Szybki krupnik wegański na zdrowy brzuszek.

5
(4)
Wegański krupnik z kaszą gryczaną EasyVege

W moim rodzinnym domu istniała tzw. zupka żołądkowa, czyli prosta, szybka zupa, którą mama gotowała, gdy ktoś skarżył się na problemy z brzuchem, niestrawność i potrzebował lekkostrawnej, ale pożywnej i rozgrzewającej zupy. Mama gotowała tę zupę na wodzie z masłem, z warzywami korzeniowymi i z dodatkiem kaszy. Przepis przetrwał wiele lat choć nieco zmieniony. W oparciu o maminą recepturę ja gotuję dziś krupnik wegański z kaszą gryczaną, który koi żołądek, wspomaga pracę jelit i łagodzi przykre objawy kłopotów z trawieniem.

Ten krupnik wegański zawiera jedną z dwóch moich ulubionych kasz! Kasza gryczana niepalona, to złoto w kuchni, które tak rzadko doceniamy…

– jest świetnym źródłem roślinnego białka (ok. 13g białka w 100g kaszy), więc dostarczy Ci niezbędnych aminokwasów, których Twój organizm nie jest w stanie sam wytworzyć,

– zawiera dużo magnezu fosforu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi, a więc dobrej jakości kasza zastąpi Ci garść suplementów!

– jest bogata w witaminy z grupy B, a dzięki temu wpływa na poprawę naszego nastroju i na łagodzenie napięć nerwowych,

– to kasza obfita w błonnik, usprawniająca prace jelit, wspomagająca sprawne oczyszczanie układu pokarmowego, dzięki czemu pozwala zachować w zdrowiu i w dobre formie całą mikrobiotę jelitową!

– kleik gryczany, który powstaje w efekcie rozgotowania łamanej kaszy gryczanej w zupie, wspaniale łagodzi podrażnienia w układzie pokarmowym,

– jest źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu naszych chorób cywilizacyjnych,

– obniża poziom cholesterolu,

– reguluje ciśnienie,

– działa przeciwmiażdżycowo i wzmacnia naczynia krwionośne,

– obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału i choroby niedokrwiennej serca.

A poza tym, kasza gryczana niepalona (pomimo famy, która się za nią ciągnie!) jest po prostu pyszna! – ważne, by starać się kupować kaszę ekologiczną! To naprawdę wpływa nie tylko na jej smak, ale także na właściwości zdrowotne!

SKŁADNIKI:

  • 2l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 500g obranych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 80-100g kaszy gryczanej niepalonej, najlepiej krakowskiej (czyli tej łamanej), ale oczywiście może być także zwykła kasza
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól i pieprz do smaku, kurkuma dla koloru, świeża natka do podania

PRZYGOTOWANIE:

1.Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz mielony, cukier, sól, sos sojowy oraz oliwę. Zagotowujemy całość i gotujemy przez ok. 10 minut.

2. Obrane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, podobnie przygotowujemy marchewki, pietruszkę i selara. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Kaszę płuczemy kilkukrotnie pod chłodną wodą.

3. Do gotującej się wciąż wody z przyprawami, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz majeranek. Przykrywamy garnek pokrywką, pozwalamy się zupie zagotować i gotujemy przez ok. 3-5 minuty.

4. Dodajemy do zupy kaszę gryczaną, mieszamy i znów gotujemy zupę pod pokrywką przez kilkanaście minut, do momentu aż warzywa i kasza będą miękkie.

5. Następnie, za pomocą tłuczka do ziemniaków, staramy się nieco rozdrobnić kostki ugotowanych warzyw, pływające w zupie, by uzyskać zawiesistą konsystencję.

UWAGA: Nie chodzi o rozdrobnienie zupy na gładki krem, dlatego nie używamy blendera. Chodzi o to by nasz krupnik wegański zyskał przyjemną, gęstą, zawiesistą konsystencję, w której jednak wyraźnie wyczuwalne będą grudki warzyw.

6. Tak przygotowany krupnik wegański doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Możemy też dodać kurkumy dla koloru. Odstawiamy gorącą zupę na ok. 10minut pod pokrywką, a następnie podajemy gorący krupnik wegański z dodatkiem natki pietruszki.

Wegański krupnik z kaszą gryczaną EasyVege

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

WASZE OPINIE:

opinie_ev_krupnik

WYPRÓBUJ TEŻ INNE ZUPY:

OBSERWUJ EASYVEGE NA:

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie gofry z dynią, jabłkiem i korzennymi przyprawami.

Next Story

Wege śniadanie pełne białka – pudding z komosy ryżowej.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.