/

Wegańska zapiekanka gyros.

5
(3)
Wegańska zapiekanka gyros EasyVege

Drodzy, dziś przed Wami wegańska zapiekanka gyros, czyli przepis na obiad jednogarnkowy, szybki i prosty w przygotowaniu. Wiem, że uwielbiacie jednogarnkowe, domowe dania, które robi się błyskawicznie, nie ma wielkiego zmywania i sprzątania kuchni, a jedno gotowanie oznacza wiele porcji potrawy, które można łatwo przechować na kolejny dzień i odgrzać bez problemu! Powiedzieliście mi o tym wszystkim w ankiecie!

W odpowiedzi na Wasze potrzeby powstaje więc w mojej kuchni eBook, w którym już niedługo znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na wegańskie, jednogarnkowe dania obiadowe. Przygotujecie je sami w domu, szybko, z łatwo dostępnych składników. Będą to przepisy krótkie, proste – idealne do codziennego gotowania po pracy, po szkole, gdy nie mamy wiele czasu i ochoty na długie działania w kuchni.

Spójrzcie tylko! – te i wiele innych jednogarnkowych, wegańskich przepisów znajdziecie w eBooku, który już niedługo będzie gotowy!

Ebook jednogarnkowe
Ebook jednogarnkowe

A dziś przedsmak! – jednogarnkowy, prosty i szybki, domowy obiad z piekarnika!

Wegańska zapiekanka gyros - SKŁADNIKI:

na 4 porcje

  • 800g surowych ziemniaków, pokrojonych w cieniutkie plasterki
  • przyprawa gyros, do smaku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 300g ulubionego gyrosu roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 papryki czerwone, pokrojone na dość drobne paseczki
  • 80g kukurydzy z puszki
  • 3 niewielkie ogórki konserwowe pokrojone drobno (ja kroje w zapałkę)
  • sól, do smaku
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek keczupu
  • 100g startego sera (jeśli chodzi o ser wegański, to polecam Serio)
  • oliwa do wysmarowania formy, w której będziemy zapiekać
  • sos czosnkowy i pokrojone ogórki konserwowe, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki przyprawiamy solą i mieszanką przypraw do gyrosu, dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę z gyrosem, do momentu aż cebula będzie miękka i szklista, a gyros lekko przyrumieniony. Pod koniec smażenia dodajemy także czosnek i dokładnie mieszamy.

3. Paprykę, kukurydzę, ogórki i odrobinę soli mieszamy.

4. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, na dnie wykładamy połowę ziemniaków tak, by stworzyły zwartą warstwę. Na ziemniakach układamy gyros z cebulą i czosnkiem. Następnie paprykę z kukurydzą i ogórkami.

5. Na warstwę z surowych warzyw wykładamy majonez (i rozprowadzamy go cienką, równą warstwą po powierzchni całej zapiekanki), a następnie keczup (i rozprowadzamy go podobnie jak majonez).

6. Następnie wykładamy pozostałe ziemniaki tak, by stworzyły wierzch zapiekanki.

7. Naczynie do zapiekania zamykamy pokrywą lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200C na ok. 1 godzinę.

8. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, delikatnie zdejmujemy folię lub pokrywę (uważajcie na buchającą parę!) i wierzch zapiekanki posypujemy serem. Znów władamy zapiekankę do gorącego piekarnika, tym razem bez przykrycia i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut.

9. Podajemy na gorąco! – zapiekanka gyros będzie wspaniale smakować z sosem czosnkowym!

Wegańska zapiekanka gyros EasyVege tabela odżywcza
Wegańska zapiekanka gyros EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne zapiekanki:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Pełnoziarniste, orkiszowe gofry z twarogiem, bez cukru.

Next Story

Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.