//

Wegański pasztet świąteczny z wędzonymi śliwkami.

4.9
(20)
2
Wegański pasztet świąteczny EasyVege (4)

Właśnie rozpoczyna się Adwent, a wraz z nim przepiękny czas przygotowań do Świąt. Bez względu na to czy i jaką religię wyznajemy, jeśli celebrujemy grudniowe Święta, to poprzedzające je tygodnie są dla nas czasem wyjątkowego wyczekiwania i przyjemnych przygotowań. Moje przygotowania w dużej mierze dzieją się w kuchni! – dziś mam dla Was przepis na wegański pasztet, który powstał z myślą o bożonarodzeniowym stole i właśnie w trakcie zimowych Świąt cieszy najbardziej!

Dlaczego? – powodów jest kilka…

– Wspaniały, dymny aromat i intrygujący smak wędzonych śliwek stanowią mocne nuty w tym pasztecie! Ten efekt najmocniej cieszy, gdy na zewnątrz ziąb! 😉

– Mielone ziele angielskie w połączeniu ze wędzonymi śliwkami pozwala przypomnieć sobie aromat najlepszych pieczeni i pasztetów, wypiekanych na Święta w domach naszych mam i babć.

– Dobre wędzone śliwki są produktem mocno sezonowym, dostępnym właśnie teraz – warto korzystać!

– Ten pasztet może okazać się gwiazdą stołu nie tylko w wegańskim domu! – z doświadczenia wiem, że znika jako pierwszy także w towarzystwie osób, które nie są wege! 😉

Krótko mówiąc, wegański pasztet świąteczny z wędzonymi śliwkami poleca się Wam na Święta! 😉

Składniki:

na dużą porcję, keksówkę 26cm x 13cm

  • 450-500g niemięsa mielonego wegańskiego (ja polecam Beyond Meat, ale oczywiście może to być także inny produkt)
  • 170g suchej soczewicy brązowej
  • 70g śliwek wędzonych
  • 1 marchewka (średnia lub duża)
  • 1 cebula (średnia lub duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia (warto użyć oleju obficie)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½-1 łyżeczki pieprzu czarnego (najlepszy będzie ten świeżo mielony)
  • sól, do smaku (ilość będzie uzależniona od tego jak słone jest niemięso, którego używacie i od Waszych preferencji)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego

DODATKOWO:

  • odrobina oleju do posmarowania wierzchu pasztetu
  • bułka tarta + ulubione przyprawy – do posypania przed pieczeniem
Wegański pasztet świąteczny EasyVege (6)

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy, zalewamy bardzo ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 1 godzinę do namoczenia. Następnie znów płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozwalamy odcieknąć wodzie.
  2. Śliwki wędzone wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, ale tylko do takiej wysokości, by woda zakryła śliwki. Przykrywamy kubeczek pokrywką/talerzykiem i pozwalamy śliwkom zmięknąć przez ok. 30minut.
  3. Miękkie śliwki (bez wody!) i ugotowaną soczewicę blendujemy razem na gładką masę.
  4. Cebulę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej (polecam użyć dość dużo oleju, na pewno olej powinien swobodnie pokryć dno patelni), podsmażamy cebulkę przez kilka minut, następnie dodajemy marchewkę oraz czosnek i znów podsmażamy na średniej mocy palnika, mieszając od czasu, do czasu. Warzywa nie powinny się przypiekać i ciemnieć, ale powinny mięknąć podczas smażenia i pięknie pachnieć. Gdy marchewka będzie już miękka, ale wciąż elastyczna, dodajemy przyprawy (ziele angielskie, pieprz ziołowy i pieprz czarny oraz sól). Mieszamy, smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, następnie wyłączamy palnik i studzimy warzywa.
  6. Do dużej miski wrzucamy mielone niemięso, soczewicę ze śliwkami, podsmażone warzywa z przyprawami i z całym olejem, dodajemy też mąkę oraz siemię lniane. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy masę dłonią. Składniki powinny połączyć się, masa będzie gęsta i elastyczna oraz dość klejąca, ale komfortowo odejdzie od dłoni. Tzn. nie do czystek ręki, ale nie będzie też problemu z odklejeniem masy od dłoni.

UWAGA: Jeśli obawiacie się, że masa jest zbyt rzadka, warto dodać jeszcze dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę siemienia lnianego. W tym momencie warto też sprawdzić czy masy nie trzeba jeszcze dodatkowo doprawić solą lub pieprzem.

UWAGA II : To właśnie teraz możecie też zdecydować jak bardzo gładki wegański pasztet chcecie upiec – jeśli marzy Wam się gładka, jednolita struktura, to teraz trzeba masę zblendować. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ lubię w tym pasztecie jego niejednolitą konsystencję z wyczuwalnymi kawałkami niemięsa i warzyw.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C (funkcja góra-dół). Keksówkę (lub inną foremkę do pieczenia) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę na wegański pasztet i kilka razy upuszczamy foremkę na kuchenny blat z niewielkiej wysokości, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
  2. Następnie wyrównujemy wierzch pasztetu, smarujemy go olejem, posypujemy bułką tartą i ulubionymi przyprawami. W skórce mojego pasztetu jest dużo soli i ostrego chili – dzięki temu, po upieczeniu, chrupiąca skórka jest bardzo wyrazista!
  3. Wkładamy pasztet na środkowy ruszt rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Następnie studzimy przez kilka minut w uchylonym i kolejne kilka minut w otwartym piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy foremkę na blat, tam studzimy pasztet przez kolejnych kilkanaście/kilkadziesiąt minut. Gdy uznamy, że pasztet już stężał na tyle, by móc wyjąć go (W PAPIERZE DO PIECZENIA!!!) z foremki, to wyjmujemy jeszcze ciepły pasztet, delikatnie odwijamy papier i studzimy pasztet na kratce. Dzięki temu na boczkach pasztetu także powstanie skórka, nie będą miękkie i mokre, ładnie będą prezentować się na stole.

Pasztet uda się Wam pokroić już wtedy, gdy delikatnie ostygnie. Natomiast, jeśli marzycie o pokrojeniu go w cienkie, zwarte plastry, to należy schłodzić go w lodówce.

Wspaniale smakuje w towarzystwie żurawinowej lub borówkowej konfitury do mięs.

Wegański pasztet świąteczny EasyVege (8)

 

* Czy znasz także przepis na mój delikatny pasztet z soczewicy, kaszy jaglanej, grzybów i warzyw? – przepis znajdziesz TUTAJ

Wege pasztet świąteczny EasyVege.pl

newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Obserwuj EasyVege.pl na

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 20

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

2 Comments

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie placki bez glutenu, ale z tofu i z jabłkiem.

Next Story

Wegańska zapiekanka śledziowa.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.