W moim domu trwa dyskusja czy to jest jeszcze kawa, czy drugie śniadania, a może już deser? – Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znak co sami o tym myślicie!
Jakkolwiek będzie, już teraz mogę zapewnić, że będzie to:
– albo przepyszna, bardzo charakterystyczna i jesienna kawa, która nie smakuje jak słodki ulepek,
– albo całkiem sycące drugie śniadanie, zwłaszcza jeśli użyjecie mleka sojowego,
– albo zdrowy, domowy, ciepły deser – coś idealnego na szare popołudnie!
SKŁADNIKI…
…NA DYNIOWĄ BAZĘ DO PUMPKIN CAFFEE:
- 500g miąższu dojrzałej* (a więc słodkiej) dyni piżmowej lub hokkaido
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego anyżu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 2-3cm laski wanilii
- 2-3cm korzenia imbiru
- 3 łyżek syropu z agawy lub syropu klonowego
+ DODATKOWO, NA 2 PORCJE KAWY:
- 200ml mocnej kawy z kawiarki lub 2 podwójne espresso
- 250ml mleka roślinnego
- śmietanka kokosowa, ubita na sztywno
PRZYGOTOWANIE:
- PRZYGOTOWUJEMY DYNIOWĄ, KORZENNĄ BAZĘ: Miąższ dyni kroimy na niewielkie (ok. 1cm-1cm) kostki i przekładamy do zamykanego naczynia żaroodpornego. Może to być oczywiście także naczynie bez pokrywki, ale wtedy trzeba będzie szczelnie owinąć je folią aluminiową przed pieczeniem.
- Do dyni wlewamy wodę, zamykamy szczelnie naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200C. Pieczemy dynię ok. 1 godziny. Po tym czasie wszystkie kawałki powinny być już zupełnie miękkie.
- Ostudzoną nieco dynię, blendujemy na gładki krem.
- Waniliową laskę przekrawamy wzdłuż na pół i staramy się wyskrobać z wnętrza wszystkie czarne ziarenka. Imbir ścieramy na tarce o bardzo gęstych oczkach, a następnie wyciskamy skrupulatnie sok z otartych wiórek. Tego soku powinno być ok. pół łyżeczki.
- Do zblendowanej dyni dodajemy cynamon, kardamon, anyż, goździki, ziarenka wanilii, sok z imbiru oraz syrop z agawy (lub klonowy). Mieszamy całość bardzo dokładnie i ostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
- PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ: Do mleka roślinnego dodajemy porcję dyniowej bazy. Ja lubię taką proporcję, w której na 2 kawy używamy 250ml mleka + 3 hojne łyżki dyniowej pulpy. Podgrzewamy mleko z dynią aż będzie gorące.
- Do wysokich szklanek lub do ulubionych kubków wlewamy gorącą kawę, dodajemy gorące mleko z dynią, a do tego jeszcze porcję ubitej, kokosowej śmietanki. Mieszamy delikatnie, by połączyć wszystkie warstwy. I gotowe!
Kto raz spróbuje domowego pumpkin caffee, z pewnością już zawsze będzie kojarzył ten wyjątkowy smak z jesiennymi przyjemnościami we własnym domu! 😉
*Skąd pewność, że dynia, której chcę użyć jest dojrzała? – otóż, jeśli kupisz dynię wcześniej i pozwolisz jej poleżeć u Ciebie w domu przez kilka dni/tydzień, to najprawdopodobniej będzie po tym czasie już bardzo dojrzała i słodka. U mnie dynie kupowane w dużych ilościach stanowią po prostu kuchenną dekorację przez całą jesień. Jednocześnie dojrzewają lepiej niż w sklepie czy na targu.
**Gotową korzenną bazę z dyni przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku i postaraj się zużyć w ciągu kilku dni. A… Nie będzie to trudne, zapewniam! 😊
Podobał Ci się ten wpis?
Kliknij aby dodać ocenę!
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!
Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!
Pomóż mi poprawić tą stronę!
Napisz mi co było nie tak