/

Wegańskie podpłomyki z hummusem buraczkowym i chrupiącymi, zielonymi liśćmi.

5
(3)
Wegańskie podpłomyki z hummusem EasyVege

Oto pachnące, świeże pieczywo bez wychodzenia z domu! – wegańskie podpłomyki z hummusem i warzywami polecają się na śniadania, przekąski i kolacje!

Nie tylko w bacówce na końcu świata może Was spotkać sytuacja, gdy w domu brak pieczywa, do sklepu daleko, jest święto lub niedziela niehandlowa, nie ma nikogo do przypilnowania przeziębionego dziecka i tym podobne atrakcje piętrzą się o poranku! W takich sytuacjach proste wegańskie podpłomyki ucieszą wszystkich domowników! – a jeśli jeszcze dorzucicie do niech buraczkowy hummus, to będzie z tego cudny, zdrowy, kompletny posiłek!

SKŁADNIKI:

CIASTO NA PODPŁOMYKI:

na ok. 10 sztuk

  • 350g mąki pszennej 
  • 150g mąki żytniej
  • 250ml wody
  • 70ml oliwy
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziarenek czarnuszki

HUMMUS BURACZKOWY:

  • 250g ugotowanej ciecierzycy (np. ze słoika lub z puszki)
  • 150g ugotowanych buraczków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki zakwasu buraczanego
  • 1 solidna łyżka tahiny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • sól i pieprz czarny, do smaku
  • nieco soku z cytryny, do smaku

DODATKOWO:

  • świeże liście rukoli, roszponki, natki pietruszki itp.
  • chrupiące rzodkiewki, ogórki, papryka itp.
  • nieco ziarenek czarnuszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. CIASTO NA PODPŁOMYKI: W dużej misce mieszamy mąki, czarnuszkę i sól. W garnuszku podgrzewamy wodę z oliwą, cukrem i jedną łyżeczką mąki. Do delikatnie ciepłego płynu wsypujemy suche drożdże, mieszamy. Przykrywamy garnuszek z zaczynem drożdżowym ściereczką i odstawiamy na kilka-kilkanaście minut. Zaczyn powinien się spienić. Wtedy wlewamy go do miski z mąkami i wyrabiamy dłonią elastyczne, miękkie ciasto. Warto wyrabiać ciasto ok. 10 minut.
  2. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na ok. 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy do formy placka wielkości zbliżonej do małego talerzyka.
  3. Tak uformowane placki wypiekamy na nagrzanej, suchej patelni aż będą zrumienione z obydwu stron. Zwykle wystarczają 2-3 minuty pieczenia z każdej strony. Każdy wypieczony podpłomyk smarujemy cieniutko oliwą, a następnie przykrywamy ściereczką. Możecie układać jeden podpłomyk na drugim, dzięki temu dłużej pozostaną ciepłe. 
  4. HUMMUS BURACZKOWY: Wszystkie składniki na hummus blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Podajemy wegańskie podpłomyki najlepiej jeszcze ciepłe, posmarowane buraczkowym hummusem, posypane ziarnami czarnuszki, z zielonymi liśćmi oraz świeżymi warzywami.

Wegańskie podpłomyki z hummusem EasyVege
Wegańskie podpłomyki z hummusem EasyVege tabela wartości

Newsletter

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

INNE PASTY DO PODPŁOMYKÓW:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Grzanki z grilla – halloumi, brzoskwinie BBQ, słodkie pomidory i mięta.

Next Story

Wegański pasztet grzybowy do kanapek.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.