/

Domowa i wegańska pumpkin spice latte.

5
(6)
Domowa kawa dyniowa.

W moim domu trwa dyskusja czy to jest jeszcze kawa, czy śniadanie, a może już deser? - to wegańska pumpkin spice latte!

Jeśli wypróbujecie moją pumpkin spice latte, koniecznie dajcie znak co sami o tym myślicie! Już teraz mogę zapewnić, że będzie to:

przepyszna, bardzo charakterystyczna i jesienna kawa, która nie smakuje jak słodki ulepek,

– albo całkiem sycące drugie śniadanie, zwłaszcza jeśli użyjecie mleka sojowego,

– lub zdrowy, domowy, ciepły deser – coś idealnego na szare popołudnie!

SKŁADNIKI:

…NA DYNIOWĄ BAZĘ DO PUMPKIN SPICE LATTE :

  • 500g miąższu dojrzałej* (a więc słodkiej) dyni piżmowej lub hokkaido
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2-3cm laski wanilii
  • 2-3cm korzenia imbiru
  • 3 łyżek syropu z agawy lub syropu klonowego

+ DODATKOWO, NA 2 PORCJE KAWY:

  • 200ml mocnej kawy z kawiarki lub 2 podwójne espresso
  • 250ml mleka roślinnego
  • śmietanka kokosowa, ubita na sztywno
Wegańska pumpkin spice latte .

PRZYGOTOWANIE:

1. PRZYGOTOWUJEMY DYNIOWĄ, KORZENNĄ BAZĘ: Miąższ dyni kroimy na niewielkie (ok. 1cm-1cm) kostki i przekładamy do zamykanego naczynia żaroodpornego. Może to być oczywiście także naczynie bez pokrywki, ale wtedy trzeba będzie szczelnie owinąć je folią aluminiową przed pieczeniem.

2. Do dyni wlewamy wodę, zamykamy szczelnie naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200C. Pieczemy dynię ok. 1 godziny. Po tym czasie wszystkie kawałki powinny być już zupełnie miękkie.

3. Ostudzoną nieco dynię, blendujemy na gładki krem.

4. Waniliową laskę przekrawamy wzdłuż na pół i staramy się wyskrobać z wnętrza wszystkie czarne ziarenka. Imbir ścieramy na tarce o bardzo gęstych oczkach, a następnie wyciskamy skrupulatnie sok z otartych wiórek. Tego soku powinno być ok. pół łyżeczki.

5. Do zblendowanej dyni dodajemy cynamon, kardamon, anyż, goździki, ziarenka wanilii, sok z imbiru oraz syrop z agawy (lub klonowy). Mieszamy całość bardzo dokładnie i ostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

6. PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ: Do mleka roślinnego dodajemy porcję dyniowej bazy. Ja lubię taką proporcję, w której na 2 kawy używamy 250ml mleka + 3 hojne łyżki dyniowej pulpy. Podgrzewamy mleko z dynią aż będzie gorące.

7. Do wysokich szklanek lub do ulubionych kubków wlewamy gorącą kawę, dodajemy gorące mleko z dynią, a do tego jeszcze porcję ubitej, kokosowej śmietanki. Mieszamy delikatnie, by połączyć wszystkie warstwy pumpkin spice latte . I gotowe!

Gotową korzenną bazę z dyni możemy zamknąć na gorąco w słoiczkach i przechowywać w lodówce przez wiele tygodni. Jeśli zaś dyniowa pulpa nie będzie zamknięta na gorąco lub zapasteryzowana, to możemy z niej korzystać przez kilka dni i powinna być przechowywana w lodówce. Zapewniam jednak, że zużycie jej szybko nie będzie problemem, bp pumpkin spice latte będziecie przygotowywać codziennie! 😊

Pumpkin spice latte wegańska.

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WASZE OPINIE:

opinie_eV_kawa dyniowa

SPRAWDŹ TEŻ INNE JESIENNE PRZYSMAKI:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Drożdżowe bułeczki z kapustą i grzybami.

Next Story

Pełnoziarniste, orkiszowe gofry z twarogiem, bez cukru.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.