//

Odchudzony wegański sernik waniliowy z mango.

5
(5)
Wegański sernik z mango EasyVege

Ten wegański sernik, to odpowiedź na potrzeby każdego, kto poszukuje łatwego przepisu na zdrowe słodkości. Sernik jest odchudzony, bogaty w białko, oczywiście bez laktozy, bez trudu przygotujecie go też w wersji niemal bez cukru (odrobina jest w skyrze…) lub bez glutenu (bezglutenowe herbatniki załatwią sprawę).

„Wiosenny, lekki i łatwy deser w sam raz na ciepłe popołudnie…to?” – pomyślałam w miniony piątek i do głowy przyszło mi kilka sprawdzonych, dobrych przepisów. Zorientowałam się jednak, że nie ma wśród nich żadnego wegańskiego sernika. I właśnie taki deser wymarzyłam sobie na ten wiosenny weekend! – subtelnie słodki, orzeźwiający, lekki… Co ważne: łatwy i szybki w przygotowaniu, bo przy takiej pogodzie za oknem,  nawet ja nie marzę o długiej pracy w kuchni.

Wymyśliłam, upiekłam i mam! – a teraz polecam Wam, bo odchudzony wegański sernik z mango wyszedł świetny! 😉

Składniki na wegański sernik z mango:

na tortownicę o średnicy ok. 24cm

SPÓD:

  • 150g herbatników
  • 100g masła wegańskiego, roztopionego

WANILIOWE WNĘTRZE:

  • 2 kostki naturalnego tofu
  • 400g wegańskiego skyru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki agaru
  • 150-200ml mleka roślinnego
  • 2-3 łyżeczki erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • ekstrakt z wanilii

TOP Z MANGO:

  • 300g miąższu mango (oczywiście może być mrożone, warto tylko rozmrozić wcześniej)
  • 50ml wody
  • kilka łyżek soku z cytryny, do smaku (top powinien być wyraźnie kwaskowaty)
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak gęstą warstwę mango chcecie uzyskać)
Wegański sernik z mango EasyVege

PRZYgotowanie:

1.Herbatniki kruszymy na piasek (najlepiej za pomocą blendera), dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Po chwili powstanie lepka, wilgotna masa – wylepiamy tą masą dno tortownicy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia).

2. Wkładamy tortownicę ze spodem do piekarnika rozgrzanego na 180C i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy spód.

3. Tofu rozdrabniamy w blenderze na bardzo gładką masę. Warto na tym etapie dodać do tofu część skyru waniliowego, by łatwiej uzyskać zupełnie gładką konsystencję.

4. Zblendowane na gładko tofu mieszamy z pozostałym skyrem w dużej misce na jednolitą masę. Polecam użyć miksera i mieszać jeszcze przez kilka minut od momentu gdy składniki wydają się być połączone – to napowietrzy masę i sernik będzie bardziej puszysty.

5. W kubku mieszamy zimne mleko roślinne z budyniem, agarem, słodzidłem i z ekstraktem waniliowym.

Ze względu na obecność agaru, nie wystarczy pojedyncze wymieszanie tych składników. Polecam zrobić tak, że po pierwszym wymieszaniu, odczekujemy kilka minut i mieszamy płyn dokładnie raz jeszcze. Następnie znów oczekujemy kilka minut i znów mieszamy składniki dokładnie raz jeszcze. W przypadku tego przepisu na wegański sernik, taką procedurę polecam powtórzyć kilka razy, by mieć pewność, ze agar idealnie się rozpuścił.

6. Wymieszane mleko roślinne z dodatkami, wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, do miski z tofu i skyrem, cały czas mieszamy składniki mikserem na średnich obrotach.

7. Wylewamy „masę sernikową” na podpieczony spód i wstawiamy tortownicę do piekarnika rozgrzanego na 170C. Pieczemy sernik do momentu aż cały będzie ścięty i lekko podrośnie na całej powierzchni. Zajmie to ok 70-80minut.

8. Po upieczeniu wyłączamy moc grzania, ale NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA! Studzimy wegański sernik (podobnie jak tradycyjny) w zamkniętym piekarniku do momentu aż będzie jedynie lekko ciepły. Upieczony i ostudzony sernik wkładany do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – dzięki temu idealnie stężeje.

9. W międzyczasie robimy top z mango: kawałki mango wrzucamy do małego garnuszka i podgrzewamy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika. Mango powinno puścić nieco soku, mieszamy często zawartość garnuszka, a gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je delikatnie (np. tłuczkiem do ziemniaków), by pozbyć się większych kawałków.

10. Gdy mango gotuje się już delikatnie we własnym sosie, dodajemy cienkim strumyczkiem zimną wodę wymieszaną z sokiem cytrynowym oraz z mąką ziemniaczaną. Mieszamy od tej chwili intensywnie i gotujemy przez około 2 minuty. Masa z mango zgęstnieje w trakcie gotowania.

11. Nieco studzimy gotowy top z mango i przelewamy go na zimny już sernik. Rozprowadzamy mango na całej powierzchni sernika i wkładamy całość do lodówki. Top z mango potrzebuje do zupełnego stężenia 1 godziny w lodówce.

12. Podajemy nasz odchudzony wegański sernik schłodzony, prosto z lodówki. Idealnie komponuje się z listkami świeżej mięty.

Wegański sernik z mango EasyVege.pl tabela odżywcza

NEWSLETTER

Zapisz się na Newsletter EasyVege, by otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach!

Wypróbuj także

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Nikt jeszcze nie oceniał, wystaw pierwszą ocenę!

Bardzo mi przykro, że mój wpis się Tobie nie podobał!

Pomóż mi poprawić tą stronę!

Napisz mi co było nie tak

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Previous Story

Wegańskie kofty na grilla i sos tzatziki.

Next Story

Ziemniaki z grilla, czyli młode ziemniaki hasselback z wiosennym gzikiem.

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie powiadomienia o nowych przepisach, zapisz się na newsletter.