//

Sałatka z uszkami na ciepło, czyli wegański zero waste po Świętach.

5
(3)
Sałatka z uszkami na ciepło EasyVege

Uwielbiam kuchnię zero waste na co dzień, ale szczególną jej wartość dostrzegam po Świętach, gdy w naszych domach zalegają nadwyżki jedzenia. Ta wegańska sałatka z uszkami na ciepło będzie idealną odskocznią od świątecznych smaków.

Oto przepis dla tych z Was, którym pozostały jeszcze poświąteczne zapasy uszek z grzybami (ja dostałam w prezencie wspaniałe uszka mojej Chrzestnej!) lub pierogów z kapustą i grzybami, ale także dla każdego, kto ma w domu paczkę dobrych tortellini i chce zrobić z nich coś pysznego!

Wypróbujcie ten prosty przepis z wykorzystaniem poświątecznych resztek, przyprawcie danie według mojego przepisu, a powstanie szybki i zdrowy, wegański posiłek z azjatyckimi nutami.

SKŁADNIKI:

na ok. 4 porcje

  • 700 g ugotowanych al dente uszek z grzybami, pierogów z kapustą i grzybami lub podobnych pierożków tortellini
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 garście szpinaku
  • 1 – 2 łyżki oleju kokosowego
  • kilka łyżek wody
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/syropu z agawy LUB 1 łyżeczka cukru
  • ostre chili, do smaku
  • sok z cytryny, do smaku
  • olej z prażonego sezamu, do smaku

+

  • ziarna sezamu, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C.

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, obraną cebulę kroimy jak lubimy, czosnek przeciskamy przez praskę, szpinak dokładnie myjemy.

3. W dużej misce mieszamy pierożki z marchewką, cebulą, czosnkiem i szpinakiem, dodajemy sos sojowy, syrop klonowy i chili.

4. Przekładamy całość do naczynia, dolewamy kilka łyżek wody, przykrywamy naczynie pokrywką lub owijamy folią aluminiową.

5. Wkładamy danie do piekarnika i zapiekamy przez ok. 50 – 60 minut. Po tym czasie pierożki powinny być miękkie, a marchewka upieczona ale wciąż chrupiąca i elastyczna.

6. Gorącą sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem z sezamu i mieszamy delikatnie, by nie uszkodzić pierożków. Sałatka z uszkami będzie świetnie smakowała i wyglądała jeśli podamy ją posypaną sezamem.

Sałatka z uszkami na ciepło EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WYPRÓBUJ TEŻ INNE DANIA ZERO WASTE:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska zapiekanka chili sin carne.

Next Story

Wegańskie massaman curry.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.