Wegański galatte z korzennymi śliwkami – moje ulubione jesienne ciasto.

5
(3)
4
Wegański galette ze śliwkami EasyVege.pl

Chociaż to wegańskie ciasto wygląda kusząco, zacznę dziś jednak od podziękowań…

Dziękuję za wszystkie wspaniałe życzenia, które otrzymałam od Was! – musicie wiedzieć, że rozgrzewały mi serce za każdym razem, gdy czytałam tak dobre, życzliwe, mądre słowa od osób, które zupełnie bezinteresownie postanowiły życzyć nam dobrze w tym wyjątkowym dla nas czasie.

Dziękuję! 😉

A więc, wyszłam za mąż i nie wracam! 😀

EasyVege - Nasz ślub, wrzesień 2022.
EasyVege - Nasz ślub, wrzesień 2022.
EasyVege - Nasz ślub, wrzesień 2022.
EasyVege - Nasz ślub, wrzesień 2022.
EasyVege - Nasz ślub, wrzesień 2022.

Dziś – nadal pełna radości i ekscytacji – przynoszę dla Was przepis na świetne, jesienne, wegańskie ciasto. Przygotowanie go nie zajmie wiele czasu… Nawet ja mogę znów dziś sobie na to pozwolić, mimo że właśnie rozpoczynam poślubny okres przygotowywania przyjęcia weselnego.

Ucieszcie się ze mną! - gdybym miała opowiedzieć o naszym ślubie za pomocą smaku, to podałabym właśnie takie wegańskie ciasto z korzennymi śliwkami. Na zdrowie! 😉

Składniki:

na ok. 6 porcji  

WEGAŃSKIE CIASTO KRUCHE: 

  • 200g mąki pszennej 
  • 125g dobrej, zimnej margaryny 
  • 40g cukru pudru 
  • 2-3 łyżki roślinnej śmietany 18% 
  • szczypta soli 

NADZIENIE: 

  • 500g dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka cukru ciemnego (np. trzcinowego)
  • po ½ łyżeczki cynamonu, kardamonu, sproszkowanego imbiru, mielonych goździków

+

  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 1 łyżka cukru ciemnego (np. trzcinowego)

DO WYKOŃCZENIA: 

  • odrobina oleju, do posmarowania ciasta przed pieczeniem 
  • cukier ciemny, by obsypać galette
Wegański galette ze śliwkami EasyVege.pl

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy CIASTO: w dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier puder, sól i zimną  margarynę, podzielona na małe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto przez kilka minut.  Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania  jednolitego, lepkiego ciasta. To ciasto nie odejdzie zupełnie gładko od ręki, ale da się  uformować z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
  2. Przygotowujemy NADZIENIE: myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki i drylujemy śliwki. Wrzucamy śliwki do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko – placek powinien mieć kilka  milimetrów grubości. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką w takiej ilości, która sprawi że  ciasto nie będzie lepiło się do wałka. Rozwałkowany placek posypujemy bułką tartą i cukrem  trzcinowym tak, by większość bułki i cukru znalazły się po środku placka.
  4. W centralnej części placka układamy owoce, następnie zawijamy brzegi ciasta do środka, by  uzyskać formę taką, jak widoczna na zdjęciach. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy cukrem.
  5. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wkładamy blaszkę z  galette do rozgrzanego na 180℃ piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Ciasto powinno  być rumiane, ale nie przypalone, a nadzienie pełne soku i bulgoczące.
Wegański galette ze śliwkami EasyVege.pl

*Jeśli szukacie fotografa uważnego na czułe kadry, polecam Wam Wojtka Kaszleja i Bartka Zackiewicza 😉

**A jeśli potrzebujecie przepisu na prostą, wegańską szarlotkę, to zapraszam Was TUTAJ.

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

4 Comments

    • Pani Ewo, czy pyta Pani o mąkę bez glutenu? Jeśli tak, to ja niestety nie znam żadnego przepisu na kruche, bezglutenowe ciasto, które pozwalałoby się aż tak elastycznie zawinąć. Natomiast może Pani zrobić ten spód https://easyvege.pl/weganska-tarta-z-budyniem-i-owocami/ , podpiec zgodnie z przepisem, następnie zamiast budyniu włożyć śliwki i zasypać bezglutenową kruszonką. A wtedy upiec. Będzie pyszne! 🙂

  1. Przepiękne zdjęcia ze ślubu! Jeszcze raz wszyskiego co najlepsze!
    I niech powstają jeszcze lepsze przepisy – inspirowane Waszym szczęściem i miłością – choć i w dotychczasowych bylo dużo serca!

    • Dziękujemy za komplementy, ale jeszcze bardziej za dobre życzenia! 🙂 Coś mi mówi, że ta jesień będzie pyszna! 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie Śniadanie z Parą Młodą

Next Story

Tofucznica idealna.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.