Nawet jeśli na co dzień uwielbiamy eksperymentować w kuchni, wykorzystywać nowe składniki, szukać inspiracji i tworzyć swoje własne, unikatowe smaki, to jednak… Bądźmy szczerzy: czasem każdy chce po prostu zjeść najzwyklejszy na świecie, najprostszy obiad! W takich chwilach pieczone kotlety wegańskie będą jak znalazł!
Najbardziej tradycyjny, polski, domowy obiad – gotowane, tłuczone ziemniaki, kotlet i jakieś warzywo. Np. moje ulubione ogóreczki ze słoika, prosto od mamy! – mmm… Czy istnieje ktoś, kto raz na jakiś czas nie ma apetytu na takie danie?
Mój przepis na pieczone kotlety wegańskie pozwala łatwo i szybko przygotować wegańską wersję klasycznego talerza obiadowego!
Jeśli natomiast ktoś z Was ma dziś ochotę na dobry, domowy fast-food w formie wielkiego i wypakowanego po brzegi burgera, to te kotlety świetnie sprawdzą się też w roli dobrego hamburgera do bułki! 😉 Tylko wtedy zróbcie trochę większe porcje (a więc nie dzielcie masy na 7-8 mniejszych, ale na 4-5 dużych porcji) i pieczcie kotlety nieco dłużej.
SKŁADNIKI:
na 7-8 kotletów
300 g niemięsa mielonego
200 g ugotowanej soczewicy brązowej lub zielonej (to będzie ok. 70 g suchej soczewicy)
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
pieprz ziołowy, do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
1 łyżeczka suszonego majeranku
oliwa z oliwek, kilka łyżek
bułka tarta, 2-3 łyżki do kotletów + kilka łyżek do panierowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Soczewicę blendujemy na gładką masę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Smażymy do momentu aż cała woda odparuje, cebulka będzie zarumieniona, a grzyby pachnące. Na koniec smażenia, dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy przez 1-2minuty.
3. Do dużej miski wrzucamy niemięso, dodajemy zblendowaną soczewicę, podsmażone pieczarki z cebulą i z czosnkiem (oraz z całym olejem z patelni), sól, pieprz ziołowy i majeranek. Mieszamy wyrabiamy dłonią masę aż do momentu, gdy składniki dokładnie się wymieszają, a masa na kotlety będzie lepka i zwarta na tyle, by łatwo było formować zgrabne porcje.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, funkcja góra-dół.
5. Formujemy kotlety i panierujemy je delikatnie w bułce tartej. Układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wkładamy kotlety do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20minut. Następnie przewracamy je na drugą stronę i znów pieczemy przez kolejne 20minut.
Gotowe pieczone kotlety wegańskie będą miały miękki środek, ale chrupiącą skórkę. Przed podaniem, warto pozwolić im kilka minut ostygnąć na kratce.
Pani Joanno, różnych rodzajów niemięsa mielonego jest bardzo dużo w większości supermarketów na dziale wege, w lodówkach zwykle. ALE… Niestety moim zdaniem nie wszystkie te produkty nadają się do jedzenia. Trzeba czytać składy! Ja w ciemno polecam produkty CulturedFoods (trzeba zamówić przez internet, ale warto!) lub Heura (te są w marketach, może Pani też kupić burgera od nich i rozdrobnić na mielone) – uściski! 😉
Witam skąd bierze Pani niemięso ?
Pani Joanno, różnych rodzajów niemięsa mielonego jest bardzo dużo w większości supermarketów na dziale wege, w lodówkach zwykle. ALE… Niestety moim zdaniem nie wszystkie te produkty nadają się do jedzenia. Trzeba czytać składy! Ja w ciemno polecam produkty CulturedFoods (trzeba zamówić przez internet, ale warto!) lub Heura (te są w marketach, może Pani też kupić burgera od nich i rozdrobnić na mielone) – uściski! 😉