/

Wegańskie śledzie po kaszubsku.

5
(4)
Wegańskie śledzie po kaszubsku EasyVege

Zimowy festiwal wegańskich śledzi trwa u mnie w najlepsze! – po śledziach adwentowych, czas dziś na wegańskie śledzie po kaszubsku!

To klasyk polskiego stołu świątecznego, ale jadamy je przecież także na domówkach, przyjęciach sylwestrowych, weselach… Przekazuję Wam więc dziś mój przepis, w którym (mam nadzieję) rozsmakujecie się tak, że zagości nie raz i nie dwa na Waszych stołach! Przed Wami zweganizowany klasyk, czyli wegańskie śledzie po kaszubsku – lepsze niż oryginał, bo bez ości, ale z porcją białka i kwasów omega 3, a przecież właśnie to jest najcenniejsze w śledziach!  

SKŁADNIKI:

  • 400 g boczniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 płaty nori
  • 2 cebule
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 – 4 suszone śliwki
  • 2 nieduże ogórki konserwowe lub kiszone
  • 4 – 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • ostre chili lub pieprz, do smaku
  • 3 – 5 łyżek soku z cytryny lub octu
  • 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Wegańskie śledzie po kaszubsku - PRZYGOTOWANIE:

1. Boczniaki oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki (np. 2 – 3 cm), oczywiście wykorzystujemy zarówno kapelusze, jaki nóżki! Płaty nori rozdrabniamy (ręcznie, nożyczkami lub malakserem) na drobniutkie kawałeczki. Cebulę kroimy tak, jak lubimy najbardziej (np. w pióra lub w kostkę). Śliwki kroimy na drobne paseczki. Ogórki kroimy w drobną kostkę.

2. W dużym garnku zagotowujemy ok. 3 litrów wody. Gdy już porządnie zawrze, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki octu. Do wrzącej wody dodajemy połowę boczniaków, przykrywamy garnek pokrywką, gotujemy przez 3 – 4 minuty, po czym wyławiamy boczniaki i odkładamy na sito. Tak samo postępujemy z drugą połową boczniaków.

Ugotowanie grzyby otrząsamy z wody na sicie, a następnie odsączamy jeszcze za pomocą ręcznika papierowego. Grzyby powinny pozostać lekko wilgotne.

3. W patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z liśćmi laurowymi i z zielem angielskim. Smażymy na średniej mocy palnika, by nie przypalić cebuli. Po kilku minutach, dodajemy do patelni śliwki, mieszamy i smażymy do momentu aż cebula będzie zeszklona.

4. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki, cukier, sól, paprykę, chili/pieprz i sok z cytryny/ocet. Mieszamy dokładnie i podsmażamy razem jeszcze przez ok. 2 minuty. Wyłączamy palnik, dodajemy do patelni boczniaki, mieszamy i pozwalamy składnikom nieco ostygnąć przez kilka minut.

5. Następnie dodajemy nori oraz olej zimnotłoczony, mieszamy dokładnie i sprawdzamy czy wegańskie śledzie po kaszubsku nie potrzebują więcej soli lub innych przypraw. Ewentualnie doprawiamy.

Wkładamy wegańskie śledzie po kaszubsku do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Oczywiście możecie zjeść je jeszcze tego samego dnia, ale porządnie zamarynowane będą dopiero po dobie w lodówce.

Wegańskie śledzie po kaszubsku EasyVege tabela
Wegańskie śledzie po kaszubsku EasyVege

newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Inne śledziowe smaki:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Wegańskie śledzie adwentowe.

Następny przepis

Wegańska szuba, czyli sałatka inspirowana kuchnią wschodu.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.