/

Shepherd’s Pie, czyli wegańska zapiekanka pasterska.

5
(8)
Wegańska zapiekanka pasterska EasyVege.pl

Oto jest danie pewniak! – gdy trzeba przygotować obiad, który ma połączyć gusta wegan, wegetarian i wielbicieli tradycyjnej kuchni, to często powstaje u mnie ta wegańska zapiekanka pasterska.

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi dobrego puree. Podsmażane warzywa (zwłaszcza cebula i marchewka) z soczewicą, z sosem sojowym i z przyprawami, stają się prawdziwą lawiną umamicznego smaku, który także ma niewielu oponentów! Któż nie lubi pieczonych ziemniaków? Któż nie czuje otulającej radości, jaką daje gorąca, parująca miseczka z rozpływającą się w ustach zapiekanką?

Ta wegańska zapiekanka ma dwie warstwy. Górna to delikatne, rozpływające się w ustach, maślane puree ziemniaczane z wyczuwalnymi nutami gałki muszkatołowej i pieprzu. Dolna warstwa to prawdziwa sycąca eksplozja intensywnych smaków! – lekko pikantna masa z soczewicy i z warzyw, przyjemnie słona i umamiczna od sosu sojowego, ale z subtelną nutą słodyczy marchewki i cebuli.

Wszystkie składniki zapewne macie w domu, pracy jest niewiele, a więc spróbujcie koniecznie! 😉

Składniki:

na 4-6 porcji

WARSTWA GÓRNA:

  • 700g obranych ziemniaków
  • 1 łyżka wegańskiego masła
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • sól, do smaku
  • kilka łyżek mleka roślinnego o neutralnym smaku i zapachu LUB kilka łyżek roślinnej śmietany

WARSTWA DOLNA:

  • 150g suchej soczewicy brązowej lub zielonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 niewielka pietruszka
  • niewielki kawałeczek korzenia selera
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, do smaku
  • olej do smażenia, kilka łyżek
  • 200ml zimnej wody
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Soczewicę dokładnie i wielokrotnie płuczemy pod ciepłą i zimną wodą, następnie zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez ok. 40minut. Namoczoną soczewicę znów płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną soczewicę lekko i krótko blendujemy.

Nie chodzi o to, by zamienić soczewicę w gładką masę, ale o to, by nieco rozdrobnić większość ziaren.

2. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy z wody, dodajemy masło, pieprz, gałkę muszkatołową, sól i mleko lub śmietanę. Tłuczemy i ucieramy ziemniaki na gładkie puree, o konsystencji na tyle lekkiej, by udało się rozsmarować ziemniaki na wierzchu zapiekanki. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodajcie nieco więcej mleka lub śmietany.

Na czas przygotowywania dolnej warstwy zapiekanki, gotowe puree trzeba odstawić na bok, w garnku przykrytym pokrywką, by ziemniaki nie wyschły i nie ostygły zupełnie.

3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach warzywa korzeniowe (marchewkę, selera i pietruszkę), mieszamy i podsmażamy kilka minut na niewielkiej mocy palnika, by uprażyć, ale nie przypalić warzyw.

4. Do warzyw w patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, majeranek, pieprz ziołowy i czarny. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Warzywa nie powinny zupełnie zmięknąć, pozostaną elastyczne i chrupiące.

5. Następnie do patelni dodajemy przecier pomidorowy oraz wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie całość aż koncentrat się rozpuści. Przykrywamy patelnię i podgrzewamy całość aż zawrze. Wtedy wyłączamy palnik, dodajemy do patelni ugotowaną i lekko zblendowaną soczewicę, mieszamy całość. Powstanie dość gęsta lepka, masa.

6. Sprawdzamy czy masa z soczewicy i warzyw nie potrzebuje więcej soli, ewentualnie dosalamy.

7. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem, na dno wykładamy warzywa z soczewicą, uklepujemy dokładnie, wyrównujemy. Na górę wykładamy ziemniaczane puree i rozsmarowujemy je równomiernie.

8. Piekarnik rozgrzewamy do 180C (funkcja góra-dół), wegańska zapiekanka powinna piec się przez ok. 45-55minut.

Podajemy danie gorące, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to możecie odgrzać zapiekankę nazajutrz, gdy będzie smakowała jeszcze lepiej! 😉

Wegańska zapiekanka pasterska EasyVege.pl

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj też inne obiady z piekarnika

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 8

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska pieczeń z tofu, czyli szybki, domowy obiad na co dzień.

Next Story

Domowe zapiekanki, czyli „Zapieksy 4 strony świata” ;-)

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.