/

Drożdżowe bułeczki z kapustą i grzybami.

5
(4)
Bułeczki z kapustą i grzybami EasyVege

Takie wypieki pamiętam z dzieciństwa! – moja babcia nazywała je pieczonymi pierogami. I te pierogi bywały wtedy w przeróżnych odsłonach, a więc z soczewicą, z kaszą gryczaną i twarogiem, z jabłkami i cynamonem, z wiśniami, no i właśnie takie jak te… Przed Wami wiec drożdżowe bułeczki z kapustą i grzybami!

Ciasto drożdżowe na bułeczki z kapustą i grzybami oczywiście możecie zrobić według własnych upodobań, ale ja polecam Wam właśnie takie, bo gdy porządnie je schłodzicie, to stanie się nie tylko łatwiejsze w strawieniu, ale także bardzo elastyczne i łatwo będzie Wam ukryć w środku bułeczki naprawdę dużo farszu.

Jeśli zaś chodzi o farsz, to polecam jesienią użyć do niego świeżych grzybów (z lasu lub z targowiska), ale poza sezonem oczywiście możecie dodać (uprzednio namoczone) grzyby suszone! Sprawdzą się także pieczarki, ale niestety one nie są aż tak cudownie aromatyczne jak leśne grzyby.

Wypiekajcie śmiało! – wyjdzie pysznie! 😉

SKŁADNIKI:

na ok. 10 bułeczek

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • ¼ szklanki lekko ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 60g roztopionego masła klarowanego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko

FARSZ:

  • ¼ główki kapusty włoskiej
  • 2 garści kapusty kiszonej
  • 1 niewielka cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka/kilkanaście grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, borowiki, kozaki…itp.)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek LUB łyżka masła klarowanego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz świeżo mielony i sól, do smaku
  • kilka łyżek wody

PRZYGOTOWANIE:

1. CIASTO: Do wody dodajemy 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i wkruszamy drożdże. Przykrywamy pojemnik ściereczką i odstawiamy na 10-15minut. Po tym czasie drożdże powinny być spienione i wyraźnie aktywne.

2. W dużej misce łączymy mąkę z pozostałą 1 łyżeczką cukru, z solą, masłem, śmietaną i jajkiem, dodajemy drożdże z wodą i zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto drożdżowe przez ok. 10minut. Następnie miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc lub na minimum 6 godzin.

3. FARSZ: Kapustę włoską szatkujemy cienko i drobno, kapustę kiszoną warto przekroić kilka razy, by ją nieco skrócić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę z listkiem laurowym, po chwili smażenia dodajemy grzyby, mieszamy i smażymy aż grzyby stracą połowę objętości. Wtedy dodajemy do patelni kapustę świeżą, sól, pieprz i czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.

5. Dolewamy do patelni kilka łyżek wody, mieszamy, zmniejszamy moc palnika, patelnię przykrywamy pokrywką i pozwalamy się kapuście dusić powoli aż do miękkości przez kilka minut.

6. Gdy świeża kapusta będzie już miękka, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy do patelni kapustę kiszoną, mieszamy i pozwalamy się składnikom podsmażać do momentu aż większość wilgoci odparuje z patelni. Wtedy wyłączamy palnik i studzimy farsz.

Farsz musi być zupełnie zimny, gdy zaczniemy faszerować bułeczki z kapustą i grzybami. Idealnie będzie schłodzić go w lodówce.

7. Ze schłodzonego ciasta formujemy (na blacie lub stolnicy posypanej mąką) dość gruby rulon i dzielimy go na ok. 10 kawałków o podobnej wielkości. Każdy kawałek ciasta drożdżowego rozpłaszczamy w dłoni do formy placuszka, układamy na środku hojną porcję zimnego farszu i zlepiamy brzegi ciasta tak, by powstała zgrabna kuleczka.

8. Tak przygotowane kuleczki z ciasta drożdżowego, nafaszerowane kapustą i grzybami, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy surowe bułeczki ściereczką i odstawiamy na ok. 30-45 minut, by podrosły jeszcze w temperaturze pokojowej.

9. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Podrośnięte bułeczki możemy opcjonalnie posmarować rozkłóconym jajkiem lub oliwą i oprószyć grubszą solą. Wkładamy blaszkę z bułeczkami do porządnie rozgrzanego piekarnika i wypiekamy przez ok. 30-35minut.

10. Upieczone bułeczki z kapustą i grzybami pozostawiamy do ostygnięcia (chociaż kilkanaście minut!) i podajemy! Ciepłe są przepyszne, ale gdy wystygną także będą smakowały doskonale!

Drożdżowe bułeczki z kapustą i grzybami EasyVege tabela odżywcza
Bułeczki z kapustą i grzybami EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

JESIENNE INSPIRACJE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Kremowy dahl z dynią i czerwoną soczewicą na mleczku kokosowym.

Next Story

Domowa i wegańska pumpkin spice latte.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.