymi walorami smakowymi, ta wegańska sałatka wygląda spektakularnie, zachęcająco i smakowicie.

PS. Jeśli zdecydujecie się przygotować szubę z mojego przepisu, to podejrzewam, że będziecie skłonni (tak jak ja!) przyznać, iż ta sałatka jest wręcz stworzona do „wywoływania wiosny”! A „wiosna przyjdzie i tak!”

Składniki:

na ok. 6 – 7 porcji

  • 200g surowych boczniaków
  • 1 płat nori lub 1-2 łyżki sproszkowanego nori
  • sól i pieprz czarny (najlepiej taki świeżo mielony, z młynka), do smaku
  • kilka łyżek oleju do podsmażenia boczniaków
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 3-4 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2-3 ugotowane buraki (lub ok. 250g startych, ugotowanych buraków)
  • kilka łyżek majonezu wegańskiego (a w wersji wegetariańskiej, może to być majonez tradycyjny)
  • duża garść świeżego kopru
  • w wersji niewegańskiej: 2-3 jajka ugotowane na twardo
Wegańska sałatka szuba EasyVege.pl

Przygotowanie:

Na dzień przed przygotowywaniem szuby, marynujemy „śledzie” z boczniaków. W tym celu:

  1. Boczniaki czyścimy, płuczemy, otrząsamy z wody i dzielimy na niewielkie kawałki, np. 1-2cm paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju do smażenia i gdy tłuszcz będzie gorący, podsmażamy na nim boczniaki. Układamy boczniaki na rozgrzanej patelni, pozostawiamy tak podsmażające się grzyby na ok. 3-4 minuty i w tym czasie nie dotykamy ich i nie przewracamy. Następnie przekładamy boczniaki na drugą stronę i znów nie dotykamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmujemy grzyby z patelni i przekładamy do miski wraz z tłuszczem, na którym się podsmażały.
  2. Jeśli mamy nori w płacie, to za pomocą malaksera lub młynka, rozdrabniamy płat jak najdrobniej.
  3. Mieszamy boczniaki z nori, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i pozostawiamy na ok. 24 godziny w lodówce.

Następnego dnia składamy sałatkę:

  1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli kupiliśmy już gotowe tarte buraki, to mamy mniej pracy. Koperek siekamy drobno.
  2. Jeśli przygotowujemy wersję wegetariańską, nie wegańską, to jajka także siekamy bardzo drobno.
  3. Na dnie salaterki układamy ziemniaki, oprószamy je solą oraz pieprzem i smarujemy majonezem. Następnie układamy warstwę marchewki, znów oprószamy solą oraz pieprzem. Na marchewce układamy połowę cebuli, boczniaki i znów połowę cebuli, tę warstwę także oprószamy solą i pieprzem. Na cebulę wykładamy buraczki, a warstwę buraczków smarujemy obficie majonezem. Jeśli przygotowujemy wersję wegetariańską, teraz pora na jajka – wykładamy je na majonez. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską, to pomijamy jajka.
  4. Wierzch sałatki wieńczy zawsze drobno posiekany koperek w dużej ilości.

Szuba będzie doskonała jeśli po złożeniu sałatki, pozwolimy jej przez 1-2 godziny odpocząć w lodówce.

Wegańska sałatka szuba EasyVege.pl 3

 

 

*Jesteś ciekawy innych wschodnich smakołyków? – Spróbuj wegetariańskich syrnyków! 🙂

Syrnyky ukraińskie EasyVege.pl

newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

9 PRZEPISÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE PRZEKĄSKI

Next Story

Piątkowy fridge-cleaning – Jednogarnkowy gulasz wegański w stylu indyjskim.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.