Wegańska zapiekanka śledziowa.

5
(3)
Wegańska zapiekanka śledziowa EasyVege

„Tego pysznego, prostego dania prawie nikt nie zna…” -  Uświadomiłam to sobie gdy już byłam dorosła i przeprowadziłam się do Warszawy. Trudno było mi w to uwierzyć, bo śledzie z ziemniakami, to połączenie proste, adwentowe, pochodzące z tradycyjnej, dawnej polskiej kuchni postnej i (co najważniejsze!) PYSZNE! Oto przed Wami wegańska zapiekanka śledziowa.

Jeden jedyny raz smakowałam w Warszawie tego dania przygotowanego przez kogoś innego niż ja sama. Kilka lat temu Kuba Steuermark przygotował w telewizji śniadaniowej bardzo podobną zapiekankę, gdy prezentował właśnie tradycyjne dania adwentowe. Była przepyszna! – wtedy jadałam jeszcze ryby i zachwyciło mnie jego wykonanie!

Moja dzisiejsza wersja oczywiście jest daniem wege, a więc używam „śledzi” z boczniaków, które pokazywałam Wam w TYM przepisie. Uwierzcie mi jednak, że danie niczego w związku z tym nie straciło. U nas w domu panuje opinia, że wręcz zyskało!  😉

Oto przepis dla Was…

Składniki:

  • ok. 250g wegańskich „śledzi” (wraz z cebulą) z TEGO przepisu na wegańskie „śledzie” adwentowe + kilka filetów i nieco cebulki do podania
  • ok. 800g ziemniaków
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła wegańskiego do puree ziamniaczanego (ok. 20g) + 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • kilka łyżek oleju rzepakowego, do smażenia
  • kilka łyżek wegańskiej śmietany 18%
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • pieprz czarny świeżo mielony, do smaku (ale ja polecam użyć dużo pieprzu)
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • okazały pęczek koperku (większości dodamy do masy, a ¼ do dekoracji)
Wegańska zapiekanka śledziowa EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odstawiamy, by nieco ostygły. Następnie (jeszcze ciągle mocno ciepłe!) rozgniatamy na puree z masłem, śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i drobno posiekanym koperkiem.

2. Cebulę kroimy w cieniutkie pióra i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem aż do zrumienienia, często mieszamy. Cebula powinna być złota i pachnąca. Pod koniec smażenia cebuli, dodajemy na patelnię czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze przez chwilę, do zrumienienia czosnku.

3. Cebulę usmażoną z czosnkiem dodajemy do ziemniaków. Mieszamy całość dokładnie.

4. Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy też „śledzie” wraz z cebulą, w której się marynowały. Znów mieszamy, ale już delikatniej, by nie rozrywać kawałków „śledzi”.

Jeśli masa ziemniaczana wydaje się zbyt sucha i niezbyt elastyczna, to warto dodać do niej nieco oleju lub dodatkowe 1-2 łyżki wegańskiej śmietany.

5.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Formę do zapiekania smarujemy masłem wegańskim i przekładamy do niej masę ziemniaczano-„śledziową”. Wierzch smarujemy delikatnie olejem.

6. Pieczemy całość przez ok. 1 godzinę w funkcji „góra-dół”. Danie będzie gotowe, gdy zobaczymy, że wegańska zapiekanka śledziowa jest złota i lekko przypieczona.

7. Podajemy z odrobiną świeżego koperku, z kiszonym ogórkiem i ewentualnie z reprezentacyjnym filetem „śledzia” wegańskiego.

Ale prawda jest zwykle taka, że... …NIE MA NA TO SZANS! 🙂

Te wegańska zapiekanka śledziowa znika w takim tempie, że nie ma zwykle szans na udekorowanie porcji i podanie ich w jakiejś ustalonej formie na talerzu. 😉  Gdy zapiekanka jest gorąca, ma (pod chrupiącą skórką) konsystencję, która rozpływa się w ustach i zachęca do nakładania porcji dużą łyżką bezpośrednio do miseczek. Zawsze natomiast świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem.

Jeśli chcecie podać zapiekankę w zdefiniowanej formie (np. tak, jak widzicie na zdjęciach, w grubych plastrach), to trzeba danie wystudzić, pokroić na pożądane kawałki i podgrzać raz jeszcze.

Wegańska zapiekanka śledziowa EasyVege

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegański pasztet świąteczny z wędzonymi śliwkami.

Next Story

Wegańskie śledzie bożonarodzeniowe.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.