//

Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami.

5
(7)
Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami EasyVege

Nie wiem co na to algorytm (pewnie biedak nie będzie zachwycony…), ale ja po raz kolejny w tym miesiącu mam ochotę podzielić się z Wami przepisem na gofry! 😉 Tym razem proste, wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami. Lekkie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Bez grama cukru, ale czuję że posmakują zwłaszcza dzieciom i łasuchom, bo słodkość owoców jest tu wyraźnie wyczuwalna.

Za oknem ciemno, szaro i zimno, poranki takie trudne, wieczory takie długie – jeśli nie właśnie teraz, to kiedy będzie najlepszy czas na domowe wegańskie gofry? Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko! – po prostu blendujemy razem składniki, a następnie mieszamy ze startym jabłkiem i pieczemy w porządnie rozgrzanej gofrownicy!

PS.Jeśli chcecie upiec te gofry w wersji wegetariańskiej, to:

(1) z powodzeniem możecie wymienić siemię lniane na 2 jajka, pamiętając jednocześnie, że wtedy trzeba zmniejszyć ilość użytego mleka roślinnego, ok. 200-300ml powinno wystarczyć

(2) możecie oczywiście użyć masła tradycyjnego

PS2. Gdy minie sezon na dynię, możecie zastąpić ją marchewką, batatem, dojrzałym bananem lub jabłkiem 😉

SKŁADNIKI:

na ok. 8-10 gofrów

  • 3 łyżki musu dyniowego z tego przepisu na kawę dyniową LUB po prostu 3 łyżki upieczonej dyni + trochę korzennych przypraw i jakieś słodzidło (np. syrop klonowy), do smaku
  • 1 jabłko, starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6-8 łyżek wody
  • 300g mąki orkiszowej drobnej, np. typu 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400ml mleka roślinnego
  • 25g roztopionego masła wegańskiego lub oleju kokosowego

+ odrobina tłuszczu do smarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wysokiego naczynia (np. dzbanek, naczynie od blendera żyrafy lub kielich blendera kielichowego) wrzucamy mus dyniowy, siemię lniane + 6-8 łyżek wody, wlewamy mleko roślinne oraz roztopiony tłuszcz. Blendujemy na gładką masę.

2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Znów blendujemy do momentu aż powstanie gęste, jednolite ciasto o konsystencji ciepłego budyniu.

3. Odstawiamy ciasto na 5-7 minut, by odpoczęło. Rozgrzewamy gofrownicę porządnie, powinna być mocno nagrzana.

4. Dodajemy do ciasta starte jabłko i mieszamy już teraz łyżką, by nie stracić jabłkowych wiórek, które tak świetnie upieką się w gofrach!

5. Wylewamy ciasto na wegańskie gofry do rozgrzanych foremek gofrownicy tak, by ciasto obficie pokryło całą dolną formę. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry przez ok. 10 minut NIE OTWIERAJĄC URZĄDZENIA PODCZAS PIECZENIA! – to ważne! 😉 Dzięki temu gofry ładnie rosną!

Ciasta wlejcie raczej za dużo niż za mało, wtedy gofry wegańskie wyjdą kształtne, wypieczone i chrupiące! Najlepsze gofry wychodzą wtedy, gdy ciasta jest na tyle dużo, że podczas pieczenia zaczyna ono delikatnie wypływać bokami gofrownicy! 😉

Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami EasyVege tabela odżywcza
Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WASZE OPINIE:

opinie_ev_gofry z dynią

WYPRÓBUJ TEŻ:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańska zapiekanka gyros.

Next Story

Szybki krupnik wegański na zdrowy brzuszek.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.