/

Wegański pasztet grzybowy do kanapek.

4.9
(8)
Wegański pasztet grzybowy EasyVege

Jesień postanowiliśmy spędzić w górach. Wyjątkowo czule przyjęły nas Gorce, ich łagodne zbocza, przepiękne widoki i lasy pełne jeżyn, borówek oraz grzybów. Z każdego niemal spaceru wracamy z kolejną porcją darów lasu. Zdecydowanie najwięcej jest kurek! – strach z domu wychodzić, bo kurki są wszędzie! Zdarzają się także piękne okazy maślaków, borowików, podgrzybków… Właśnie z takich aromatycznych leśnych skarbów powstaje najlepszy wegański pasztet grzybowy na kanapki!

Jeśli jesteście akurat w mieście i nie po drodze Wam aktualnie do lasu, to wybierzcie się po grzyby na targ! – o tej porze roku jest ich najwięcej i można je kupić w najkorzystniejszej cenie. W przepisie na ten wegański pasztet grzybowy oczywiście sprawdzą się także grzyby mrożone (proporcje bez zmian) i suszone (2-3 garście suchych grzybów leśnych namoczcie wcześniej przez kilka godzin w wodzie, a przed smażeniem odsączcie na ręczniku papierowym).

Przepis jest banalnie prosty, a smak ucieszy każdego wielbiciela grzybowych specjałów!

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 250 – 300g leśnych grzybów (np. maślaki, podgrzybki, borowiki, kozaczki itp.)
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, do smaku
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1.Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

2.Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z czosnkiem i grzybami. Grzyby powinny smażyć się do momentu aż stracą połowę objętości, będą pachnące, a z patelni odparuje większość wody (którą puszczą grzyby podczas smażenia). Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy do patelni sól, pieprz oraz majeranek.

3.Do kielicha blendera wrzucamy rozdrobnione w palcach tofu i mocno jeszcze ciepłą zawartość patelni. Blendujemy wszystko na gładką masę. Na tym etapie ewentualnie możemy dodać jeszcze nieco oliwy (jeśli masa wydaje się za sucha) lub dosolić pasztecik.

W zależności od mocy blendera, może to zająć dłuższą lub krótszą chwilę. Warto jednak zainwestować czas i blendować cierpliwie, bo kremowy, wegański pasztet grzybowy na kanapce będzie wielka przyjemnością!

Wegański pasztet grzybowy EasyVege
Wegański pasztet grzybowy EasyVege tabela odżywcza

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też INNE PASTY:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 8

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie podpłomyki z hummusem buraczkowym i chrupiącymi, zielonymi liśćmi.

Next Story

Wegańskie knedle ze śliwkami i z tofu.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.