Nie wiem co na to algorytm (pewnie biedak nie będzie zachwycony…), ale ja po raz kolejny w tym miesiącu mam ochotę podzielić się z Wami przepisem na gofry! 😉 Tym razem proste, wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami. Lekkie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Bez grama cukru, ale czuję że posmakują zwłaszcza dzieciom i łasuchom, bo słodkość owoców jest tu wyraźnie wyczuwalna.
Za oknem ciemno, szaro i zimno, poranki takie trudne, wieczory takie długie – jeśli nie właśnie teraz, to kiedy będzie najlepszy czas na domowe wegańskie gofry? Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko! – po prostu blendujemy razem składniki, a następnie mieszamy ze startym jabłkiem i pieczemy w porządnie rozgrzanej gofrownicy!
PS.Jeśli chcecie upiec te gofry w wersji wegetariańskiej, to:
(1) z powodzeniem możecie wymienić siemię lniane na 2 jajka, pamiętając jednocześnie, że wtedy trzeba zmniejszyć ilość użytego mleka roślinnego, ok. 200-300ml powinno wystarczyć
(2) możecie oczywiście użyć masła tradycyjnego
PS2. Gdy minie sezon na dynię, możecie zastąpić ją marchewką, batatem, dojrzałym bananem lub jabłkiem 😉
SKŁADNIKI:
na ok. 8-10 gofrów
3 łyżki musu dyniowego ztego przepisu na kawę dyniową LUB po prostu 3 łyżki upieczonej dyni + trochę korzennych przypraw i jakieś słodzidło (np. syrop klonowy), do smaku
1 jabłko, starte na tarce o grubych oczkach
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6-8 łyżek wody
300g mąki orkiszowej drobnej, np. typu 500
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
400ml mleka roślinnego
25g roztopionego masła wegańskiego lub oleju kokosowego
+ odrobina tłuszczu do smarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE:
1. Do wysokiego naczynia (np. dzbanek, naczynie od blendera żyrafy lub kielich blendera kielichowego) wrzucamy mus dyniowy, siemię lniane + 6-8 łyżek wody, wlewamy mleko roślinne oraz roztopiony tłuszcz. Blendujemy na gładką masę.
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Znów blendujemy do momentu aż powstanie gęste, jednolite ciasto o konsystencji ciepłego budyniu.
3. Odstawiamy ciasto na 5-7 minut, by odpoczęło. Rozgrzewamy gofrownicę porządnie, powinna być mocno nagrzana.
4. Dodajemy do ciasta starte jabłko i mieszamy już teraz łyżką, by nie stracić jabłkowych wiórek, które tak świetnie upieką się w gofrach!
5. Wylewamy ciasto na wegańskie gofry do rozgrzanych foremek gofrownicy tak, by ciasto obficie pokryło całą dolną formę. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry przez ok. 10 minut NIE OTWIERAJĄC URZĄDZENIA PODCZAS PIECZENIA! – to ważne! 😉 Dzięki temu gofry ładnie rosną!
Ciasta wlejcie raczej za dużo niż za mało, wtedy gofry wegańskie wyjdą kształtne, wypieczone i chrupiące! Najlepsze gofry wychodzą wtedy, gdy ciasta jest na tyle dużo, że podczas pieczenia zaczyna ono delikatnie wypływać bokami gofrownicy! 😉
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności