Dyniowy sernik mascarpone – puszysty jak chmurka i bez glutenu.

5
(1)
Dyniowy sernik mascarpone.

Dla kogo jest ten deser?

– dla wielbicieli puszystych jak chmurka, delikatnych i kremowych serniczków

– dla miłośników słodkich, korzennych smaków

– dla osób, które unikają glutenu, ale jedzą sery, jaja i masło

– dla tych wszystkich, którzy wciąż jeszcze nie mają dość dyni! 😉

SKŁADNIKI:

na blaszkę/formę o średnicy ok. 24cm

SPÓD:

  • 100g mąki kokosowej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g cukru pudru
  • 15g kakao
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 150g zimnego masła

NADZIENIE:

  • 600g obranej, pokrojonej w kostkę, dojrzałej dyni piżmowej lub hokkaido
  • 250g zimnego mascarpone
  • 3 zimne jajka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ziarna z 2-3cm laski waniliowej
  • 3 łyżki wody

POLEWA:

  • 3 łyżki tłustej śmietany kokosowej lub śmietanki tradycyjnej (ja użyłam 3 kopiastych łyżek ubitej na sztywno śmietanki kokosowej, którą akurat miałam w lodówce)
  • 100g białej czekolady

Sernik dyniowy.

PRZYGOTOWANIE:

  1. DYNIOWA BAZA: Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej do takiego z pokrywką), wlewamy 3 łyżki wody, zamykamy naczynie i pieczemy w 200C przez 1 godzinę. Następnie nieco studzimy upieczoną dynię i dodajemy cynamon, imbir oraz wanilię. Blendujemy wszystko na bardzo gładką masę. Wkładamy do lodówki i chłodzimy dynię, która nie musi być lodowato zimna, ale nie może być też ani trochę ciepła.
  2. SPÓD wymaga 5 minut pracy. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy i rozcieramy w palcach tak długo, aż powstanie elastyczna, lepka kruszonka. Na spód tortownicy (najlepiej takiej z odpinanymi bokami) wkładamy papier do pieczenia. Przesypujemy ciasto do tortownicy i wylepiamy ciastem tortownicę tak, by powstał spód oraz ranty. Mocno dociskamy ciasto, by spód był stabilny i jednolity po upieczeniu. Owiniętą w folię spożywczą tortownicę z surowym ciastem, wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto musi być twarde i bardzo dobrze schłodzone. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy piekarnik (funkcja góra-dół) do 180C i do gorącego piekarnika wstawiamy tortownicę (oczywiście wcześniej zdejmujemy folię😉). Pieczemy ok. 10-12 minut i nieco studzimy.
  3. NADZIENIE: Schłodzoną dynię z przyprawami miksujemy przez chwilę mikserem na wysokich obrotach, by napowietrzyć masę, a następnie – ciągle miksując – dodajemy po łyżce mascarpone. Miksujemy dodając ser małymi porcjami, aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
  4. Jajka ubijamy mikserem w dużej misce aż do uzyskania jasnej, gęstej, puszystej, kremowej piany. Następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, nie wszystko na raz) i jeszcze przez chwilę miksujemy, by połączyć cukier z jajkami.
  5. Do jajecznej, słodkiej masy dodajemy krem z dyni i mascarpone (powoli, łyżka po łyżce) i miksujemy nadal, ale tym razem delikatnie, na małej mocy miksera. Gdy tylko składniki się połączą, kończymy miksowanie.
  6. Ubitą masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180C (funkcja góra-dół) przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika! Sernik powinien być jedynie lekko zarumieniony, puszysty i równo ścięty.
  7. Studzimy sernik najpierw w uchylonym piekarniku (ok. 20-30 minut), a następnie na kratce.
  8. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z palnika i nieco studzimy. Gdy będzie już jedynie lekko ciepła, ale wciąż płynna, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i studzimy sernik na blacie lub w lodówce.

Jeśli schłodzicie sernik w lodówce, nadzienie będzie nadal bardzo puszyste, ale bardziej stabilne i łatwiej podzielicie ciasto na porcje. Ciasto w temperaturze pokojowej także trzyma fason i (przy odrobinie wprawy oraz ostrym nożu) można pokroić je na ładne porcje.

Puszysty sernik dyniowy.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Szybka, jesienna zupa fasolowa.

Next Story

Ciecierzyca Tikka Masala – indyjski gulasz wegański.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.