//

Wegańska zapiekanka chili sin carne.

5
(3)
Wegańska zapiekanka EasyVege.pl

Gdybym miała przygotować tylko jedno wytrawne danie na małe przyjęcie sylwestrowe w swoim domu, byłaby to wegańska zapiekanka chili sin carne! 😊

Okres między Świętami Bożego Narodzenia, a Nowym Rokiem, postanowiliśmy spędzić jak urlop, tyle że bez dalekiej podróży. Znaleźliśmy jednak czas na odpoczynek, odwiedziny u rodzin, spotkania z przyjaciółmi, randki tylko we dwoje i małe przyjemności. Po ostatnich (bardzo aktywnych na wielu frontach) tygodniach, czuliśmy że potrzebujemy oddechu i chwili zatrzymania się. To właśnie dlatego EasyVege jest teraz mniej aktywne. Bez obaw jednak, wracam w Nowym Roku z nową energią i z dawną systematycznością! 😉

A w myśl szukania sposobów na odpoczynek, szukałam też pomysłu na proste, efektowne, pyszne danie sylwestrowe, które przygotuję bez trudu i będę mogła obdzielić nim kilka osób. Tak powstała ta oto wegańska zapiekanka chili sin carne – polecam Wam ją na nadchodzącą noc sylwestrową!

SKŁADNIKI:

  • 300 g wegańskiego niemięsa mielonego o dobrym składzie
  • 2 papryki (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i dokładnie wypłukanej pod bieżącą wodą)
  • 1 mała puszeczka (ok. 70 g) kukurydzy (odsączonej i wypłukanej)
  • 250-300 ml passaty pomidorowej
  • garść pomidorków koktajlowych (przekrojonych na połówki)
  • garść liści kolendry lub natki pietruszki (drobno posiekanej)
  • ½ łyżeczki ostrego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 5 placków tortilli lub lawaszu
  • nieco sera do posypania (jeśli chodzi o sery wegańskie do zapiekania, to polecam tylko Serio)

+

  • DO PODANIA: limonka i sos majonezowy
Wegańska zapiekanka chili sin carne EasyVege

PRZYGOTOWANIE:

1. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy niemięso mielone, mieszamy i podsmażamy kilka minut.

2. Dodajemy przyprawy (sól, chili, paprykę słodką, kumin, oregano) oraz czosnek. Mieszamy i znów podsmażamy przez kilka minut.

3. Do składników podsmażanych na patelni dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy przez kolejnych kilka minut.

4. Wlewamy passatę pomidorową, mieszamy dokładnie, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię. Pod przykryciem dusimy zawartość patelni przez 7 – 10 minut, mieszając od czasu, do czasu.

5. Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i czekoladę, mieszamy i znów przykrywamy pokrywką. Czekamy aż zawartość patelni porządnie zawrze. Wtedy wyłączamy i nieco studzimy gotowe już chili sin carne.

6. Tortownicę z odpinanymi ściankami, wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy cieniutko olejem. Układamy 2 warstwy placków tortilli lub lawaszu. Trzeba zrobić to tak, by brzegi placków były wywinięte do góry.

Dostępne w większości marketów placki tortilli mają bardzo nieapetyczne składy, pełne substancji chemicznych, polepszaczy i konserwantów. Dlatego warto poszukać placków lawaszu – te mają zwykle, prosty i dobry skład. Ja używałam właśnie prostokątnych placków lawaszu.

7. Chili sin carne dzielimy tak, by uzyskać 3 ½ (trzy i pół) porcji. Na dwóch warstwach placków układamy pierwszą porcję chili. Następnie dokładamy kolejny placek i na nim drugą porcję chili. I potem kolejny placek i trzecią porcję chili, a na to ostatni placek. Na ten ostatni placek wykładamy ostatnią połowę porcji chili, układamy przepołowione pomidorki koktajlowe, ewentualnie posypujemy też całość serem.

8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok. 1 godzinę. Przed wyjęciem z tortownicy, wegańska zapiekanka chili sin carne musi nieco ostygnąć, wtedy też łatwiej będzie ją pokroić na zgrabne porcje.

9. Podajemy zapiekankę z sosem majonezowym, natką pietruszki lub kolendry i z pryśnięciem limonki.

Zapiekanka chili sin carne EasyVege tabela
Wegańska zapiekanka chili sin carne EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Poświąteczny pudding z makowca – przepis zero waste.

Next Story

Sałatka z uszkami na ciepło, czyli wegański zero waste po Świętach.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.