//

Pełnoziarniste, orkiszowe gofry z twarogiem, bez cukru.

5
(2)
Gofry z twarogiem EasyVege

Dawniej gofry były dla mnie synonimem pustych i zbędnych kalorii. Dziś jednak mam przepis na te pełnoziarniste gofry z twarogiem i wiem, że mogą być one zarówno dobrym śniadaniem na słodko, sensownym deserem, jak i wartościową przekąską!

W tym przepisie na gofry z twarogiem nie ma nic wymagającego. Nooo…może jedynie gofrownica, bo zakładam, że nie każdy ma ją w domu. Ale jeśli jednak masz już taki sprzęt lub chociaż wkładki do robienia gofrów montowane w opiekaczu do kanapek (tak jest u mnie), to cała reszta będzie prosta.

Tajemnicą dobrych gofrów są jakościowe składniki (świeże jajka, dobra mąka, twaróg…) i proporcje. A więc, by uzyskać pełnoziarniste gofry z twarogiem tak ekstremalnie chrupiące z zewnątrz, ale puszyste i mięciutkie w środku, musiałam poprawić recepturę kilka razy. I oto przed Wami gotowy przepis na bardzo dobre i sensowne gofry!

Wydaje mi się, że twaróg w tym przepisie można śmiało wymienić na zblendowane tofu naturalne.

SKŁADNIKI:

  • 100g mąki orkiszowej jasnej (np. typu 550)
  • 200g mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka (takie większe)
  • 250-300ml mleka roślinnego (lub tradycyjnego)
  • 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • wanilia
  • szczypta soli
  • 25g roztopionego masła klarowanego
  • odrobina masła klarowanego lub oleju kokosowego do posmarowania gofrownicy
  • DODATKOWO: jogurt naturalny, masło orzechowe, konfitury i dżemy oraz świeże owoce A W TYM SEZONIE najbardziej smakują mi te gofry polane odrobiną miodu, z łyżką jogurtu naturalnego, plasterkami gruszki i posypane kardamonem
Gofry z twarogiem EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzewamy gofrownicę,  by była naprawdę bardzo gorąca, gdy przystąpimy do pieczenia gofrów!

2. Twaróg blendujemy na gładką masę.

Warto podczas blendowania dolać do twarogu nieco mleka z przygotowanej wśród składników porcji, wtedy łatwiej będzie uzyskać gładką konsystencję sera.

3. Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika i dolewamy do masła mleko, mieszamy.

4. Oddzielamy białka od żółtek – żółtka umieszczamy w bardzo dużej misce, białka mogą wylądować w nieco mniejszej.

5. Do dużej miski z żółtkami dodajemy mąki, proszek do pieczenia, sodę, wanilię, zblendowany twaróg i mleko z masłem. Mieszamy wszystkie składniki mikserem na niskich obrotach do momentu aż powstanie gładkie, jednolite, gęste ciasto.

6. Do miski z białkami dodajemy ksylitol/erytrytol i ubijamy (czystymi i suchymi!) motylkami miksera aż do momentu gdy powstanie sztywna piana.

7. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki kuchennej, delikatnie staramy się wmieszać kolejne porcje ubitych białek w gęste ciasto. Mieszamy delikatnie, starając się, by białka jak najmniej straciły objętość. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników, najkrócej jak to możliwe.

Ciasto na orkiszowe gofry z twarogiem powinno na tym etapie mieć konsystencję budyniu.

8. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem gofrownicy, wypełniając dolne części foremek na gofry. Zamykamy pokrywę i pieczemy przez ok. 10 minut nie otwierając w tym czasie gofrownicy.

Podajemy orkiszowe gofry z twarogiem na ciepło lub po ostudzeniu, w towarzystwie ulubionych dodatków.

Gofry z twarogiem EasyVege tabela odżywcza

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WASZE OPINIE:

opinie_ev_gofry z twarogiem

SPRAWDŹ TEŻ INNE JESIENNE SMAKI:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Domowa i wegańska pumpkin spice latte.

Next Story

Wegańska zapiekanka gyros.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.