Szybka, jesienna zupa fasolowa.

5
(2)
Szybka, jesienna fasolowa zupa.

…czyli taka zupa idealna do podgrzania i zaserwowania po listopadowym spacerze. Pełna odżywczych warzyw, sycąca podpieczoną fasolą, aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna w zestawie z kromką świeżego chleba.

SKŁADNIKI:

  • 2-2.5l wywaru warzywnego
  • 1 puszka ugotowanej fasoli borlotti/pinto/białej (ok. 250g fasoli)
  • 400g ziemniaków (obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę)
  • ¼ małego selera (obrana i pokrojona w niewielką kostkę)
  • 1 duża marchewka (obrana i pokrojona w niewielką kostkę)
  • 1 niewielka pietruszka (obrana i pokrojona w niewielką kostkę)
  • 1 cebula (obrana i pokrojona w cienkie pióra)
  • 1 mały por (pokrojony w drobne talarki)
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1-2 łyżeczki soli, do smaku (w zależności czy i jak bardzo słony jest wywar warzywny)
  • ½ – 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • garść świeżego, posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki wody

 EW.

  • sos sojowy
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką (lub do zwykłego naczynia do zapiekania, które owiniemy szczelnie folią aluminiową na czas pieczenia) wrzucamy fasolę, cebulę, pora, czosnek, majeranek, pieprz, kminek, nieco soli, olej i 2-3 łyżki wody. Mieszamy wszystko dokładnie i wstawiamy do piekarnika, który ustawiamy na 180 – 200C i pieczemy przez 1 godzinę.
  2. Mniej więcej po upływie 40-45 minut pieczenia warzyw z fasolą, zagotowujemy w dużym garnku wywar warzywny. Do gotującego się wywaru dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i pozwalamy pogotować się przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy do wywaru selera wraz z pietruszką i znów pozwalamy składnikom pogotować się razem przez 2-3 minuty. Kolejno dodajemy marchewkę i znów tak samo, pozwalamy składnikom gotować się przez kilka minut.
  3. Dodajemy do wrzącego wywaru gorące, upieczone warzywa z fasolą i wraz z całym płynem, który powstał w naczyniu do pieczenia. Staramy się też wydobyć z naczynia wszystkie przyprawy, które pozostały na dnie lub na ściankach. W nich jest smak! 😊 Mieszamy dokładnie zupę i gotujemy razem do momentu aż ziemniaki i marchewka będą odpowiednio miękkie.
  4. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania. Jeśli wywar nie był zbyt esencjonalny, to warto dodać także nieco sosu sojowego oraz łyżeczkę cukru. Dodajemy także posiekany drobno koperek.
  5. Gdy wszystkie składniki są już miękkie, polecam jeszcze za pomocą tłuczka do ziemniaków, zmienić nieco konsystencję zupy. A więc, wkładamy do garnka tłuczek do ziemniaków i ubijamy nieco warzywa i fasolę tak, by 1. kawałki warzyw i ziarna fasoli stały się nieco rozgniecione, 2. konsystencja zupy stała się bardziej zawiesista, gęstsza, mniej klarowna. Tu nie chodzi o uzyskanie kremowej konsystencji, nie ugniatajcie długo i na pewno nie próbujcie zblendować zupy! Tu chodzi o rozdrobnione cząstki warzyw oraz fasoli w przyjemnie gęstej zupie! 😉

Do tej zupy idealnie pasuje kromka świeżego, chrupiącego chleba… 😉

Na zdrowie i smacznego!

Wegańska fasolowa.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni przepis

Rozgrzewający, wegański „rosołek” na jesienne chłody.

Następny przepis

Dyniowy sernik mascarpone – puszysty jak chmurka i bez glutenu.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.