/

Wegański smalec ze skwarkami.

0
(0)
2
Wegański smalec EasyVege.pl

W mojej kuchni jest kilka takich przepisów, które zaskakują mięsożerców, bo bardzo trudno rozpoznać, że to wegańska (a nie tradycyjna!) wersja znanego dania. Dodatkowo, ostatecznie okazywało się zwykle, że to danie w wersji bezmięsnej jest zdecydowanie lepsze niż w tradycyjnej. Smalec wegański wywoływał zachwyt gdziekolwiek się pojawiał…

A bywał i na wyprawie w góry (wśród wielbicieli mięsa), i na stole mojego taty (który uwielbia i sam przygotowuje tradycyjny smalec ze skwarkami), i nawet podczas przedświątecznego przyjęcia dla przyjaciół (gdzie okazał się najszybciej znikająca przekąską!).

Podobny przepis ukazał się już w moim świątecznym ebooku z „jadalnymi prezentami”, które możemy przygotować we własnej kuchni. Podobny, ale nie ten sam. Ten został udoskonalony w ostatnim czasie i przekazuję Wam dziś jego lepszą wersję!

Oto smalec wegański, a więc moja propozycja dla prawdziwych wielbicieli mięsnych smaków.

Składniki na smalec wegański:

  • 300g niemięsa mielonego Beyond Meat
  • 2 spore cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia + 8-10 łyżek tego samego oleju rzepakowego do późniejszego wmieszania
  • 8-10 łyżek oleju kokosowego rafinowanego (bezzapachowego)
  • sól, do smaku (ok. 1-2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki ostrego chili
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wegański smalec EasyVege.pl

Przygotowanie:

  1. Fasolę odsączamy, bardzo dokładnie płuczemy i zostawiamy w sicie, by jak najdokładniej odciekła z niej woda. Następnie rozdrabniamy ją widelcem lub malakserem na drobne, nieregularne grudki.
  2. Rozgrzewamy 5 łyżek oleju do smażenia i smażymy na nim drobno posiekaną cebulkę z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ziarnami pieprzu. Cebula powinna się zrumienić. Kiedy cebulka będzie rumiana, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszając często, nadal smażymy, by i czosnek stał się rumiany. 
  3. Następnie dodajemy na patelnię niemięso. Rozdrabniamy je na drobne grudki i smażymy kilkanaście minut. Gdy mięso nie będzie już surowe, ale nadal jeszcze będzie wilgotne i soczyste, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i mieszając od czasu do czasu, zesmażamy niemięso na skwarki. 

Kawałki niemięsa powinny stać się ciemne, wyprażone, może trochę przypieczone, ostre i słone. Nie muszą być twarde i suche, doprowadzamy je do takiej formy, w jakiej chcemy mieć je później w smalcu.

  1. Gdy uznamy, że niemięso jest już gotowe, wyjmujemy liście laurowe. Możemy też wyjąć ziarna ziela angielskiego i pieprzu, ale ja akurat tego nie robię, ponieważ zupełnie mi one nie przeszkadzają.  
  2. Dodajemy fasolę do patelni, mieszamy wszystkie składniki dokładnie i podsmażamy jeszcze ok. 5 minut. Wyłączamy palnik pod patelnią.
  3. Do składników znajdujących się na patelni, dodajemy olej kokosowy oraz dodatkowe 8-10 łyżek oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy aż do momentu gdy znikną kawałeczki oleju kokosowego w stanie stałym. Cały tłuszcz powinien być płynny. 
  4. Przekładamy smalec do słoiczków. Komponujemy słoiczki tak, by najpierw ¾ każdego słoiczka uzupełnić niemięsem z przyprawami, a później pozostałym w misce tłuszczem zalać wierzch. 
  5. Smalec wegański powinien stężeć w ciągu kilku godzin w lodówce i w lodówce właśnie polecam go przechowywać. Natomiast ok. 30 minut przed podaniem, dobrze jest wyjąć słoiczek na blat – wtedy smalec mięknie i dobrze się rozsmarowuje. 

Na tacy wegański smalec, kromki chleba i ogórki kiszone.

Wegański smalec EasyVege.pl

 

 

* Jeśli ten przepis przypadł Ci do gustu, to wypróbuj także kultową pastę pasztetową.

Pasztetowa wegańska.

Obserwuj EasyVege na:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

2 Comments

    • Jeśli chcesz zamienić niemięso marki Beyond innym niemięsem mielonym, to oczywiście jak najbardziej możesz! Jeśli natomiast chcesz zupełnie zrezygnować z tego składnika, to możesz użyć w zamian rozdrobnionej fasoli lub tofu, natomiast wtedy smak i konsystencja nie będą tak wierną kopią tradycyjnego smalcu ze skwarkami 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Test przepisu KUKBUKa – Pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą.

Next Story

Wegańska zupa – krem koperkowy.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.