Wegańskie ciasto drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką – dobre i proste!

5
(2)
Wegańskie ciasto drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką – dobre i proste!

Przez lata uważałam, że wegańskie ciasto drożdżowe bez jajek i masła to pomyłka… Jakże się myliłam! Oto przed Wami jesienne drożdżowe idealne – z kremowym budyniem, kwaśnymi jabłkami i górą kruszonki!

Przywiązana do drożdżówek z dzieciństwa (maślanych, puszystych, wilgotnych…), nie byłam w stanie przekonać się do drożdżowego na oleju, które czerstwieje po jednym dniu. Aż pewnego dnia, z braku dostępu do jajek z zaufanego źródła i dobrego masła, powstał przepis i z piekarnika wyskoczyło to bardzo dobre wegańskie ciasto drożdżowe z budyniem, jabłkami i kruszonką. Powtarzane już wiele razy, nie traci atrakcyjności!

Klucze do sukcesu są 3:  

– dobrej jakości masło wegańskie

– solidna porcja jogurtu

– długie wyrabianie

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 5 – 6 łyżek cukru (nie ksylitolu, cukru!)
  • ekstrakt waniliowy lub wanilia w proszku
  • 7g suchych drożdży 
  • 1 szklanka mleka roślinnego o neutralnym (lub waniliowym) smaku
  • 2-3 łyżki jogurtu wegańskiego o naturalnym smaku (koniecznie o temperaturze pokojowej!)
  • 100g roztopionego i lekko ciepłego masła wegańskiego o dobrym składzie

DODATKOWO

  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 400ml mleka roślinnego
  • 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • ok. 200g kwaśnych, twardych jabłek, np. szara reneta

KRUSZONKA

  • 70g zimnego masła wegańskiego
  • 70g cukru 
  • 100g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

1. CIASTO: Mleko podgrzewamy lekko, powinno być delikatnie ciepłe. Wsypujemy do niego drożdże i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut. Po tym czasie drożdże powinny napęcznieć i zobaczymy drożdżową pianę na powierzchni mleka.

2. Masło roztapiamy, podgrzewając na najmniejszej mocy palnika.

3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, wanilię, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez ok. 7 – 10 minut. 

4. Po tych pierwszych minutach wyrabiania, dolewamy do ciasta płynny tłuszcz i nadal wyrabiamy cierpliwie. Powinno to potrwać kolejne ok. 7 – 10 minut. Potrzebujemy uzyskać taki efekt, by ciasto wchłonęło cały tłuszcz. Wtedy stanie się gładkie, elastyczne i jednolite. Formujemy z ciasta kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

5. BUDYŃ przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości płynu, by był gęsty. W trakcie gotowania warto nieco budyń osłodzić.

6. JABŁKA obieramy i kroimy na plasterki.

7. KRUSZONKĘ zagniatamy rozcierając szybko i intensywnie w palcach wszystkie składniki. Gdy uzyskamy grudki, a wszystkie składniki połączą się, odstawiamy kruszonkę do lodówki. Wyjmiemy ją bezpośrednio przed posypaniem ciasta. 

8. Wyrośnięte ciasto ugniatamy przez chwilę, by je odpowietrzyć i wkładamy do (wysmarowanej tłuszczem) tortownicy/formy. Rozciągamy je palcami tak, by wypełniło cały spód. Możemy starać się uformować je tak, by ranty/brzegi były wyższe niż środek – wtedy w środku będzie najwięcej dodatków, ja bardzo lubię taką formę.

9. Na całej powierzchni ciasta układamy porcje budyniu (nakładane np. małą łyżeczką), następnie kawałeczki jabłek i posypujemy całość zimną kruszonką. 

10. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika na środkowy ruszt. Nastawiamy temperaturę 180C, funkcję grzania góra-dół i pieczemy przez ok. 45 minut. 

UWAGA: W trakcie pieczenia NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA. Przez szybkę oceniamy stopień zrumienienia ciasta.

11. Gdy uznamy, że ciasto jest gotowe, wyłączamy i otwieramy lekko piekarnik na 10 – 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik zupełnie i znów czekamy przez kilka minut, nie wyjmując ciasta. Dopiero tak ostygnięte ciasto wyjmujemy do ostudzenia na blacie.

Jeśli chcemy na dłużej zachować wilgotność i świeżość ciasta drożdżowego, to PO ZUPEŁNYM OSTUDZENIU, przechowujmy je pod kloszem. Jeśli takiego klosza nie macie, to użyjcie dużej miski, którą przykryjecie drożdżówkę.

Wegańskie ciasto drożdżowe EasyVege tabela odżywcza
Wegańskie ciasto drożdżowe EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE JESIENNE DESERY:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Upomnienie Zakopianów i wszystkich Podhalanów

Next Story

Domowy kompot jesienny – ogrzeje, nawodni, złagodzi objawy przeziębienia…

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.